Kaas, assistent-coach bij MAD Lions: “Het is nooit mijn bedoeling geweest om coach te worden”

Door Proximus

Deel dit nieuws

In de categorie “Belg van de maand” hadden we in deze eerste zomermaand een gesprek met Christophe “kaas” van Oudheusden, de huidige assistent-coach van MAD Lions. Hij vertelt ons over zijn ervaringen als speler, zijn nieuwe rol en zijn aparte nickname.

Als gewezen support bij het League of Legends-team Defusekids verbaasde Christophe “kaas” van Oudheusden eind 2019 vriend en vijand door onverwachts een transfer te realiseren naar MAD Lions. Kaas tekende daarenboven niet als speler, maar als assistent-coach van hoofdcoach James “Mac” MacCormack.

Maar vooraleer we het over zijn overstap hebben, blikken we samen terug op zijn carrière als speler.

Dag Christophe, zou je je kort kunnen voorstellen aan onze lezers die jou niet kennen?

Hallo, ik ben Christophe “kaas” van Oudheusden. Ik ben 26 jaar oud, ik kom uit Kalmthout (Antwerpen) en ik ben momenteel assistent-coach bij MAD Lions in het League of Legends European Championship (LEC).

Wanneer ben je geïnteresseerd geraakt in esports?

Rond mijn 16e speelde ik League of Legends, en naarmate ik speelde begonnen er opeens organisaties geld op tafel te leggen met de vraag of ik deel wilde uitmaken van hun team. Op dat moment besef je dat je goed bezig bent.

Weet je nog wanneer je LoL hebt geïnstalleerd en de game voor de eerste keer gespeeld hebt? Wat zijn je eerste herinneringen?

Ik ben geen fan van nieuwe games en ik kan me mijn eerste LoL-wedstrijd nog herinneren alsof het gisteren was. Ik zat met vrienden op Ventrilo en ze zeiden: “Je moet League of Legends installeren.” Dat deed ik dan maar en ik koos voor Ashe in mijn eerste game. Ik panikeerde een beetje omdat ik toen nog niet wist wat ik exact moest doen. Ik weet nog dat mijn maat zei dat ik eerst “attack damage” en “attack speed” moest kopen. Dat heb ik dan ook gedaan.

Ondertussen kennen we je als een van de beste Belgische supports. Hoe ben je support geworden? En hoe ben je aan de top geraakt?

Tegenwoordig kan je twee rollen selecteren wanneer je wacht om een wedstrijd te beginnen. Dat was in het begin niet mogelijk. Je kwam in de lobby en je moest met je team afspreken wie welke rol zou innemen. De support-rol was niet erg populair en zo ben ik vooral als support gaan spelen. Mijn niveau is gestegen door heel veel te spelen. Gedurende mijn schooljaren waren er vakanties waarin ik enkel en alleen bezig was met gamen.

Wat is je beste herinnering als speler? En je grootste teleurstelling?

De comeback die ik met mijn teamgenoten van Copenhagen Wolves maakte in de Challenger Series Finals. We stonden in een BO5 0-2 in het krijt en wonnen uiteindelijk nog met 3-2. Dat we diezelfde split niet zijn kunnen promoveren naar de Championship Series (LCS) vind ik nog altijd spijtig.

Wie zijn volgens jou de beste speler ter wereld en de beste Belgische speler?

Perkz is de allerbeste. Hij speelt voor G2, de LEC Spring Split-kampioen van 2020. Hij is enorm veelzijdig, zowel als Attack Damage Carry (ADC) als als MID speelt hij op het hoogste niveau. De beste Belg is Bwipo. Hij komt uit voor Fnatic, dat tweede werd in de Spring Split. Bwipo heeft een unieke stijl waar anderen veel van kunnen leren.

Hoe vind je de ontwikkeling van de Belgische scene op League of Legends?

Sinds vorig jaar wordt de Belgische league ondersteund door RIOT en gerund door META (vroeger 4Entertainment). META zorgt voor een goede structuur, zowel qua productie als qua ondersteuning voor de nieuwe teams.

Wat zou je als tip(s) meegeven aan Belgische LoL-spelers die prof willen worden?

Ik heb twee leuzen: Never quit! If you quit once, then it becomes a habbit! en Failing is okay. Everyone fails but not trying is unforgivable.

Je won de ESL Benelux met Defusekids in juni 2019. Hoe voelde je je na die titel?

Ik had recent mijn diploma gehaald en begon te werken in de bouwsector. Maar de drive om te spelen bleef aanwezig. Daarom vervoegde ik DK. Het gamen combineerde ik met mijn voltijdse job, maar heel moeilijk was dat niet omdat het niveau in de Benelux aanzienlijk lager ligt dan in de rest van Europa. De kennis die ik gedurende al die jaren had opgedaan, kon ik toen goed gebruiken om ons team naar de overwinning te leiden. De Benelux-titel was niet heel speciaal, maar die niet winnen zou wel een enorme ontgoocheling geweest zijn. Toen we uiteindelijk de titel veroverden, was ik heel opgelucht.

Een paar maanden later kondigde je aan dat je naar de MAD Lions trok. Waarom koos je voor MAD Lions?

Ik kende “Mac”, de hoofdcoach, al van vroeger. Hij is mijn coach geweest bij Millenium. De drive om te blijven strijden was er nog altijd en League of Legends blijft een van mijn passies.

Op welk moment heb je de beslissing genomen om te stoppen als speler en om coach te worden? En waarom die rolwijziging?

De beslissing kwam samen met de opportuniteit die ik bij MAD Lions aangeboden kreeg. Het is nooit mijn bedoeling geweest om coach te worden, maar ik was niet heel gelukkig met mijn job in België. Dat in combinatie met de aanbieding, zorgde ervoor dat de keuze snel gemaakt was.

Wat houdt je functie als assistent-coach precies in?

Mijn takenpakket is heel uitgebreid, maar ik moet voornamelijk onze hoofdcoach “Mac” zo goed mogelijk ondersteunen. Enkele andere taken zijn: scrims reviewen, drafts voorbereiden samen met onze coach, tegenstanders analyseren, progressie opvolgen van de spelers, 1vs1-training met spelers.

Hoe reageer je wanneer iemand je een rookie coach noemt?

Dan spreekt hij of zij de waarheid. Ik ben een rookie coach! Coachen gaat veel verder dan de kennis van de game. Je moet ook weten hoe je met je spelers moet omgaan en communiceren.

Wat is je persoonlijke doelstelling voor de volgende split?

Aim for the stars and you will reach the sky. Het stellen van doelen is heel belangrijk en de Worlds halen is daar een van. Daarvoor moeten we bij de beste vier teams eindigen in de Summer Split. Nog een hoger doel is om de finale van de Worlds te halen.

Een laatste vraag om het interview mee af te sluiten. Je hebt een nogal, als we dat zo mogen zeggen, aparte nickname. Hoe ben je op die naam gekomen?

Toen ik twaalf jaar oud was deelde ik met een maat de nickname “kaas & hesp”. Van het een kwam het ander. Ik heb al verschillende namen gehad zoals “jesuiskaas” en “kaasbaas”, maar voorlopig hou ik het op “kaas”.

© Kaas

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top