Waarom Vlaamse talkshows geen potten breken op de buis

Films | Geen Tour de France in juli, geen oergezellige Tour-talkshow en dus ook geen Karl Vannieuwkerke op je scherm? Think again. De presentator haalt vanaf vanavond alsnog zijn talkshowtafel van stal voor een alternatief praatprogramma: ‘Vive la vie!’, waarbij Karl iedere zomeravond twee gasten uitnodigt op een bijzondere plek in Vlaanderen. De rondreizende talkshows van Karl zijn een uitzondering in Vlaanderen, waar praatprogramma’s doorgaans geen potten breken. Waar knelt het schoentje?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het buitenland zijn het kijkcijferhits, bij ons lokken ze hooguit enkele honderdduizenden kijklustigen – als het buiten niet te mooi weer is: talkshows. Waarom toch kunnen onze zenders ons geen aantrekkelijke talkshow met vaart voorschotelen, zoals ‘De Wereld Draait Door’ in Nederland? Of een praatprogramma met een smeuïge dosis schalkse, scherpe humor, zoals ‘The Late Show with Stephen Colbert’ of ‘The Daily Show’ in de Verenigde Staten, waar talkshows de vlaggenschepen zijn van hun zenders?
 
Vlaamse talkshows zijn braaf, om niet te zeggen duf. Waar buitenlandse praatprogramma’s niet zelden controversiële thema’s aansnijden om discussies uit te lokken, een knuppel in het hoenderhok te gooien of een gast het vuur aan de schenen te leggen, kabbelt de Vlaamse talkshow rustig naar zijn einde – zolang iedereen er maar op zijn gemak zit en zich comfortabel voelt in zijn/haar comfort zone. Al te vaak teert de Vlaamse talkshow op rustige vastheid.
 
Spontaniteit: nog zo’n sleutelelement voor een geslaagde talkshow waar de Vlaamse praatbarakken aan verzaken. In Vlaamse studio’s wordt ogenschijnlijk alles tot op de letter voorbereid, hetgeen ten koste gaat van de losse sfeer. Pas op: een grondige voorbereiding is niet slecht – het is zelfs onontbeerlijk – maar probeer dan tenminste de illusie te wekken alsof de gespreksstof en gevatte mopjes zomaar uit de mouw worden geschud. Op de Vlaamse buis lijkt alles geforceerder, van de voorzetjes van de presentatoren tot de nietszeggende, veilige antwoorden van de praatgasten.

Onvoorspelbaarheid

Improvisatie zorgt voor schwung in het programma. De meest memorabele momenten staan niet ergens op een script neergekrabbeld: ze ontstaan vaak spontaan, omdat een gast iets bijzonders, ongewoon of omstreden zegt, waardoor meteen een beladen sfeertje in de studio hangt. Of er wordt ergens een lamp omgestoten, de presentator begaat een lapsus of er kruipt een spin over de cameralens: kortom, er gebeurt iets onvoorspelbaars. En laat dat het geheim zijn van een goede talkshow. Kijkers willen verrast worden.
 
Naast vaart, spontaniteit en de occasionele kritische noot, is het tempo van de show belangrijk. Beknopte gesprekken met gerichte vragen, afgewisseld met geestige rubrieken en creatieve items, of een muzikaal intermezzo: het zorgt ervoor dat de kijker blijft hangen. In Vlaamse praatprogramma’s duurt een gesprek vaak een kwartier of langer, waardoor de aandacht snel verslapt.

Boeiende gasten

Nog een fundamentele bouwsteen van een goede talkshow: de gasten. Zonder boeiende gasten heb je geen boeiend gesprek. En daar knelt een ander schoentje: vaak vissen Vlaamse talkshows in dezelfde vijver Bekende Vlamingen en zitten ze in elkaars vaarwater. Ondertussen zijn we de usual suspects op de Vlaamse buis – uit het blote hoofd: Karen Damen, Rik Verheye, Bart Cannaerts, je kent ze wel – beu gezien. Ze zijn verworden tot vast meubilair in de Vlaamse tv-studio’s. Verandering van spijs doet eten, anders wordt het smakeloos. 
 
Last but not least: identiteit. Voor we van rechtse sympathieën verdacht worden: een eigen programma-identiteit zorgt voor herkenbaarheid, een vertrouwd gevoel bij de kijker en een soort baken van huiselijkheid, waar de kijker zijn tv-avond op kan afstemmen. Een origineel decor, een catchy introliedje of een presentator met een unieke persoonlijkheid: het kan wonderen doen. Tv-makers in Vlaanderen: de bal ligt in jullie kamp.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top