Brainfood in coronatijden: spraakmakende documentaires over racisme

Films | Strijden tegen ongelijkheid verdient alle steun. Protesteer jij liever mee vanuit jouw luie zetel? Geen probleem, beginnen doen we met drie spraakmakende documentaires over racisme.

Door Pickx

Deel dit nieuws

13th (2016)

In deze Netflix-documentaire van regisseuse Ava DuVernay kijken we hoe racisme ingebakken zit in de Amerikaanse overheidsinstellingen. De maakster van onder andere 'Selma' (2014) werpt een blik op de geschiedenis van racisme die tot op vandaag doorleeft in het Amerikaanse gevangeniswezen en doodgezwegen wordt door politici en magistraten.


13th’ verwijst naar het dertiende amendement in de Amerikaanse grondwet die slavernij afschafte maar wel dwangarbeid toeliet voor criminelen.

 

When They See Us (2019)

In deze vierdelige Netflix-miniserie van (opnieuw) regisseuse Ava DuVernay volgen we het waargebeurde verhaal van vijf tieners die in 1989 onterecht worden veroordeeld voor de verkrachting van een vrouw in Central Park. De vijf allochtone vrienden, ‘The Central Park Five’, hadden niets met de zaak te maken maar elk van hen werd toch jarenlang, onterecht, opgesloten. In 2012 werden ze vrijgelaten.

 

Eén van de vijf vrienden, Raymond Santana Jr., stuurde in 2015 een tweet naar filmmaakster Ava DuVernay met de vraag of zij interesse had om hun verhaal te verfilmen. De rest is geschiedenis.

 

Becoming (2020)

Hoopvolle stemmen zijn vandaag zeer belangrijk en laat dat nu één van Michelle Obama’s vele talenten zijn. De voormalige first lady en vrouw van oud-president Barack Obama neemt je in deze documentaire mee op tour bij haar boekvoorstelling.


Michelle Obama bezocht meer dan dertig steden en beroerde onderweg de harten van tienduizenden mensen. In elke stad die ze bezocht vertelde ze de sappigste details over haar leven in het Witte Huis, vaak doorspekt met inspirerende of ontroerende intermezzo’s.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top