World Ocean Day: Deze onderzeese personages zijn het meest geliefd in films

Films | Wereldoceanendag is in 1992 in het leven geroepen om onze oceanen te beschermen en ze naar waarde te schatten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er sindsdien een heel aantal personages in films met een oceaanthema zijn verschenen. We stellen je enkele van de populairste figuren voor.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Met stip op één staat Sebastiaan de Krab uit de Disney-verfilming van Hans Christian Andersens ‘De Kleine Zeemeermin’. Hoewel dit personage niet voorkomt in het originele sprookje, groeide hij na de première van de film wel uit tot een van de populairste personages. Zo populair zelfs, dat de Nederlandse stemacteur Freddy Gumbs na jaren nog steeds herkend wordt op straat als hij zijn mond opendoet.

Willy

De film mag dan wel ‘Free Willy’ heten maar de echte ster van de film is Keiko, een orka die in het begin van de jaren 80 door IJslandse jagers werd gevangen. Het zoogdier was mateloos populair, maar ironisch genoeg zou hij na de opnames van de film in 1993 nooit meer écht vrij zijn. Keiko werd in 1998 overgevlogen naar IJsland om hem opnieuw aan het wild te laten wennen, maar dit werd geen succes. In 2002 maakte Keiko de oversteek naar de Noorse fjorden, maar ook daar hield hij de neiging om mensen te benaderen. Een jaar later overleed het dier, wellicht door een longontsteking die hij van een toerist heeft opgelopen.

SpongeBob SquarePants

SpongeBob is een gele spons die in een uitgekerfde ananas leeft, diep onder de zeespiegel in Bikinibroek. Hij woont samen met zijn huisslak Gerrit en verdient de kost in het exquise zoetwaterrestaurant De Krokante Krab. De spons genoot in de afgelopen twintig jaar heel wat populariteit. Tijdens de Arabische Lente in 2011 werd het gele figuurtje van eenvoudige afkomst hét symbool bij uitstek voor de rebellerende jeugd in Egypte: zijn beeltenis verscheen op T-shirts, jasjes en zelfs hijabs. Een gele paddenstoelensoort in de wouden van Borneo werd Spongiforma squarepantsii gedoopt, ten ere van SpongeBob. En ook nu nog is het tekenfilmfiguur populair: volgende maand verschijnt de spin-offserie ‘Kamp Koral: SpongeBob's Under Years’ op de televisiezender Nickelodeon.

Madison

De romantische komedie ‘Splash’ uit 1984 betekende niet alleen de doorbraak voor de toen nog onbekende acteur Tom Hanks, maar was ook een kans voor de vrij populaire actrice Daryl Hannah om te schitteren op het witte doek als zeemeermin Madison. De keuze voor Hannah was niet toevallig; ze werd onder meer gecast omdat ze uitstekend kon zwemmen met vastgebonden benen. Dat was een gevolg van haar fascinatie voor het sprookje ‘De Kleine Zeemeermin’. De film kwam onlangs nog in de belangstelling omdat Disney voor zijn streamingplatform een scène censureerde waar de actrice naakt in het water rent. Een specialeffectsteam had het haardos van de blonde zeemeermin verlengd zodat het haar blote billen zou bedekken.

Jaws

De haai in de film ‘Jaws’ heeft weliswaar geen naam, maar het is dankzij dit mechanische monster dat deze Spielberg-prent in 1975 de eerste film werd die meer dan 100 miljoen dollar opbracht. Toch had de beroemde regisseur geen goede herinneringen aan de opnames van de film. Hij bekende in een Britse documentaire dat hij de haai ‘the turd’ (de drol, nvdr.) noemde omdat het mechanische dier regelmatig defect raakte. Het bekendste deel van de film is overigens niet de haai maar wel het muzikale leitmotiv van John Williams, het nummer is nog altijd synoniem voor naderend gevaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top