Anton Van Gorp, assistent-coach bij Complexity: “Mijn doel is om hoofdcoach te worden bij een gerenommeerd team”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Meer dan waarschijnlijk ken je Anton “Anto_oNNNN” Van Gorp nog niet. Deze 24-jarige Belg heeft zich als analist en coach een plaats weten te veroveren in verschillende bekende organisaties binnen de wereld van CSGO. Anton is een man die in de schaduw leeft en gepassioneerd is door het spel. We stelden hem in dit exclusieve interview een paar vragen over zijn geschiedenis op Counter-Strike.

Anton is nooit een profspeler geweest vooraleer hij analist en coach werd voor internationaal gerenommeerde teams, al met al een atypisch parcours voor zo’n veeleisende rol. We beginnen het interview met zijn achtergrond.

Dag Anton, zou je je kort kunnen voorstellen aan onze lezers?

Hallo, ik ben Anton van Gorp. Ik kom uit Zwalm, een klein dorpje niet ver van Gent. Ik ben 24 jaar oud en assistent-coach van het CSGO-team bij de Amerikaanse organisatie Complexity.

Weet je nog wanneer je voor de eerste keer in aanraking bent gekomen met CSGO? Wat zijn je eerste herinneringen?

De eerste keer dat ik een toetsenbord aanraakte was thuis, op een oude computer die mijn vader gebruikte. Dat was 18 jaar geleden. Wat CSGO betreft, is het vreemd verlopen. Ik kom uit de Call of Duty-franchise op pc, ik heb daar 6-7 jaar op gespeeld, voornamelijk CoD 1, 2 en 4. De overstap naar CSGO was in eerste instantie dus helemaal niet vanzelfsprekend. Maar ik bekeek al heel wat wedstrijden tijdens mijn CoD-periode en ik vond het geweldig. Dus ik ben ook beginnen spelen, de overgang was bijna natuurlijk. En hoe dan ook, de CoD pc-scene begon aan populariteit in te boeten.

Hoe ben je je carrière op CSGO begonnen en hoe heb je jezelf doen opmerken?

Ik begon CS met de vrienden die me al vergezelden op CoD. We speelden daar vooral voor de fun. We hebben een paar seizoenen op ESEA gespeeld en een paar wedstrijden op Faceit, maar we zijn nooit ver geraakt. Het was echter heel leuk! Ik begreep al snel dat ik niet goed genoeg was om een profspeler te worden, en tegelijkertijd hield ik van het analytisch en strategisch aspect van het spel.

Ik wilde beginnen als analist. Daarom besloot ik e-mails te sturen naar kleine organisaties in heel Europa. eSuba, het Tsjechische team in de Europese subtop gaf me de kans om met hen te werken, ze kenden me uit de CSGO-scene. Vervolgens ben ik begonnen met het analyseren van het Tsjechische team voor hun lokale LAN’s en in ESEA. Ik deed het gratis omdat ik vooral op zoek was naar ervaring.

Na deze korte periode ben ik opnieuw e-mails beginnen sturen naar meer ambitieuze organisaties! En dat is wanneer Atle, de CEO van Team Singularity, mijn bericht heeft beantwoord en mij een kans heeft gegeven. Hij zag in mij iemand die super gemotiveerd en hardwerkend was. Hij wilde vooral zien wat ik aan het CSGO-team kon toevoegen.

Een jaar lang was ik eerst analist en daarna manager-coach bij het CSGO-team van Team Singularity. In die periode waren de spelers allemaal Zweden en ik hoorde ze de hele dag in hun moedertaal babbelen. Onze goede prestaties zijn het bewijs dat je zelfs met een gebrek aan communicatie nog steeds een impact kan hebben op een team als je het spel goed genoeg begrijpt. In die lange periode bij Singularity ben ik in contact gekomen met enkele van de grootste organisaties ter wereld.

Nadien vervoegde je 3DMAX, het team van je landgenoot Davidp. 3DMAX heeft de Franstalige wereld versteld doen staan met zijn spectaculaire resultaten op Europees niveau.

Ik ben bij 3DMAX, bestaande uit de spelers Jackz, Maka, Davidp, Lucky en Jinkz, gearriveerd als analist. Ik heb VKLL, de coach, vaak ondersteund. We wonnen de ESEA Global Challenge en verzilverden een plaats in de ESL Pro League dankzij een overwinning in de MDL-eindstrijd. Het was echt iets magisch, een droom kwam uit. Maar helaas werd het leven binnen de 3DMAX-organisatie steeds moeilijker. En Jackz en Lucky verlieten uiteindelijk het team om zich bij G2 aan te sluiten.

