De dag waarop Getafe Oliver Kahn verblufte

Sport | Getafe, geparkeerd op de vijfde stek in La Liga, realiseert weer een puik seizoen. Als ze maandag in eigen huis de zege wegkapen tegen Real Socieded op de 32e speeldag kunnen de Madrilenen alweer een grote stap richting Europa League zetten, twaalf jaar na hun mooiste Europese exploot.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Spaanse voetbalclub Getafe werd in 1983 boven de doopvont gehouden, ergens in een voorstad ten zuiden van Madrid. Door de loodzware concurrentie van de zwaargewichten in het Spaans kampioenschap, Real en Atlético, moeten de supporters van de Azulones genoegen nemen met enkele occasionele triomfen in het Coliseum Alfonso Pérez.
 
De mooiste eindklassering van het team kwam er vorig seizoen, met de vijfde plaats in La Liga. Die prestatie opende de poorten naar de Europa League. Na tweede geëindigd te zijn in een poule met FC Basel, FK Krasnodar en Trabzonspor, verraste Getafe vriend en vijand door Ajax Amsterdam, afvaller uit de Champions League, uit te schakelen in de zestiende finales. De coronapendemie nam hen de wind uit de zeilen, en nu volgt met het Inter Milaan van Romelu Lukaku de volgende horde. Als Getafe droomt om door te stoten, kunnen ze zich optrekken aan de gedachte dat ze twaalf jaar geleden de kwartfinales bereikten.
 
Anderlecht kan het zich nog herinneren
 
Destijds vormde de beroemde doelwachter Roberto Abbondanzieri het sluitstuk van dit team. In de UEFA Cup editie 2007/2008 eindigt Getafe op kop van zijn groep, die bestond uit Tottenham, Aalborg, Anderlecht en Hapoel Tel-Aviv. In de achtste finales nemen de troepen van Michael Laudrup de scalp van de Portugezen van Benfica, alvorens de degens te kruisen met Bayern München.
 
De Duitsers zijn vanzelfsprekend de grote favoriet, met een droomteam bestaande uit Frank Ribéry, Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski, Philipp Lahm en Luca Toni. In de heenmatch in München opent die laatste de score in de 26ste minuut. In de ultieme slotseconden lukt de Roemeense invaller Cosmin Contra de gelijkmaker.
 
Gestrand op seconden van de halve finale
 
De terugmatch was episch. Na de strenge uitsluiting van Rubén de la Red na amper zes minuten, opent Contra – opnieuw hij – vlak na de rust de score voor de Madrilenen. Ditmaal scoort Bayern de gelijkmaker in de slotminuten via Ribéry. Na twee rozen, van Javier Casquero en Braulio, in de verlengingen denkt Getafe dat de buit binnen is, maar niets is minder waar. De Rekordmeister zette de scheve situatie recht in de laatste vijf minuten dankzij een tweeklapper van Toni – waaronder het doelpunt van de kwalificatie in de 120e minuut.
 
“Ik heb 140 Europese wedstrijden gespeeld en ben overal geweest – Madrid, Milaan, Londen, Barcelona – maar wat zich vanavond afgespeeld heeft, is ongelooflijk”, aldus het sluitstuk van Bayern en de Mannschaft, Oliver Kahn, na afloop van de partij. “Ik heb dit in 40 jaar nog nooit gezien.” Ook Bayern-coach Ottmar Hitzfeld had bewondering voor de tegenstander: “Getafe heeft een fantastische match gespeeld. Ze waren het beste team op het veld. Ik wil hen feliciteren.” Een overwinning op zich voor de kleine club uit de periferie van Madrid.
 
Om nieuwe Europese exploten te realiseren, zal Getafe eerst moeten winnen tegen Real Sociedad. Die wedstrijd is maandag live te zien op Eleven Sports 1 (beschikbaar via de All Sports-optie van Proximus Pickx), vanaf 22 uur.
 
Het programma van de 32ste speeldag: 

Vrijdag 26 juni:
Sevilla - Valladolid om 22u op Eleven Sports 2
 
Zaterdag 27 juni:
Celta Vigo - FC Barcelona om 17u op Eleven Sports 1
Atlético Madrid - Alavés om 22u op Eleven Sports 1
 
Zondag 28 juni:
Espanyol - Real Madrid om 22u op Eleven Sports 1
 
Maandag 29 juni:
Getafe - Real Sociedad om 22u op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top