Dit zijn jouw ultieme elf van de Rode Duivels

Verspreid over iets meer dan een maand tijd hebben jullie na veel wikken en wegen jullie stem kunnen uitbrengen voor het ultieme elftal van de Rode Duivels. We lijsten hieronder de winnaars nog eens netjes op.

Doelman: Thibaut Courtois

De huidige doelwachter van de Rode Duivels is sinds 2011 het vaste sluitstuk van de nationale ploeg. Hij nam reeds deel aan twee wereldbekers (2014 en 2018) en Euro 2016 in Frankrijk. Vooral op het afgelopen WK in Rusland wist Courtois zich te onderscheiden, waarvoor hij ook bekroond werd met de titel van 'beste doelman van het toernooi'.

Die titel dankt hij hoofdzakelijk aan zijn verbluffende prestatie in de kwartfinales tegen Brazilië. Dat de Rode Duivels erin slaagden om door te stoten tot de laatste vier hebben ze in grote mate te danken aan de veelvuldige reddingen van de octopus, waaronder een sublieme zweefsprong in de laatste seconden op een schot van Neymar. Niemand twijfelt er dan ook aan dat de keeper van Real Madrid Roberto Martinez nog veel voldoening zal schenken.

Linksback: Jan Vertonghen

Deel uitmaken van de Gouden Generatie en ook nog eens recordinternational zijn, Jan Vertonghen hoeft nog maar weinig introductie. Super Jan is al jaren vast meubilair in de Engelse Premier League en bij de Rode Duivels. In 2007 debuteerde Vertonghen bij de nationale ploeg, tien jaar later stak hij Jan Ceulemans als recordinternational voorbij. Nog eens een jaar later behaalde hij de kaap van 100 interlands, als eerste Rode Duivel ooit. Vertonghen heeft twee WK’s, die van 2014 en 2018, en één EK (2016) op zijn teller staan. Zijn hoogtepunten vonden met stip plaats op de wereldkampioenschappen. Tegen Zuid-Korea in 2014 scoorde hij in de groepsfase de enige treffer, maar vooral zijn goal tegen Japan op het WK van 2018 zal nog lang nazinderen. Toen de Belgen 0-2 in het krijt stonden in hun achtste finale scoorde Vertonghen met de verste kopbalgoal ooit in de WK-geschiedenis de aansluitingstreffer. Het werd het startschot van een zinderende comeback.

Rechtsback: Eric Gerets

Van zijn allereerste cap in 1975 tegen Oost-Duitsland tot zijn laatste tegen Wales in 1991, dweilt Eric Gerets liefst 86 keer de rechterflank af voor de Belgische nationale ploeg. De leeuw van Rekem staat reeds op het terrein in de finale van Euro 80 en wordt kapitein van de Rode Duivels op het WK in Spanje twee jaar later. Maar het is in 1986 dat hij echt van zich laat spreken.

Mexico 86 zal voor altijd in het geheugen van de Belgische supporters gegrift staan. Voordat de troepen van Guy Thys uitgeschakeld worden in de halve finale tegen Argentinië, hebben ze er twee fenomenale prestaties opzitten tegen de Sovjet-Unie en tegen Spanje in de kwartfinales. Eric Gerets is telkenmale van de partij en levert de assist af voor de 2-3 van Stéphane Demol in de verlengingen tegen de Sovjets.

Centrale verdediger: Vincent Kompany

Vince the Prince maakt al een eeuwigheid deel uit van de kern van de Rode Duivels. De man, die de sleutels van recordkampioen Anderlecht in handen heeft, debuteert op een leeftijd van amper 17 jaar en 314 dagen in het nationale shirt op 18 februari 2004 in een oefeninterland tegen Frankrijk. Ondanks een vete met zijn toenmalige werkgever Hamburg maakt hij ook deel uit van de ploeg die op de Olympische Spelen in 2008 de vierde plaats wegkaapt, al wordt hij in de eerste wedstrijd al met een rode kaart van het veld gestuurd. De jaren nadien zou de verdediger dankzij zijn natuurlijke flair en leiderschapskwaliteiten uitgroeien tot aanvoerder van de nationale ploeg, tot hij die band in de aanloop naar het EK 2016, dat hij door blessure zou missen, moet afstaan aan Eden Hazard.