Ook Anton verlaat 3DMAX en hij vindt een ambitieus kortetermijnproject bij x-kom AGO, de Poolse organisatie, waarvoor hij naar Warschau verhuist. Op de WESG legt het team een mooi parcours af en wordt het uiteindelijk tweede.

Op welk moment ben je in contact gekomen met G2 Esports?

Ik ben in contact gekomen met Malek (coach) en Niak (manager) die mij een functie als analist aanboden. Ik werkte voor het team en ik werkte nauw samen met Malek, die me veel heeft geleerd en met wie ik een zeer goede relatie had. Ik bleef bij het team van april tot juni. In die tijd presteerden we goed en waren we finalisten in de ESL Pro League 2019 Marseille.

Tijdens je testperiode bij G2 krijg je een voorstel om coach te worden bij Heroic. Je vervoegt het team voor een korte periode.

Ik kreeg de kans om Heroic te coachen. Ik luisterde naar mijn hart en ging in op het aanbod. Er was de IEM Chicago in juli 2019, maar ik heb na dat evenement mijn contract niet verlengd omdat de organisatie op zoek was naar een Deense coach.

In augustus nam ik contact op met Warden, de CSGO-manager van Complexity. Hij gaf me de kans om me bij het team aan te sluiten als analist voor de StarLadder major. Helaas haalden we de doelen die de organisatie ons had gesteld niet. Mijn voorbereiding was echter top. Ik was volgens hen een harde werker, dus ik mocht blijven. Ik heb van augustus 2019 tot januari van dit jaar als analist gewerkt. In januari hebben de kapitein, de coach en de manager mij de kans gegeven om ook tijdens de oefensessies te blijven om ons spel beter te begrijpen. Nadien maakte ik op natuurlijke wijze de overgang van analist naar assistent-coach, een rol die ik vandaag de dag nog steeds invul. Wat dat betreft moet ik Warden, Keita en blameF bedanken. Zij hebben mij de kans gegeven om met hen te werken.

Hoe verloopt de overgang van Europese organisaties naar een Amerikaans team? Wat zijn de verschillen?

Voor mij zijn er niet echt grote verschillen, behalve dat ik nog harder werk dan gewoonlijk. Bovendien houdt mijn rol niet op bij het zijn van een analist, ik werk ook intern. Toen de Complexity-faciliteiten in Dallas lagen, bleef ik wakker tot 4-5u ‘s ochtends om de teamsessies bij te wonen. Voor mij was het een verplichte opoffering om mijn werk zo goed mogelijk te doen. Om eerlijk te zijn maakt dat mij niet zo veel uit, want ik hou van CSGO! En verder zijn er geen echte opvallende verschillen, afgezien van het feit dat het team 3-4 maanden in Europa verbleef voor de minors en andere evenementen. Het team besloot om daar te blijven toen het virus uitbrak. We spelen nu in Europa.

Hoe was je aankomst bij het team? Hoe is jouw relatie met de spelers?

Toen ik bij het team kwam, was de relatie met de rest van het team natuurlijk een beetje ongemakkelijk. Je bent de nieuwkomer in een team van vijf spelers en een coach, die elkaar al goed kennen, dus je voelt je natuurlijk niet zo goed geïntegreerd als zij. Maar na een paar weken denk ik dat de relatie met het team is geëvolueerd en dat we nu goed met elkaar kunnen opschieten. En hoe dan ook heeft iedereen hetzelfde doel. We willen zo goed mogelijk worden en winnen.

Wat is je mening over oBo, de jonge Amerikaan van 16 jaar?

Hij is veruit een van de meest getalenteerde spelers die ik ooit heb ontmoet. Hij heeft een zeer scherp schot. Voor zijn leeftijd is hij echt super goed. Hij heeft duidelijk het potentieel om een van de beste spelers ter wereld te worden, net als Nivera. Maar natuurlijk mist hij, zoals veel jonge spelers, ervaring en heeft hij nog veel werk voor de boeg.

En denk je dat jullie als team kunnen concurreren met de grote organisaties? Wat zijn jullie doelen?

Het is met alle online evenementen momenteel moeilijk te zeggen wie de beste is. Ik ben niet zeker van ons niveau tegen de Noord-Amerikaanse teams, omdat we de laatste tijd niet echt tegen hen hebben kunnen spelen. Natuurlijk willen wij, Complexity, het beste team zijn, niet alleen in de VS, maar ook wereldwijd.

Wat zijn de volgende grote evenementen op jullie planning?

We willen goed presteren op de BLAST Premier Spring Finals, wetende dat onze laatste resultaten teleurstellend waren. De CS_Summit volgt nadien. We zullen proberen de punten te verzamelen die we nodig hebben om in aanmerking te komen voor de major van Rio in november. De komende drie weken worden erg druk, met heel wat competities. We zullen ons best te doen en hopelijk goede resultaten behalen!

