Zoals beloofd maakt de Belgische competitie op League of Legends zijn comeback voor de zomereditie. Vijf teams hebben hard gewerkt en zich voorbereid op één enkel doel: de reus Sector One onttronen.

Na een voorjaarseditie vol spektakel, maar van begin tot eind gedomineerd door Sector One, zijn we klaar voor het tweede hoofdstuk van dit jaar 2020. Zes professionele teams zullen tijdens de “Summer Split” alles in het werk stellen om het grootste deel van de €7.500 prijzengeld en het ticket voor de kwalificaties van de European Masters te bemachtigen. Bovendien zullen de vier teams met de meeste punten uit de twee splits zich aan het einde van deze competitie kwalificeren voor de “Country Finals” en zijn extra € 10.000, met andere woorden een allerlaatste etappe die het beste team van het land zal bekronen. Aangezien het mogelijk is om transfers te doen tussen elke competitiefase, is er niets op voorhand beslist en maakt elke organisatie kans op de titel van Belgisch kampioen 2020.

© Belgian League

Maar daarvoor is het nog te vroeg. We maken eerst plaats voor de pretendenten. Een paar dagen voor de start van de competitie hebben nog niet alle teams hebben hun opstelling aangekondigd. Hoewel we de komst van Team 7AM ter vervanging van TimeOut opmerken en heel wat veranderingen zien bij Aethra en Mechelen, is het niet onmogelijk om verdere aankondigingen te noteren voor de start van de eerste wedstrijd.

De teleurgestelden

Hoewel de kwalificatie op laatste dag van het kampioenschap voor elk team nog mogelijk was, slaagden twee teams er uiteindelijk niet in zich te plaatsen. Hun doel: terugkeren naar de top!

Een van die twee teams is Aethra Esports. Het contrast tussen hun vorige ESL Proximus Championship-titel en hun spelniveau in het voorjaar was aanzienlijk. Een laatste plaats en een volledig mislukt toernooi was het gevolg van het vertrek van enkele pijlers naar andere oorden. In het licht van deze ontgoocheling komt er nu een gloednieuw team naar voren met Jan-Willem “Tuomari” van Wingerden als enige overlever.

Hetzelfde geldt voor de Brussels Guardians! Met slechts drie overwinningen op het scorebord was de eindbalans te zwak om te hopen op een plaats in de play-offs. De “Spring Split” was zeker een teleurstelling voor deze organisatie die het gewend is om deel te nemen aan eindfases binnen de Belgische scene. Ook zij zullen ongetwijfeld gebruik hebben gemaakt van de wapenstilstand om te proberen hun plaats te heroveren bij de vier beste teams van het land.

De nieuwkomer

Als je het esports-nieuws de laatste weken aandachtig hebt gevolgd, zal je weten dat TimeOut zijn activiteiten heeft gestaakt. Die beslissing liet een plaats in de nationale competitie vacant en Team 7AM greep die kans met beide handen! Het team heeft zijn kwaliteiten laten zien door de Proximus Cup 2 en 3 te winnen. Zo versloegen ze de Brussels Guardians in de derde editie. De resultaten moeten nu bevestigd worden op het hoogste nationale niveau en tegen spelers die hun talent al hebben ingezet op het Europese en internationale toneel.

De outsiders

Twee teams kunnen ondergebracht worden in deze categorie. Terwijl de een het gezien zijn intrinsieke talent nog beter had kunnen doen, verraste de ander in het slot van de voorjaarseditie.

KV Mechelen heeft een wat gecompliceerd seizoen achter de rug. Helemaal onderaan, van begin tot eind, verwachtte niemand dat het team de eindfase zou halen. Gezien de puntenverspilling van hun rechtstreekse rivalen, waren zij echter verantwoordelijk voor de grote ommekeer in de laatste twee wedstrijden. Ze kwalificeerden zich voor de play-offs, waarin ze meteen verloren van Anderlecht. Dat betekende het einde van hun eerste hoofdstuk, dat op het laatste nippertje gered werd. KVM’s doel zal uiteraard zijn om in deze nieuwe editie sterker te worden en dit met een herschikte formatie. Slechts twee spelers werden behouden: Rob “Robba” Zoon en Siemen “Flubbertje” Vanhove.

Een andere kandidaat voor de eerste plaatsen is RSC Anderlecht. Onder leiding van hun aanvoerder Taz, heeft het tweede team dat ingehuurd wordt door een professionele voetbalclub alle nodige wapens in zijn bezit om naar de top te klimmen. Maar om dat effectief te kunnen realiseren, zullen ze consequenter moeten zijn. Volgens onze bronnen is er slechts één lid vervangen in de kern. Zal het vertrek van TimeOut hen de ruimte geven om de finale te bereiken?

De grote favoriet

Niemand werd voor de gek gehouden bij de start van het voorjaarskampioenschap. Met zijn nieuwe opstelling was Sector One klaar om de hoofdrol op te eisen. Maar wie had zich zo’n dominantie kunnen voorstellen… De “Foxes” overtroffen hun tegenstanders door simpelweg al hun wedstrijden te winnen, 12 in totaal. Om het talent van het team nog meer te bevestigen, maakte S1 van de gelegenheid gebruik om met een Europese campagne af te werken. En dat deed het met klasse! Het team kon zich net niet kwalificeren voor de European Masters.

Tenzij een van de concurrenten zich deze zomer laat zien, is Sector One de belangrijkste kandidaat om zichzelf op te volgen. Maar zoals gewoonlijk heeft esports altijd heel wat verrassingen in petto voor de fans.

De volledige kalender en uitzendingen

De acht weken durende groepsfase begint op 1 juni. Elke maandag, vanaf 18.30 uur, kan je drie wedstrijden per avond beleven. De eerste vier teams gaan rechtstreeks door naar de play-offs, de laatste rechte lijn richting de finale. Met dit lange en mooie programma zal de Belgian League de hele zomer lang voor actie zorgen, met een grote finale medio augustus.

Groepsfase:
– Week 1: maandag 1 juni
– Week 2: maandag 8 juni
– Week 3: maandag 15 juni
– Week 4: maandag 22 juni
– Week 5: maandag 29 juni
– Week 6: maandag 6 juli
– Week 7: maandag 13 juli
– Week 8: maandag 20 juli

Play-offs:
– PO1: maandag 27 juli
– PO2: maandag 29 juli
– PO3: maandag 3 augustus
– Finale: maandag 10 augustus

Dit alles is natuurlijk live te volgen op het Twitch-kanaal gameluxLOL voor de Nederlandstalige kijkers en op gameluxLOLfr voor de Franstalige kijkers. Het commentaar en analyses achteraf zullen opnieuw verzorgd worden door “Visso” en “Paulolax”.

Het enige wat ons nog rest is om je een fijne zomer te wensen, of dat nu aan het zwembad is of achter het scherm van je computer of televisie!

© Belgian League