Als basisspeler tekent Kompany present op het WK in Brazilië in 2014. Vier jaar later in Rusland raakt de centrale verdediger net op tijd fit voor de belangrijke knock-outfase. In de kwartfinale tegen Brazilië speelt Vinnie een essentiële rol. Doordat de verdediger zich had overslapen, dient hij de stilstaande fases 1 op 1 te bespreken met Thierry Henry. Kompany weet dat Brazilië zich zal spiegelen aan het systeem van zijn werkgever Manchester City en overtuigt Henry om de stilstaande fases aan te passen. Met resultaat, want een afgeweken kopbal van Kompany luidt de 0-1 in. De prelude op een knappe overwinning en een prachtige derde plaats.

De jaren nadien gooien nieuwe blessures eens te meer roet in het eten, maar met 89 caps is King Kompany op zijn 34ste nog steeds een certitude in de basiself van Roberto Martinez.

Centrale verdediger: Daniel Van Buyten

De kolos van Chimay heeft meer dan zijn stempel gedrukt op de Rode Duivels. In 85 selecties vindt Daniel Van Buyten liefst 10 keer de weg naar doel. Dankzij zijn kopspel kruipt hij met België meermaals door het oog van de naald.

Op zijn laatste grote toernooi, het WK in 2014, legt de voormalige verdediger van Standard, Marseille en Bayern München tot in de kwartfinales zijn tegenstanders aan de leiband. Maar de supporters van de Rode Duivels zullen vooral zijn ongeloofelijke kopbal tegen Schotland in 2001 herinneren, die de troepen van bondscoach Robert Waseige een plaatsje op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea opleverde

Linkermiddenvelder: Eden Hazard

Als broekje van 17 jaar en 316 dagen maakt Eden Hazard zijn debuut onder de orders van René Vandereycken in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Luxemburg op 19 november 2008. Hazard imponeert meteen met zijn onbevangenheid en technische bagage en zal tot op heden reeds 106 keer het nationale shirt aantrekken, waarmee hij enkel Jan Vertonghen moet laten voorgaan qua totaal aantal interlands.

Het duurt even voor de ster van Real Madrid echt zijn draai vindt bij de Rode Duivels, zo vindt hij pas in zijn 23ste interland voor het eerst de weg naar doel, maar de laatste jaren neemt Hazard, ondertussen gepromoveerd tot aanvoerder, 'zijn' Duivels steeds vaker bij de hand. Als onbetwiste basispion betwist hij het WK 2014, het EK 2016 en het bronzen WK 2018.

In de achtste finales tegen Hongarije op het EK in Frankrijk, Hazards tweede thuisland, speelt hij de Hongaren van Bernd Storck helemaal tureluurs. Na 90 minuten staat er een doelpunt, assist en een wereldpartij achter de naam van de kapitein. Ook op het WK 2018 toont hij zich van goudwaarde. In het duel met collega-wereldster Neymar katapulteert hij zich definitief naar het selecte kransje wereldtoppers. "De beste match uit mijn carrière", zou Hazard daar achteraf over zeggen. Met 3 doelpunten en enkele fenomenale wedstrijden heeft hij dan ook een belangrijke rol in de bronzen plak van de Gouden Generatie.

Rechtermiddenvelder: Dries Mertens

Dries Mertens werd gelanceerd toen Georges Leekens de plak zwaaide bij de Rode Duivels, in 2011. Mertens fungeerde in de eerste plaats als joker om de match open te breken. Hij kwam tot volle wasdom onder dak bij PSV Eindhoven en ontbolsterde helemaal bij Napoli, waar hij ondertussen topschutter aller tijden is. De rechterwinger gaf een masterclass tijdens de vriendschappelijke interland tegen Nederland in het Koning Boudewijnstadion in 2012. Toen België 1-2 in het krijt stond, gooide Leekens troefkaart Mertens in de strijd, die acht minuten later de gelijkmaker scoorde. Hij leverde nadien nog twee beslissende passes af op Romelu Lukaku en Jan Vertonghen, die de score opdreven naar 4-2.

