Brainfood in coronatijden: vier films die je brein in overdrive sturen

Films | Breinkrakers waarvan de radertjes in je hoofd gaan knarsen en de stoom uit je oren komt: voor sommigen een genot, voor anderen een beproeving. Proximus Pickx gaat de uitdaging aan en schotelt de Einsteins onder ons vier films voor om van te smullen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Twelve Monkeys (1995)

Het verhaal speelt zich af in 2035 - bijna 40 jaar nadat een dodelijk virus over de wereld raasde en vijf miljard mensen de dood in joeg. Slechts een luttele 1% van de wereldbevolking van 1996 is in 2035 nog onder de levenden. De enige manier om het virus te verslaan is om terug in de tijd te reizen en de oorsprong van het virus te achterhalen. Een gevangene wordt op die missie gestuurd, maar belandt per abuis in 1990. Tot overmaat van ramp wordt hij er als een psychiatrisch patiënt opgesloten in een gesticht.

Deze film is meer dan een high-budget, actierijke blockbuster gedragen door een vijfsterrencast met o.a. Bruce Willis en Brad Pitt. De dubbele bodems en analogieën zijn legio, de ingenieuze plot is een dolle rit van start tot finish. Een onvervalste mindfuck die je gegarandeerd op het puntje van je stoel zal doen zitten.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Jim Carrey
in een serieuze rol: het was even wennen indertijd, maar de raskomiek bewees met verve dat hij elk publiek kan inpalmen, zolang het verhaal naar de strot grijpt. En de romance tussen Joel (Carrey) en Clementine (Kate Winslet) - twee tortelduifjes met een compleet verschillende achtergrond - slaagt daar wonderwel in. Alles liep gesmeerd, tot een banale ruzie leidt tot een breuk.

Clementine verwijdert Joel uit haar herinneringen door de revolutionaire procedure van het 'selectief geheugenwissen' te ondergaan, net als haar voormalige liefdespartner. Maar terwijl de langgerekte procedure bij Joel in werking treedt, klampt hij zich vast aan zijn volmaakte herinneringen uit zijn verleden met de liefde van zijn leven. Kan hij de relatie redden?

Deze klassieker, bekroond met een Oscar voor beste originele scenario, is al even vertederend als aangrijpend, en zindert na afloop nog dagen na in je hersenpan.

The Machinist (2004)

Dit verhaal draait rond Trenvor Reznik, een hardwerkende arbeider die kampt met chronische slaapeloosheid. Hij heeft al bijna een jaar de slaap niet kunnen vatten, waardoor hij zijn greep op de realiteit verliest. Zijn slaapgebrek beïnvloedt zijn werk en relaties. Hij begint te hallucineren en verkeert in de waan dat er een samenzwering gaande is tegen hem. Wat is werkelijkheid en wat fantasie? Kan hij zijn hersenkronkels in bedwang houden? Of verliest hij zich steeds meer in zijn eigen hoofd?

Deze donkere, meeslepende thriller met unheimliche cinematografie is een psycho-analyse van de protagonist, niemand minder dan Christian Bale, wiens persona langzaam ontmanteld wordt tot zijn verknipte geest bloot komt te liggen. Bale ging voor deze rol tot het uiterste: hij viel zoveel af dat hij verworden was tot een onherkenbaar, wandelend skelet.

Moon (2009)

Een astronaut met de maan als werkvloer, wiens missie erin bestaat om de energiecrisis op aarde op te lossen: alleen al de premisse van deze breinkraker spreekt tot de verbeelding. Gaandeweg begint de maanbewoner argwaan te kweken over het werkelijke doel van zijn missie, en terecht: niets is wat het lijkt. Zelfs zijn eigen identiteit niet. Wanneer hij op een verborgen geheim stuit dat een glimp van de waarheid onthult, worden zijn twijfels bevestigd en graaft hij steeds dieper in de doofpot.  

Sam Rockwell draagt deze sci-fi-film boordevol prikkelende wendingen op zijn schouders, en tilt het geheel naar een hoger niveau. Zijn portrettering van een getormenteerd figuur vol existentiële twijfels komt in aanmerking voor een Oscar, maar daarvoor is deze fascinerende maantrip niet mainstream genoeg. Wat deze film wel is: een psychologisch labyrint waar een verrassing om elke hoek schuilt. Be prepared om van je sokken geblazen te worden. Deze film opzetten is one small step voor jou, maar one giant leap voor je culturele bagage.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top