Waarom het (nog) niet klikt tussen Griezmann en Barça

La Liga | Ondanks verdienstelijke statistieken lijkt Antoine Griezmann nog steeds niet echt zijn plaats gevonden te hebben bij Barcelona sinds zijn transfer afgelopen zomer. Wat is de achterliggende reden? Een poging tot analyse.

Door Proximus

Deel dit nieuws

14 doelpunten en 4 assists in 39 wedstrijden. De statistieken van Antoine Griezmann bij FC Barcelona spreken voor zich na zijn opgemerkte transfer van Atlético Madrid afgelopen zomer. Zeker, het nummer 17 van de Catalanen bevindt zich nog ver van de indrukwekkende cijfers die hij bij Los Colchoneros kon voorleggen - iets meer dan een doelpunt per twee wedstrijden, maar het schaamrood hoeft zeker niet op zijn wangen te staan met dergelijke statistieken tijdens zijn inloopperiode bij een van 's werelds grootste clubs waar de druk net nog dat tikkeltje hoger ligt.

Waar het probleem zich hoofdzakelijk situeert is in zijn prestaties op het veld. De wereldkampioen lijkt maar niet zijn plaats te vinden in het spelsysteem van zijn nieuwe ploeg. En het publiek en de Catalaanse pers legt maar al te graag de vinger op de wonde...

Een moeilijke relatie met Lionel Messi

Na het bereiken van de Champions League-finale en een derde plaats in de uitverkiezing van de Gouden Bal in 2016 wint Antoine Griezmann de Europa League met Atlético Madrid in 2017-2018. Na het veroveren van de wereldtitel in de zomer wil de Fransman andere oorden opzoeken om zijn droom om de beker met de grote oren te winnen na te jagen. De wederzijdse liefde tussen de Fransman en FC Barcelona krijgt in de zomer van 2018 een eerste knauw, wanneer de speler beslist om in de Madrileense hoofdstad te blijven. Een afgeketste transfer die zijn relatie met het Catalaanse publiek op scherp zet.

Een jaar later vervoegt de aanvaller dan toch de Blaugrana, maar dient hij in eerste instantie af te rekenen met slechte resultaten, een blessuregolf en het ontslag van Ernesto Valverde in januari 2020. Onder de orders van Quique Setién dient Griezmann te gedijen in een offensieve animatie die zich zoals wel vaker toespitst op Lionel Messi. La Pulga, die het zeer goed kan vinden met Luis Suarez, lijkt niet meteen happig om de Fransman in de ideale omstandigheden te laten meevoetballen. Afgelopen woensdag tegen Leganes wisselden beide spelers amper één (!) luttele pass uit. Antoine Griezmann raakte in het totaal slechts 22 keer het leer.

De dreiging genaamd Ansu Fati

Momenteel gebruikt als diepe spits weet Grizi dat vanaf het moment dat Luis Suarez terug over al zijn mogelijkheiden beschikt, hij opnieuw zal moeten uitwijken naar de flank. Toen de voormalige protégé van Diego Simeone tijdens de eerste match na de herstart tegen Mallorca na iets minder dan een uur plaats moest ruimen voor de Uruguyaan, verscheen er een grimas op zijn gezicht. Zijn trainer was er echter als de kippen bij om alle polemieken meteen de kop in te drukken. "Hij staat niet ter discussie", verklaarde Quique Setién op de persconferentie. "Hij is een groot speler en we rekenen op hem. Hij zal veel speeltijd blijven krijgen, want hij is belangrijk voor het team en voor onze club. Anderzijds hebben we ook andere spelers die speelkansen zullen krijgen."

Een van die spelers is de nieuwe parel aan de kroon van FC Barcelona: Ansu Fati. Afgelopen woensdag vond de amper 17-jarige Spanjaard voor de zesde keer de weg naar doel, waarmee hij de Catalanen op voorsprong hees. Na een stormachtig competitiebegin verdween de winger even van de radar om zich klaar te stomen voor de laatste rechte lijn. De Spaanse pers was er als de kippen bij om zijn terugkeer en zijn fantastische prestatie tegen Leganes lyrisch te beschrijven.

Een ding is zeker: Barça zal al haar krachten nodig hebben in de spannende titelstrijd met Real Madrid. Antoine Griezmann heeft er alle belang bij om zich positief te laten opmerken of een snel vertrek uit Catalonië zou wel eens zijn deel kunnen zijn. Hij kan zich daarin spiegelen aan een andere voormalige ster van les Blues, Thierry Henry, die volop zijn kans greep na een teleurstellend begin. Aan Griezmann om in Henry's voetsporen te treden, anders zou hem hetzelfde lot als Zlatan Ibrahimovic wel eens beschoren kunnen zijn...

De volledige kalender van de dertigste speeldag van La Liga:

Vrijdag:

  • Sevilla - FC Barcelona vanaf 22u op Eleven Sports 1
Zaterdag:
  • Atlético Madrid - Valladolid om 22u op Eleven Sports 1
Zondag:
  • Valencia - Osasuna om 19u30 op Eleven Sports 1
  • Real Sociedad - Real Madrid om 22u op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top