Van Cumberbatch tot McKellen: de vele levens van Sherlock Holmes

Sherlock Holmes is één van de beroemdste (fictieve) detectives uit de wereldliteratuur, maar ook op het scherm gooide de scherpe geest van Holmes met zijn ongeëvenaard observatievermogen hoge ogen. Het geesteskind van de Britse auteur Arthur Conan Doyle heeft sinds zijn verwekking in 1887 furore gemaakt in talloze films en series. Proximus Pickx nam de lange lijst van acteurs die ooit gestalte gaven aan de detective onder de loep en pikte er de meest elementaire incarnaties uit. It’s elementary, my dear Watson!

Ian McKellen (Mr. Holmes, 2015)

Met de fictieve detective kan vele richtingen worden uitgegaan, want in ‘Mr.Holmes’ zien we Sherlock Holmes als 93-jarige man die stilaan de strijd tegen de jaren aan het verliezen is. Er wordt in deze film vooral de nadruk gelegd op de man zelf en niet rondom het mysterie. Een prachtige vertolking van Ian McKellen, die bijzonder veel lof kreeg voor zijn acteerprestatie.

Holmes zag doorheen de jaren Watson, Mycroft en andere bekenden sterven. Deze film toont het verhaal achter de detective, een leuke invalshoek.

Robert Downey Jr (Sherlock Holmes, 2009)

You hate him or you love him. De ene fan is geen voorstander van de inbreng van Downey Jr, vanwege het feit dat Sherlock Holmes in deze film minder ‘grijs’ is en iets minder aansluit bij de traditionele vertolking van de detective.

Hij heeft meer persoonlijkheid en we vinden toch wat karaktereigenschappen van de flamboyante Downey Jr terug in de detective. Regisseur Guy Ritchie stak de verhaallijn in een moderner jasje en dat werkt wel. Sherlock Holmes evolueerde doorheen de jaren en dat is goed te merken in deze film.

Johnny Lee Miller (Elementary, 2012 - 2019)

Een hele andere en gewaagde insteek. Sherlock Holmes krijgt een eigentijdse update in de Verenigde Staten en John Watson wordt Joan Watson, gespeeld door Lucy Liu. In deze serie kickt Holmes af van een drugsverslaving en de vader van de detective heeft Watson daarom ingeschakeld. Zij moet hem immers in de gaten houden.

Zij ontdekt dat Holmes impulsief, zeer actief en sociaal gemankeerd is. Aanvankelijk was de pers wat sceptisch over die update van Sherlock Holmes, maar de serie kreeg toch meer en meer de waardering die het toch wel verdiende.

Elementary is vandaag om 15u25 op VIJF te zien

Benedict Cumberbatch (Sherlock, 2010-2017)

Hij schitterde in de rol van Sherlock Holmes in de serie (waarvan vier seizoenen zijn terug te vinden via Netflix) die van 2010 tot 2017 liep. In deze serie geen lange jas of sjaal, voordien typische kenmerken van de detective, maar een moderne look voor de detective.

Aan de karaktereigenschappen werd niet geraakt: intolerant, anti-sociaal… Het typeert de onderzoeker. Daarnaast is de wisselwerking met Watson, gespeeld door Martin Freeman, uitstekend. Door waarnemers wordt de prestatie van Cumberbatch aanzien als één van de beste vertolkingen van Sherlock Holmes.

Jeremy Brett (The Adventures of Sherlock Holmes, 1984-1994)

Door veel waarnemers aanzien als misschien wel de beste Sherlock Holmes ooit. Brett speelt de rol bijzonder geloofwaardig en hij wordt aanzien als hét voorbeeld van de man die ze zouden schetsen als ze de boeken lezen over de detective. Een zéér realistische vertolking van de beste detective ter wereld.

Al deze rollen bewijzen alvast dat de fictieve figuur altijd ‘hot’ is geweest, want er zijn meer dan tweehonderd films over Sherlock Holmes verschenen. Hij is dan ook een tijdloze figuur, die doorheen de jaren de nodige nieuwe invalshoeken kreeg.

Series

Bekijk alles
Top