One day, one goal: de vrije trap van Michel Garbini bevrijdt Sclessin

Sport | Michel Garbini heeft zich dan wel niet in de rijke annalen van de voetbalgeschiedenis gespeeld, maar zal tot op de dag van vandaag toch een speciaal plaatsje hebben in de harten van menig Standardsupporter. Op een koude novemberavond in 2004 doet zijn late treffer tegen Parma Sclessin op zijn grondvesten daveren.

De Europese campagne van Standard in 2004 heeft de supporters van de Rouches alvast een onvergetelijke herinnering opgeleverd. Niet dat de club het dat jaar ver heeft geschopt op het Europese toneel, maar hun verhaal was er wel een boordevol emoties. Dankzij een derde plaats in het kampioenschap het jaar voordien plaatst Standard zich voor de eerste ronde van de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League, waarin het uitkomt tegen het Duitse Bochum. Na een 0-0 gelijkspel in de heenmatch trekken de Rouches de kwalificatie over de streep dankzij een late treffer van Winston Curbelo. Een doldwaas scenario waarmee de Luikenaars de poort naar de groepsfase openbeuken.

Na een nederlaag tegen Steaua Boekarest hebben de troepen van Dominique D'Onofrio de kans om het een en het ander recht te zetten in de thuismatch tegen het Parma van Paolo Cannavaro, favoriet in een groep waar voorts ook Athletic Bilbao en Besiktas hun opwachting maken. Zoals wel vaker in een thuiswedstrijd grijpen de Rouches de bezoekers van bij het eerste fluitsignaal bij de keel. In de vijfde minuut laat Oguchi Onyewu, uitstekend bediend door Sérgio Conceição, de openingstreffer liggen. Toch zijn het de Italianen, die op de counter loeren, die iets voor de pauze op voorsprong komen dankzij een treffer van Andrea Pisanu.

De vrije trap van de bevrijding

De Luikenaars laten hun oren echter niet hangen en komen kort na rust op gelijke hoogte dankzij Karel Geraerts. In het vervolg van de partij gaat het spel goed op en neer, met kansen voor beide ploegen. De duels zijn beenhard en met het wegtikken van de minuten hangt er steeds meer elektriciteit in de lucht.

Toch zou de beslissing pas vallen in de absolute slotseconden. In de 94ste minuut krijgt Standard een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Wanneer Michel Garbini, die in de tweede helft op het veld is gekomen, zijn aanloop neemt houdt het hele stadion zijn adem in. De krachtige uithaal van de Braziliaanse winger doorklieft de Parmezaanse muur en laat Gianluca Berti kansloos achter. Sclessin davert op zijn grondvesten en de Rouches laten hun eerste Europese overwinning van het seizoen noteren.

Het zou meteen ook het laatste succes zijn van Standard in de UEFA Cup. Na een gelijkspel tegen Besiktas en een vernedering in eigen huis tegen Bilbao (1-7) eindigen de Luikenaars troosteloos laatste in hun poule, waarop de onvermijdelijke uitschakeling volgt.

Extra time wordt Standard time

Michel Garbini zal tijdens zijn verblijf bij Standard geen potten meer breken. Ondanks zijn memorabele doelpunt tegen Parma vindt de Braziliaanse linksachter die ook op het middenveld uit de voeten kan nooit echt zijn plaatsje aan de oevers van de Maas. Na twee seizoenen trekt hij de poorten van Sclessin achter zich dicht, waarna hij terugkeert naar Brazilië. Daarna volgt nog een korte passage in Griekenland, waarna Garbini zijn carrière afsluit in de MLS.

Standard lijkt zich in navolging van Garbini wel opgeworpen te hebben tot de koning van de extra tijd in Europese matchen. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet de fantastische kopbal van Sinan Bolat in de Champions League in 2009? Maar ook de voorbije seizoenen zijn de voorbeelden van doelpunten in de dying seconds legio. Denken we bijvoorbeeld maar aan het gelijkspel tegen Ajax na de late gelijkmaker van Renaud Emond in 2018, het beslissende doelpunt van Konstantinos Laifis in de 93ste minuut tegen Krasnodar datzelfde jaar of dat van Maxime Lestienne enkele maanden geleden tegen Frankfurt, wat de Rouches een prestigieuze overwinning opleverde in de groepsfase van de Europa League.

Fan van onze reeks over iconische doelpunten? Lees dan ook ons artikel over de kruisraket van Jonathan Legear tegen Athletic Bilbao