Belgische actrice en regisseur Marion Hänsel overleden

Films | Marion Hänsel is op 71-jarige leeftijd overleden. De Belgische actrice en regisseur werd vooral bekend met haar film “Dust”. Proximus eert de 40-jarige filmcarrière van Hänsel met enkele films van haar in de Op aanvraag-catalogus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hänsel, geboren in Marseille in 1949, groeit op in Antwerpen om daarna de hele wereld rond te reizen, vaak met de camera in de aanslag. In de jaren 70 en vroege jaren 80 is ze als actrice in enkele films te zien.

Maar Hänsel breekt vooral begin jaren 80 door wanneer ze zelf plaatsneemt achter de camera. In 1982 presenteert ze met “Le Lit”, gebaseerd op de roman van Dominique Rollin, haar eerste langspeelfilm. Ze won er dat jaar zelfs de André Cavensprijs mee, een Belgische filmprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Unie van de filmkritiek.

Vrouw van het Jaar

In 1985 waagt ze zich aan “Dust”, evenzeer gebaseerd op een roman. Hierbij gaat het om een bewerking van "In the heart of the country" van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee. In de film zijn onder meer Jane Birkin en Trevor Howard te zien. Met “Dust” wint ze op het Filmfestival van Venetië in 1985 de Zilveren Leeuw. Geen enkele Belgische regisseur heeft haar dat sindsdien nagedaan.

Haar filmografie telt een vijftiental films. In "Il Maestro", uit 1990, is Charles Aznavour te zien, en met "Between the Devil and the Deep Blue Sea", uit 1995, haalt ze de officiële competitie in Cannes. Haar laatste kunststukje realiseert ze vorig jaar met “Il était un petit navire”.

Haar lange staat van filmdienst zorgt er in het jaar 1987 voor dat Hänsel verkozen wordt tot Vrouw van het Jaar in België. Als eerbetoon zorgt Proximus Pickx er vandaag voor dat enkele realisaties van haar vanonder het stof wordt gehaald. Vanaf 10 juni zullen haar meest recente speelfilms te bekijken zijn via de Op aanvraag-catalogus. Het gaat hierbij om “Noir Océan”, “La Tendresse” en “En amont du fleuve”.

Naar de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx? Druk op de 'On Demand'- of 'Shop'-knop van je afstandsbediening!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top