Tijdens de eerste wedstrijden op het WK 2014 moest Mertens genoegen nemen met het invallerstatuut, maar al snel speelde hij zich in de gratie van nieuwe bondscoach Marc Wilmots, met name toen hij België de overwinning schonk tegen Algerije. Mertens was vervolgens een vaste pion op het EK 2016 en het WK 2018, waar hij de rekening van de Belgen opende. In zijn 90 selecties lukte de Napoli-aanvaller 18 rozen en 27 assists.

Centrale middenvelder: Kevin De Bruyne

In de categorie rastalenten staat er geen maat op Kevin De Bruyne. Als lid van de huidige Gouden Generatie strooit De Bruyne met assists alsof het geen enkele moeite kost. Het valt haast niet te geloven dat José Mourinho hem ooit doorverwees bij Chelsea omdat hij niet paste in de speelstijl van de Portugese coach. Tegenwoordig maakt de complete middenvelder het mooie weer bij Manchester City, bij de Rode Duivels is hij evenzeer de metronoom op het middenveld. De Bruyne maakte de WK’s van 2014 en 2018 mee, net als het EK van 2016. Zo zette hij onder meer België op weg naar zeges tegen de VS op het WK van 2014 en tegen Brazilië op het WK van twee jaar geleden.

Centrale middenvelder: Axel Witsel

Uitgegroeid tot rustpunt op het middenveld van de Rode Duivels onder Roberto Martinez maakt Axel Witsel zijn debuut voor de nationale ploeg op 26 maart 2008. Die dag kon de Luikenaar, ondanks zijn allereerste doelpunt in het nationale shirt, niet verhinderen dat de Belgen tijdens een vriendschappelijke wedstrijd het onderspit moesten delven tegen Marokko. Als onbetwist titularis onder Marc Wilmots en vooral Roberto Martinez werkt de middenvelder van Borussia Dortmund op een uitzondering na alle partijen af op de Wereldbeker in 2014 en Euro 2016. In Rusland blijft hij enkel aan de kant in de enigzins overbodige rankingwedstrijd tegen Engeland. Op het WK 2018 etaleerde hij zijn klasse tegen Brazilië, waar hij de herhaaldelijke aanvalsgolven van de Goddelijke Kanaries mee hielp afslaan. Op die manier speelde hij een belangrijke rol in de kwalificatie van de Rode Duivels voor de halve finales.

De aanvaller: Paul Van Himst

'Pol Gazon' is één van de beste Belgische voetballers ooit en bij de Rode Duivels was hij ook een dragende speler. Het WK 1970 in Mexico was een flop en de kritiek op Van Himst was groot, waardoor hij nadien even stopte als international. Dat duurde niet lang en Van Himst nam met de Rode Duivels deel aan het EK 1972.

Daar eindigde België derde door de troostfinale tegen Hongarije met 2-1 te winnen. Van Himst scoorde het tweede doelpunt van de Belgen. De clublegende van Anderlecht was samen met Bernard Voorhoof tientallen jaren lang de topschutter van de Rode Duivels met dertig doelpunten, maar ondertussen staken Eden Hazard en Romelu Lukaku hen voorbij.

De aanvaller: Romelu Lukaku

Nooit onomstreden, maar op zijn 24ste reeds topschutter bij de nationale ploeg. Je moet het Romelu Lukaku nageven, eens hij het shirt van de Rode Duivels aantrekt, is hij haast niet meer te stuiten. Big Rom maakte zijn debuut op een leeftijd van 16 jaar en 296 dagen in een oefenmatch tegen Kroatië in 2010, waardoor hij de derde jongste debutant ooit werd. Iets meer dan 10 jaar later heeft de aanvaller van Inter reeds 84 interlands afgewerkt, waarin hij 52 keer de weg naar doel vond. Geen enkele Rode Duivel komt ook maar in de buurt van die statistieken.

