One day, one goal: Juan Quintero knalt River Plate voorbij Boca Juniors

Op 11 november 2018 speelden Boca Juniors en River Plate de heenwedstrijd van de finale van de Copa Libertadores. Het werd 2-2 en de beslissing viel normaal op 24 november 2018 in het stadion van River Plate. Door supportersrellen vond die echter pas plaats op 9 december in het Spaanse Madrid en Juan Fernando Quintero werd de held.

De terugwedstrijd tussen River Plate en Boca Juniors, ook wel de moeder aller derby's genoemd, werd afgelast vanwege het feit dat fans van River Plate de spelersbus van Boca Juniors aanvielen en er raakten zelfs spelers gewond. De partij werd uit angst voor nieuwe rellen buiten Argentinië gespeeld en vond plaats op neutraal terrein: in Madrid, in het Santiago Bernabeu-stadion van Real Madrid. De ongeveer 72.000 aanwezige fans zagen Boca op 0-1 komen via Dario Benedetto, maar in de 68ste minuut wist Lucas Pratto de gelijkmaker te scoren.

Uitdoelpunten telden niet en we kregen dus verlengingen. In minuut 109 kwam hét moment van Juan Quintero. De Colombiaanse middenvelder kreeg de bal net buiten de zestien meter en knalde loeihard richting doel en via de onderkant van de lat ging de bal tegen de netten: 2-1. River Plate op rozen en Gonzalo Martinez zorgde in de 121ste minuut voor de bevrijdende 3-1.

Wonderkind met handleiding

Feest bij River Plate en Quintero was de grote held. Quintero kende voordien enkele moeilijke jaren met onder meer een zware jeugd. Zijn vader ‘verdween’ tijdens zijn militaire dienst en de familie kreeg nooit antwoorden, daarnaast moest de jonge snaak zien te overleven in Medellin. Een stad in Colombia waar drugsbaron Pablo Escobar jarenlang de plak zwaaide. De jonge Quintero, wiens vader ook een goede voetballer was, had blijkbaar veel talent en schopte het tot profspeler bij Nacional. Via het Italiaanse Pescara belandde hij bij FC Porto, waar hij te vaak in het nachtleven viel te bewonderen en minder op het veld. De grote doorbraak bleef uit.

Een uitleenbeurt aan Stade Rennes draaide op niets uit en hij keerde terug naar Colombia, om voor Independiente Medellin te gaan spelen. Zijn laatste kans om zich te herpakken. De uitleenbeurt was een succes en River Plate plukte hem voor 3,7 miljoen euro weg bij FC Porto. Quintero kwam met overgewicht naar de club, wat hij ontkende, en presteerde wisselvallig.

Tot die dag tegen Boca Juniors, waar hij zich voor eeuwig en altijd onsterfelijk maakte bij de aanhang van River Plate. Anderhalf jaar later gaat het echter weer niet goed met de nog altijd maar 27-jarige Colombiaan. Dit seizoen startte hij slechts één keer in de basis en viel hij elf keer in. Quintero blijft een begenadigd talent, maar ook een mysterie voor elke trainer.

Fan van onze reeks iconische doelpunten? Lees dan ook over het kopbaldoelpunt van Silvio Proto bij Germinal Beerschot.

Nieuws

Bekijk alles
Top