Over vleermuizen en Cruijff: 2 wist-je-datjes over Valencia en Levante

Sport | Vrijdagavond serveert La Liga na zijn heropstart een tweede stadsderby. Na de confrontatie tussen Sevilla en Betis een dag eerder, mogen Valencia en Levante zich opmaken voor een duel op speeldag 28. Een ideaal moment om daarom twee wist-je-datjes op jullie los te laten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vleermuis symboliseert zege op de Moren

Valencia CF en Levante UD zijn twee clubs die in Valencia hun uitvalsbasis hebben. Levante wordt gezien als het kleine broertje van het grote Valencia. In de prijzenkast staat één grote beker: de Copa del Rey van 1937. De fans van Levante kijken maar best even weg als we een blik werpen op die van Valencia. Zes Spaanse landstitels, acht bekers, eenmaal de UEFA Cup en de Europese Supercup. Het mag duidelijk zijn dat het boek over de voetbalgeschiedenis van Valencia een stukje dikker zal uitvallen dan die van Levante.

De sportieve resultaten mogen dan wel fel verschillen, de twee clubs hebben echter één iets gemeenschappelijks. Wanneer we kijken naar de clublogo’s van Valencia en Levante, prijkt er een vleermuis op. Maar vanwaar komt dat gevleugelde dier eigenlijk?

We moeten ver terug in de tijd om te ontdekken waarom de vleermuis een onderdeel werd van het stadswapen van Valencia. In 1238 werd de stad namelijk bevrijd van de Moren, die vanuit Noord-Afrika een groot deel van Spanje hadden veroverd. Die bevrijding gaf het latere Spanje zoals we het land nu kennen zijn huidige vorm.

De legende vertelt dat op de kroon van koning Jaime de Veroveraar, die de Moren versloeg, een vleermuis neerdaalde na zijn zege. Voor de Valencianen werd dat gezien als een zegen vanuit de hemel, het sein om de vleermuis uit te roepen tot symbool van de stad.

De stuntsignatuur van Cruijff

Hoezeer Levante met afgunst zal kijken naar de prijzenkast van Valencia, omgekeerd zullen ze bij Valencia jaloers zijn op de passage van één welbepaalde speler bij Levante. Zo streek in 1981 namelijk de grote Johan Cruijff neer bij de tweede club van de stad.

Hoe kon Cruijff, die reeds tal van successen had geboekt bij Ajax, Barcelona en het Nederlandse nationale elftal, terechtkomen bij Levante? Een terechte vraag, gezien het feit dat Levante op dat moment een tweedeklasser was. In dat seizoen stond de club tijdens de winsterstop aan kop van het klassement. De Primera Division lonkte. Om extra volk naar het stadion te trekken, haalde Levante als stunt Cruijff naar het Ciutat de Valencia.

Een geslaagd huwelijk werd het niet. Cruijff, geplaagd door blessures, zou amper tien wedstrijden spelen voor de club en daarin twee keer scoren. Zijn komst zorgde zowaar voor strubbelingen in de club. Conflicten over geld zorgden ervoor dat Levante afzakte van de koppositie naar plek negen in de stand. De overstap naar de hoogste afdeling smolt als sneeuw voor de zon.

Hoewel zijn passage geen groot succes werd, toch zijn ze bij Levante vandaag de dag nog apetrots op het feit dat een van de grootste spelers aller tijden hun shirt heeft gedragen. Vorig jaar nog vierde Levante zijn 110-jarige bestaan. Het zette 1.500 unieke stukken, verbonden aan de club, online. Onder meer het contract dat Cruijff in 1981 ondertekende, is te bekijken.

Bekijk vrijdagavond om 22 uur de derby der vleermuizen tussen Valencia en Levante op Eleven Sports 2.

De rest van de kalender van de 28ste speeldag in La Liga:

Zaterdag 13/6:
  • Mallorca - Barcelona vanaf 22u op Eleven Sports 1
Zondag 14/6:
  • Athletic Bilbao - Atlético Madrid vanaf 13u op Eleven Sports 1
  • Real Madrid - Eibar vanaf 19u30 op Eleven Sports 1
  • Real Sociedad - Osasuna vanaf 22u op Eleven Sports 1

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top