Lukaku was reeds van de partij op het WK 2014, maar groeit pas echt uit tot onbetwist titularis op het EK 2016 en het WK 2018. Zelf omschrijft de doelpuntenmachine zijn kopbaldoelpunt tegen Portugal op voorzet van zijn broer Jordan als mooiste doelpunt in het nationale shirt, maar wij herinneren hem toch vooral omwille van zijn fenomenale overstapje tegen Japan (einduitslag 3-2) en zijn berenwedstrijd tegen Brazilië, waar hij met een indrukwekkende rush de 0-2 van Kevin De Bruyne inleidde.

Bondscoach: Roberto Martinez

Net zoals Guy Thys in de jaren 80 staat ook Roberto Martinez aan het hoofd van een Gouden Generatie. De Spanjaard heeft gedurende de afgelopen vier jaar een flinke prestatie neergezet. Sinds zijn benoeming in augustus 2016 hebben de Rode Duivels slechts drie nederlagen geleden. De kroon op zijn werk was het bereiken van de halve finale van het WK 2018, waarvoor de Rode Duivels zich voorbij de vijfvoudige wereldkampioen Brazilië dienden te wurmen, tot enorme verbijstering van die laatsten.

Martinez geniet respect van en is populair bij alle spelers van ons nationale team. Zijn tactische finesse wordt eveneens gewaardeerd door vele supporters en voetbalanalisten. Toch zal de Spanjaard opnieuw zijn borst nat moeten maken voor de Europese kampioenschappen van 2021, waar het hele land zijn prestaties nauwgezet zal volgen. Als hij de Rode Duivels volgend jaar aan een titel helpt, zal zijn plaats in de voetbalgeschiedenis verzekerd zijn.

Music Maestro

Onsterfelijk en onweerstaanbaar: de allerbekendste introdeuntjes van tv-shows

Van sommigen hoef je maar een halve seconde te horen, en je kan de rest uit het hoofd meeneuriën: iconische introdeuntjes van tv-series die ons zijn bijgebleven. Proximus Pickx maakt zich sterk dat de

Quarantaine: let’s make some music!

Met het dromerige ‘My Future’ heeft Billie Eilish een nieuw nummer uitgebracht over de lockdown. Uiteraard zijn er nog een hele rits muzikanten en artiesten die zich hebben laten inspireren door de ve

Muziekfestivals die cultuurgeschiedenis schreven, deel 3: de eighties

Nu we verstoken zijn van onze teergeliefde zomerfestivals, richt Proximus Pickx elke week zijn spots op een legendarisch festival dat zijn stempel gedrukt heeft op een welbepaald decennium. In dit der

Het opmerkelijke verhaal achter de zomerhit ‘Dragostea Din Tei’

Proximus Pickx duikt elke week in de muziekgeschiedenis, op zoek naar de strafste verhalen achter zomerhits die wereldfaam hebben genoten. Deze keer doen we uit de doeken hoe de gruwelijk catchy zomer

Schoonheid in coronatijden: de Antwerpse provincie in vijf prachtnummers

In deze moeilijke tijden voor de provincie Antwerpen, blikken we terug op enkele liedjes die ons herinneren aan de schoonheid van ’t stad en het omringende platteland. In deze vijf nummers bezingen An

Vijf dingen die je niet wist over David Duchovny

De Amerikaanse acteur David Duchovny wordt vandaag 60. Denk je echt alles te weten over de ster van ‘X-Files’ en ‘Californication’? Hier zijn vijf wist-je-datjes die je misschien niet kende over de ac

Het succes van 'Like Me': waarom jong en oud genieten van dit succesrecept

De muzikale fictiereeks ‘#LikeMe’ is een waanzinnig succes geworden. Een enorm populaire serie, twee gouden albums, uitverkochte concerten… Ketnet en productiehuis Fabric Magic hebben letterlijk goud

Billie Eilish leert zichzelf beter kennen in My Future

Tieneridool Billie Eilish heeft een nieuw nummer gelanceerd, en wat voor eentje. My Future staat nog maar enkele dagen online maar sloeg op de streamingdiensten meteen in als een bom. Redenen genoeg o

Wat je nog niet wist over Amy Winehouse

Negen jaar geleden verloor de muziekindustrie één van haar meest unieke stemmen, die van Amy Winehouse. Na het overlijden van de Britse singer-songwriter ging documentairemaker Asif Kapadia aan de sla

