Deze kindsterren vochten voor hun rechten

Series | Vandaag vieren we de Internationale Dag van het Kind, een feestdag waarop we de rechten van het kind extra in de kijker zetten. Voor deze gelegenheid belichten we de prille carrières van enkele kindsterren die voor hun eigen rechten vochten, tot in de rechtbank toe.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We bijten de spits af met Jackie Coogan, de allereerste kindster die op onaangename wijze ontdekte dat hij werd uitgebuit. De kindacteur veroverde als schattige kleuter de harten van miljoenen filmkijkers aan de zijde van Charlie Chaplin in de stille film ‘The Kid’ uit 1921. Met zijn acteerprestaties verdiende Coogan ruim 4 miljoen Amerikaanse dollar, maar daar heeft de acteur maar weinig van teruggezien.

Op volwassen leeftijd klaagde Coogan zijn ouders aan, maar de rechtszaak bracht weinig soelaas. Hij hield amper 126.000 dollar over na het ereloon van zijn advocaat. De staat Californië heeft sindsdien een wet ingevoerd (de zogenaamde ‘Coogan Act’) die ouders van kindsterren verplicht om minstens 15 procent van de opbrengsten op een aparte rekening te zetten. De wet bepaalt ook dat kinderen recht hebben op onderwijs en vrije tijd. Coogan zou nooit meer zijn succes in ‘The Kid’ kunnen evenaren. Enkel zijn rol van de prettig gestoorde oom Fester in ‘The Addams Family’ doet bij sommigen nog een belletje rinkelen.

Macaulay Culkin

Dankzij zijn rol in de komedie ‘Home Alone’ was Macaulay Culkin een zeer grote naam in het Hollywood van de jaren 90. De acteur verdiende meer dan 15 miljoen dollar met diverse filmrollen, maar zijn roem had ook een keerzijde. Zijn fortuin werd immers de inzet van de vechtscheiding van zijn ouders. Culkin was vooral gefrustreerd dat zijn moeder een deel van zijn inkomsten wilde gebruiken om een nieuw huis te kopen en vroeg daarom aan de rechter om financieel onafhankelijk te worden van beide ouders. Omdat hij toen 15 jaar was, weigerde de rechter zijn verzoek. Zijn moeder kreeg het hoederecht toegewezen tot hij 18 jaar was.

Gary Coleman

Gary Coleman verwierf faam met zijn rol van Arnold Jackson, een wijsneuzerig kind dat geadopteerd werd door een rijke New Yorkse weduwe in de sitcom ‘Diff’rent Strokes’. Op het hoogtepunt van zijn jeugdige carrière verdiende Coleman tot 100.000 dollar per aflevering. Volgens zijn autobiografie ‘Killing Willis’ werd de jonge acteur door zijn ouders gedwongen om lange uren te kloppen op de set. In 1989 dagvaardde hij met succes zijn ouders en zijn impresario omdat ze zijn spaarfonds slecht hadden beheerd. Coleman kreeg een schadevergoeding van 1,3 miljoen dollar toegewezen, maar door gezondheidsproblemen – hij had een erfelijke nierziekte – geraakte hij aan lagerwal. De acteur overleed in 2010 op 42-jarige leeftijd door een hersenbloeding.

LeAnn Rimes

Met wereldhits als ‘Can’t fight the moonlight’ behoeft countryzangeres LeAnn Rimes geen introductie meer. Wat minder bekend is, is dat de zangeres op 17-jarige leeftijd haar vader Wilbur Rimes en manager Lyle Walker dagvaardde wegens financieel wanbeheer. Het duo zou torenhoge vergoedingen hebben aangerekend voor hun prestaties. Bovendien zou haar vader haar platenlabel Asylum-Curb onterecht hebben gebruikt voor zijn eigen financieel voordeel. In 2002 sloten Rimes, haar vader en haar voormalige manager een akkoord voor een schadevergoeding buiten de rechtbank om. Datzelfde jaar verzoende de zangeres zich met haar vader en nodigde ze hem uit op haar huwelijk met danser Dean Sheremet.

Chris Warren jr.

Voor fans van de Disney-filmreeks ‘High School Musical’ is Chris Warren jr. geen onbekende. Als Zeke Baylor speelde hij de sterren van de hemel in een geslaagde bijrol in drie populaire televisiefilms uit de reeks. Zoals de eerder genoemde Coogan-wet het sinds jaar en dag vereist, hebben de ouders van Warren zijn inkomsten jarenlang bijgehouden in een fonds waar hij pas op 21-jarige leeftijd over mag beschikken. Helaas voor de kindacteur hebben zijn ouders een deel van het fonds gebruikt voor zichzelf. In 2013 dagvaardde de acteur zijn ouders. De rechter gaf hem gelijk, ze moesten de jongeman meer dan 330.000 dollar schadevergoeding betalen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top