Wat is je beste herinnering? En je grootste teleurstelling?

Ik heb verschillende mooie herinneringen. De beste momenten die ik heb meegemaakt op Counter-Strike zijn de ESEA Global Challenge, de MDL-eindfase met 3DMAX, onze mooie tweede plaats op de WESG met AGO en de tweede plaats op de Pro League in Marseille met G2 in 2019. Natuurlijk heb ik ook enorm genoten van onze overwinning tegen Astralis in LAN bij mijn debuut bij Complexity. En mijn slechtste herinnering? Ik denk dat dat de StarLadder-major is, ook met Complexity. Het is jammer want we hadden veel beter kunnen presteren, daar ben ik zeker van.

Wat zijn je favoriete wapen en map?

De AK-47 zonder twijfel! Met dat wapen is één headshot genoeg om iemand neer te knallen. Mijn favoriete map is denk ik Nuke. In mijn ogen is het een van de maps waarop het strategische enorm belangrijk is.

Wie is volgens jou de beste speler ter wereld? En het beste team?

Dat is een moeilijke vraag, maar ik zou ZywOo zeggen. Hij staat echt een trede hoger wat betreft vaardigheid en intelligentie in het spel. Dat hij met een ratio van 1.70 uit een wedstrijd komt, zegt genoeg. Op 19-jarige leeftijd betekent de beste speler ter wereld op de HLTV-ranglijst zijn alles. Astralis is naar mijn mening het beste team. Ze domineren de CS-scene al zo lang, het bewijs dat ze echt boven de andere teams uittorenen.

Laten we terugkeren naar België. Wie is de beste speler aller tijden? En wie is op dit moment het grootste talent?

Ex6TenZ is op tactisch vlak een legende. Maar ook ScreaM was op een bepaald moment niet te stoppen. Het grote talent is Nivera, nu al bij Team Herectis op 18-jarige leeftijd. Hij is enorm getalenteerd. Binnen een paar jaren zie ik hem tussen de beste spelers ter wereld staan.

Welke tip zou je geven aan jonge Belgen die profspeler willen worden?

Je moet je leven wijden aan het spel. CSGO is een levensstijl, het gaat niet alleen om het spelen. Je moet gezond zijn, goed eten, goed slapen, vooruit plannen. Dat is enorm belangrijk en veeleisend. Je moet ook kijken naar demo’s, niet alleen naar je training. Elke dag worden wedstrijden van hoog niveau afgewerkt. Bekijk ze om het spel en al zijn facetten beter te begrijpen en om beter te worden. Persoonlijk heb ik mijn leven aan CS gewijd, zelfs tijdens mijn studies of toen ik op vakantie ging. Vroeger ging ik op vakantie en mijn laptop stak als eerste in mijn koffer, klaar om te analyseren en mijn vrije tijd eraan op te offeren. Dus als je als professional wil beginnen, wees dan bereid om veel van je vrije tijd op te offeren om beter te worden dan anderen.

Wat vind je van de evolutie van de Belgische scene op CSGO? Denk je dat er ooit een Belgisch team in de top 30 van de wereld zal staan?

De Belgische scene is niet top, er zijn niet echt grote Belgische teams op internationaal niveau. We hadden niet lang geleden Tenerife Titans, een volledig Belgisch team, maar ze hebben enkele wijzigingen doorgevoerd sinds het vertrek van Stev0se. Het team heeft nog maar twee Belgische spelers over, denk ik. Het is mogelijk dat zo’n team de top bereikt, maar het zal veel werk, tijd en getalenteerde spelers vergen. Voor zover ik weet is Defusekids (nu LowLandLions) de enige organisatie die bereid is zichzelf de nodige middelen te geven om dit doel te bereiken. Onder andere Filip Langerock doet een enorme inspanning om dit project uit te bouwen, om het best mogelijke team in de Benelux te worden. Maar het zal zeker een lang en moeilijk project worden.

Wat kunnen we je ten slotte wensen voor de toekomst? Wat zijn je persoonlijke doelen?

Mijn doel is om hoofdcoach te worden bij een gerenommeerd team, ik wil niet mijn hele leven lang analist of assistent-coach blijven. Ik wil de kans krijgen om in mijn eentje een topteam te leiden en goede resultaten te behalen. Hoop doet leven.

Hiermee beëindigen we ons interview met Anton “AntO_oNN” Van Gorp. Wij wensen hem het allerbeste voor het vervolg van zijn carrière bij Complexity!

NB: Tijdens het schrijven van dit artikel won Complexity de BLAST Premier Spring Finals en mocht het team een mooie cheque van $335.000 in ontvangst nemen.

© Team Singularity

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top