Internationale zussendag: deze bekende zussenbands veroverden de wereld

Op de eerste zondag van augustus vieren zij die gezegend zijn met een zus de internationale zussendag. Ook Proximus Pickx doet mee: wij serveren de meest gevierde zussenbands uit de muziekgeschiedenis

Bart Kaëll wordt 60: een portret van ‘Bart Gijselinck’

Vandaag is naast Will Tura ook een andere Vlaamse zanger jarig. Bart Gijselinck, u welbekend onder de artiestennaam Bart Kaëll, viert vandaag zijn zestigste verjaardag. Proximus Pickx vat voor u zijn

Will Tura wordt tachtig: een portret van de 'keizer van het Vlaamse lied'

Met een arsenaal van meer dan 700 hits heeft Will Tura volledig het recht om als ‘keizer van het Vlaamse lied’ beschreven te worden. Hij krijgt voor zijn tachtigste verjaardag een standbeeld in ‘zijn’

Sport in de kijker

One day, one goal: Benzema's kabinetstukje tegen Valencia

Ondanks de atypische voetbaljaargang 2019-2020 werd de voetbalfan ook na de coronabreak getrakteerd op fabelachtige doelpunten. Op 18 juni 2020 sloeg Karim Benzema zijn coach Zinédine Zidane - en bij

Florerende Lionel Messi mag met Barcelona naar laatste 8 in Champions League

Barcelona kon gisteren zijn ticket voor de kwartfinales van de Champions League verzilveren. De Catalanen werden meer dan ooit goed geholpen door hun Argentijnse aanvoerder. Het Napels van Dries Merte

One day, one goal: grandioos rabonaschot van Lamela verbluft White Hart Lane

Eind oktober 2014 is White Hart Lane getuige van een adembenemend kunststukje: de Argentijnse winger Erik Lamela pakt in de Europa League-wedstrijd tegen de Griekse voetbaldwerg Asteras Tripolis uit m

One day, one goal: verschroeiende halve volley van Dani Alves jaagt Getafe-doelman schrik aan

Maart 2011. Hun tachtigste seizoen op rij in de hoogste Spaanse voetbalcompetitie is een waar boerenjaar voor FC Barcelona. Met een sterrenelftal bestaande uit o.a. Messi, Iniesta, Xavi, Piqué en Puyo

Dit zijn de duurste voetbaltransfers in elk van de drie linies

Vandaag is het dag op dag twee jaar geleden dat Kepa Arrizabalaga zijn krabbel onder een contract bij Chelsea zette. Daarmee was een transfersom gemoeid van 72 miljoen euro, wat van hem de duurste doe

One day, one goal: Jack Wilshere scoort een van de mooiste teamgoals ooit

Met drie spelers een hele defensie wegtikken in één tijd, het overkwam het Arsenal-trio Santi Cazorla, Olivier Giroud en Jack Wilshere in 2013. Die laatste legde in het Premier League-duel met Norwich

De dag waarop Van Avermaet voor altijd Gouden Greg zou worden

Dag op dag vier jaar geleden beleefde de Belgische wielerwereld een moment om blijvend te savoureren. In Rio de Janeiro, op het wereldvermaarde strand van Copacabana, kroonde Greg Van Avermaet zich op

One day, one goal: Kaká toont zijn klasse tegen Manchester United

Enkel en alleen een beroep doen op je voeten volstaat niet altijd in het voetbal. Soms is er een vleugje genie nodig om de weg naar het vijandelijke doel te overbruggen. Op 24 april 2007 demonstreert

One day, one goal: Tim Cahill volleyt de netten aan flarden tegen Nederland

We schrijven woensdag 18 juni 2014. In het bloedhete Porto Alegre neemt Australië het in de poulefase van het WK in Brazilië op tegen Nederland. In de 21ste minuut zou Tim Cahill er zijn moment de glo

François Fornieri zorgt voor extra lokale verankering bij Standard

François Fornieri, eigenaar van het farmabedrijf Mithra, wordt aandeelhouder bij Standard en co-gedelegeerd bestuurder samen met Bruno Venanzi, die voorzitter blijft. Maar wie is die Luikse zakenman e

