Ultimate Fighting Championship: de 10 blikvangers

Het coronavirus houdt de sportwereld nog steeds in zijn greep. Maar daar lijkt stilaan verandering in te komen.

Enkele sporten zijn aan het heropstarten, waaronder de MMA (Mixed Martial Arts). Ondertussen zijn er al tal van mooie wedstrijden afgewerkt de voorbije weken in de UFC (Ultimate Fighting Championship) en er staan nog enkele mooie affiches op het programma. In België doet MMA niet bij iedereen een belletje rinkelen en daar willen we graag komaf mee maken! Dat doen we met 10 blikvangers die het uithangbord vormen voor deze multidisciplinaire vechtsport. We overlopen daarbij ook de verschillende klassen.

Conor McGregor

Een van de populairste MMA-vechters is ongetwijfeld Conor McGregor. Ook mensen die de sport niet volgen, zullen al wel gehoord hebben van de 31-jarige Ier. Hij is zeer populair door zijn uitdagende stijl van spelen en ook naast het octagon (de "kooi" waarin gevochten wordt) valt hij op. Zo gooide hij een steen door het raam van de bus van Khabib Nurmagomedov (later meer over deze Rus) en pakte hij de gordel af van Aldo tijdens een persconferentie voor de wedstrijd. De gordel is voor de persoon die kampioen is in zijn klasse. De laatste jaren is McGregor echter wat afgezwakt en daardoor staat de Ier nu op een vierde plaats in de lightweight-klasse (tot 70,3 kg) en op een veertiende plaats in de welterweight-klasse (tot 77 kg).

Khabib Nurmagomedov

Khabib Nurmagomedov (31) is de grote rivaal van McGregor. De Rus is misschien wel de beste vechter ooit in de UFC: hij heeft 28 wedstrijden gewonnen en staat voorlopig op 0 nederlagen. De specialiteit van Khabib is ongetwijfeld het worstelen, want op deze manier heeft hij al veel overwinningen binnengehaald. Conor McGregor heeft het mogen ondervinden. Khabib is voorlopig de nummer 1 in de lightweight en als hij zo blijft vechten, zal het nog wel even duren voor iemand zijn gordel zal afnemen.

Tony Ferguson

Een man die al heel wat pech heeft gehad in zijn carrière, is Tony Ferguson (36). Ferguson wacht namelijk al enkele jaren op zijn titelgevecht tegen Khabib. Het zag er naar uit dat de wedstrijd er eindelijk ging komen, maar het coronavirus strooide roet in het eten. Khabib raakte niet weg uit Rusland en daardoor moest Ferguson een "interim"-duel spelen tegen Justin Gaethje. Gaethje was net iets te sterk, waardoor hij tegen Khabib mag vechten en niet Ferguson.

Israel Adesanya

In de middleweight-klasse (tot 84 kg) is Israel Adesanya de grote man. De 30-jarige Nieuw-Zeelander zit aan 19 overwinningen en heeft nog niet verloren. 14 van zijn 19 overwinningen kwamen er door een knock-out, wat toch zeer indrukwekkend is. Zijn titelgevechten waren niet tegen de minste. Eerst werd Robert Whittaker geklopt in de tweede ronde en tegen Yoel Romero won hij op punten. Met zijn 1m93 is Adesanya ook een zeer imposante speler.

Stipe Miocic

Naar de heavyweight (van 93,4 tot 120,2 kg) dan, waar binnenkort een heerlijk duel op het programma moet staan. Stipe Miocic won namelijk van Daniel Cormier, waardoor hij aan 19 overwinningen en 3 nederlagen zit. Cormier staat nog wel op de tweede plaats in de ranking, maar binnenkort lijkt een nieuwe naam een gooi naar de titel te doen. Francis Ngannou is namelijk aan een opmars bezig. De Kameroener is al 33, wat naar MMA-normen vrij oud is, maar in zijn laatste wedstrijd maakte hij heel wat indruk tegen Jairzinho Rozenstruik, omdat hij hem al na 20 seconden tegen de vlakte sloeg. "The Predator"zit nu aan 16 overwinningen en 3 nederlagen. Een toekomstige titelwedstrijd tegen Miocic zit in de pijplijn.

Jon Jones

In de light heavyweight (tot 93 kg) is Jon Jones (32) de man om nog zeer lang in de gaten te houden. "Bones" heeft al 26 keer gewonnen en verloor nog maar één keer. En het ziet er ook niet direct naar uit dat iemand Jon Jones binnenkort van de troon zal kunnen stoten.

Kamaru Usman

Nog een interessante klasse om te volgen, is de welterweight (van 71 tot 77 kg). Hierin is Kamaru Usman de ster. De 33-jarige Nigeriaan won in zijn carrière al 16 wedstrijden en verloor er slechts één. Volgens verschillende media zou hij binnenkort voor een duel kunnen staan tegen... Conor McGregor. Als deze wedstrijd er effectief zou komen, belooft het een zeer spektakelrijke match te worden.

Alexander Volkanovski

De featherweight dan (61 tot 66 kg), waar Alexander Volkanovski de kampioen is. De 31-jarige Australiër staat nog net voor Max Holloway in de ranking. Volkanovski heeft 21 overwinningen en 1 nederlaag, terwijl Holloway aan 21 overwinningen en 5 nederlagen zit. De twee grootheden in de featherweight zijn aan elkaar gewaagd.

Amanda Nunes

Als we naar de vrouwen kijken, kunnen we natuurlijk niet rond Amanda Nunes. De 32-jarige Braziliaanse wordt gezien als een van de meest succesvolle vrouwen uit de geschiedenis van de UFC. "The Lioness" zit aan 19 overwinningen en 4 nederlagen. Toch moet Weili Zhang niet veel onderdoen. De 30-jarige Chinese verloor nog maar 1 keer, terwijl ze wel al 21 keer wist te winnen. Vooral over haar laatste overwinning wordt nog veel gesproken.

Joanna Jedrzejczyk

Het duel tussen Zhang en Joanna Jedrzejczyk wordt beschouwd als een van de beste vrouwelijke duels ooit. De 32-jarige Poolse kreeg heel wat slaag van de Chinese, maar toch heeft ze het heel lang kunnen volhouden. Na de wedstrijd was ze onherkenbaar door een bloeduitstorting. Ze kreeg zelfs een medische schorsing van twee maanden om er terug bovenop te komen.

Nieuws

Bekijk alles
Top