Nice to meet you ... Emma Meesseman

Op haar 27ste zorgt Emma Meesseman haast eigenhandig voor een glorieperiode bij de Belgian Cats. Nu het komende WNBA-seizoen stilaan in de steigers staat, lijkt het ons hoog tijd om in te zoomen op de Finals MVP van vorig seizoen.

13 mei 1993, een doordeweekse dag in het West-Vlaamse Ieper, ware het niet dat op die dag ene Emma Meesseman het levenslicht ziet. Niemand die dan ook maar kan bevroeden dat de dochter van voormalig Belgisch topbasketter Sonja Tankrey en kine Gil Meesseman zou uitgroeien tot een van de beste basketters in de wereld.

De nuchtere Ieperse zet haar eerste basketpasjes bij de Blue Cats, de ploeg uit haar thuisstad, waar ze samen met die andere Belgian Cat Hanne Mestdagh onder impuls van huidig bondscoach Philippe Mestdagh de jeugdreeksen domineert. Meesseman valt vooral op omwille van haar uitzonderlijke balvaardigheid en speldoorzicht en kroont zich in haar debuutjaar meteen tot Belofte van het Jaar. In 2011 neemt de 1m92 grote speelster de Young Cats op sleeptouw richting een EK-overwinning, wat haar een bekroning als FIBA's Europe Young Women's Player of the Year oplevert. De start van een topcarrière zou later blijken.

Grootse prestaties op land- en clubniveau

Via Villeneuve d'Ascq en Spartak Moskou strijkt de rijzige speelster in 2016 neer bij UMMC Ekaterinburg, een van de grootste ploegen in het vrouwenbasket. Meesseman rijgt er de successen aaneen en zegeviert er onder meer drie keer in de Euroleague, zeg maar de Champions League in het vrouwenbasketbal. Ondertussen heeft de center/power forward ook een prestigieus plekje in de WNBA, de vrouwelijke tegenhanger van de NBA, te pakken gekregen. Als 19de draft pick wordt ze in 2013 door de Washington Mystics uitverkoren, waar ze in de loop van de seizoenen een steeds prominentere rol gaat spelen, met als ultiem kabinetstukje de titel en uitverkiezing tot MVP in de finals in het seizoen 2018-2019.

Meer nog dan op clubniveau zet de Ieperse vooral de toon bij de Belgian Cats. In navolging van de illustere Ann Wauters, waar Meesseman tot vervelens toe mee wordt vergeleken, neemt ze de Belgische nationale vrouwenploeg op sleeptouw. De Cats behalen op het EK in 2017 een onverhoopte bronzen plak, waarna ze het jaar nadien bevestigen op hun allereerste WK. Met een knappe ploegprestatie en een buzzer beater van wie anders dan Meesseman wordt onder meer de Europese grootmacht Spanje verslagen, al blijkt het thuisland in de troostfinale wel een maatje te groot. In februari 2020 volgt de ultieme bekroning voor Emma Buckets en de Cats, met een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio, als tweede Belgische vrouwenploeg ooit.

Uitstel is geen afstel

Nu de Olympische Spelen alvast met een jaar uitgesteld zijn en het coronavirus ook de basketbalcompetities wereldwijd in zijn greep heeft, leek 2020, ondanks de kwalificatie, lange tijd een verloren jaar te worden voor de 27-jarige basketter. Maar op 15 juni kwam de WNBA dan toch met het goede nieuws. De competitie zou later dit jaar in een afgeslankte vorm afgewerkt worden. Tussen eind juli en begin oktober zouden 22 speeldagen en de play-offs worden afgewerkt. Wie weet staat Meesseman wel met een nieuwe opperste bekroning aan de start van de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio, waar ze ons land laat dromen van een medaille.

Fan van onze reeks? Lees dan ook onze vorige aflevering over Philippe Montanier, de nieuwe coach van Standard

Basketbal

Bekijk alles
Top