One day, one goal: de weergaloze treffer van James Rodriguez tegen Uruguay

Op 28 juni 2014, tijdens de match tussen Colombia en Uruguay, wist een zekere James Rodriguez de wereld te verbazen met zijn talent door zijn team voor het eerst in de geschiedenis naar de kwartfinale

Waarom iedereen van Ronaldo houdt

Of je nu Braziliaan of Argentijn bent of supportert voor Real Madrid of Barcelona, iedereen houdt enkel en alleen maar positieve gevoelens over aan de Braziliaanse voetballegende Ronaldo. Waaraan heef

Focus op films, series & tv

De glansrollen van Geert Van Rampelberg

Heb je zin in een spannende film vanavond? Dan stem je om 21u50 best af op VTM voor ‘De Behandeling’. De Vlaamse Film uit 2014 is gebaseerd op het boek ‘The Treatment’ van Mo Hayder. Één van de hoofdr

Maak kennis met de populairste, kindvriendelijke Youtube-influencers

De verveling slaat soms genadeloos toe tijdens de zomermaanden, niet in het minst bij de jeugd. Zeker in deze coronatijden is het geen sinecure om de dagen gevuld te krijgen met buitenactiviteiten. He

Robin Williams, veel meer dan een komisch natuurtalent

Vandaag dag op dag zes jaar geleden overleed één van de grootste comedians van zijn generatie: Robin Williams. Dat de acteur niet enkel uitblonk in komische rollen maar een brede waaier aan emoties aa

Netflix pakt uit met nieuwe realityshow: 'Indian Matchmaking'

'Indian Matchmaking' kwam al bijna een maand geleden uit op Netflix. In die vier weken hebben heel wat mensen een mening kunnen vormen over het enigszins verrassende programma. Maar hoe zit de reality

Veel meer dan Rachel uit ‘Friends’: de beste filmrollen van Jennifer Aniston

Vanavond zendt Q2 de romcom ‘Picture Perfect’ uit, met een Jennifer Aniston in de fleur van haar carrière. Dat de ravissante actrice veel meer in haar mars heeft dan haar iconische rol van Rachel in d

Vijf dingen die je nog niet wist over Antonio Banderas

Er is er één jarig! Antonio Banderas blaast vandaag 60 kaarsjes uit. De Spaanse acteur is ondertussen geen onbekende meer, maar weet jij echt alles over de ster van ‘The Mask of Zorro’? Pickx maakte a

Sunset Boulevard: onsterfelijke klassieker is 70 jaar jong

De mythische filmposter van Sunset Boulevard – een strook pellicule geknoopt als een strop – zegt alles: alles er ooit een in een vat cyanide gedompeld filmpakket richting Hollywood is uitgestuurd dan

Onsterfelijk en onweerstaanbaar: de allerbekendste introdeuntjes van tv-shows

Van sommigen hoef je maar een halve seconde te horen, en je kan de rest uit het hoofd meeneuriën: iconische introdeuntjes van tv-series die ons zijn bijgebleven. Proximus Pickx maakt zich sterk dat de

De grootste filmklassiekers bij Proximus VOD

De bioscopen zijn weer open, maar ook bij Proximus Pickx vind je deze zomer een uitgebreid filmaanbod, waar je niet eens de deur voor uit moet. En wat er is er beter om te ontsnappen aan een hittegolf

Niet te missen op tv (10 augustus - 16 augustus)

Zie je door de bomen het bos niet meer in de programmaschema’s van de zenders? 

Vóór de relatiesoap: vijf rollen die Johnny Depp groot hebben gemaakt

Heb je onlangs iets gehoord of gelezen over Johnny Depp, dan ging dat wellicht niet over zijn verdiensten als acteur. De Amerikaan (57) kwam de laatste tijd bijna uitsluitend in het nieuws met de aans

Deze striphelden schopten het tot op het witte doek

Striphelden uit onze jeugdjaren beleven alsmaar vaker een tweede leven in de cinemazalen. Vanavond om 20u50 zendt Eén "Asterix en de Olympische Spelen" opnieuw uit, maar de olijke Galliërs zijn lang n

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?