Apocalyptische doem in film: vijf toppers

Films | VTM zendt vanavond World War Z uit, een apocalyptische blockbuster waarin Brad Pitt door horden zombies wordt belaagd. Onder het motto ‘Eens verdoemd, altijd verdoemd’ tippen we nog vier recente apocalyptische films, kwestie van aan te tonen dat dit soort films ons wel degelijk hebben helpen voorbereiden op de coronacrisis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

World War Z

Hoofdrolspeler Brad Pitt produceerde zelf deze adaptatie uit 2013 van ‘World War Z: An Oral History of the Zombie War’, de bestseller van horrorauteur Max Brooks (zoon van Mel). Als Gerry Lane, een voormalig onderzoeker in oorlogsgebieden, wordt hij door de VN gecontacteerd. Een uitbraak van hondsdolheid heeft mensen in zombies getransformeerd en Lane moet nu patient zero gaan opspeuren. De actie in deze apocalyptische blockbuster – hij bracht wereldwijd 540 miljoen dollar op – springt van Philadelphia naar Korea en Israël en Bond-regisseur Marc Forster (Quantum of Solace) dient die kinetisch op, onder meer omdat de zombies niet strompelen maar razendsnel zijn.


The Road

Zelfs in coronatijden blijft de beknellende overlevingsthriller The Road (2009) een must-see. In dit doemfresco, een bewerking van de met de Pulitzerprijs bekroonde roman van Corman McCarthy, is de wereld omwille van een onbekende catastrofe veranderd in een asgrauw niemandsland.  De film volgt de overlevingstocht van een vader (Viggo Mortensen) en zijn elfjarige zoon maar wat dit grimmige en akelige verhaal finaal zo boeiend maakt is de contemplatieve sfeer die regisseur John Hillcoat geleidelijk weet te installeren in zijn kijk op de onbreekbare band tussen de alsmaar zwakker wordende vader en zijn zoon. De spooky score is van Nick Cave en zijn partner in crime Warren Ellis


Children of Men

In deze bijzonder grimmige en provocerende toekomstfantasie is Engeland anno 2027 geëvolueerd tot een chaotische en paranoïde dystopie die door asielzoekers overspoeld wordt en waarin al achttien jaar geen kind meer geboren is. De plot draait rond Theo Faron (Clive Owen), een uitgebluste bureaucraat die door zijn ex (Julianne Moore) gevraagd wordt om haar te helpen om een zwangere vluchtelinge het land uit te smokkelen. Regisseur Alfonso Cuarón, bekend van Roma en Gravity, brengt deze verfilming van een roman van P.D. James bijzonder indrukwekkend in beeld en de vérité-beelden van cameraman Emmanuel Lubezki geven Children of Men (2006) een beknellende intensiteit


Mad Max: Fury Road

In de jaren tachtig draaide de Australische regisseur George Miller de invloedrijke actietrilogie Mad Max. Dertig jaar later keerde hij terug met een vervolg, en wat voor een! Het decor is opnieuw een post-apocalyptische woestijn waar water het nieuwe zwarte goud is en waar zwaarbewapende bendes elkaar bekampen. Deze keer krijgt de machotitelheld (Tom Hardy) de steun van Furiosa (Charlize Theron), een rebelse krijger. Samen nemen ze de strijdbijl op tegen een woeste tiran die een groep vrouwen tot zijn slaven heeft gemaakt. Het sterk feministisch gekleurde Mad Max: Fury Road (2015) heeft een verschroeiend tempo en de actiescènes en stunts zijn even adembenemend als krankzinnig. In één woord: fun!


Melancholia

Ook het Deense enfant terrible Lars von Trier waagde zich in 2011 aan een apocalyptische film, Melancholia. Eigenlijk is dit het middenluik van zijn zogenaamde depressietrilogie die begon met Antichrist en die eindigde met Nymphomaniac. De op zich zelf staande existentiële sf-film focust op twee zussen, vertolkt door Kirsten Dunst en Charlotte Rampling, die totaal verschillend reageren op het nieuws dat een planeet genaamd Melancholia met de aarde gaat crashen. Von Trier verpakt zijn Wagneriaanse ondergangsparabel, die zich volledig afspeelt op een aan de kust gelegen kasteel met golfbaan, in prachtige surrealistische tableaus. Zelfs twee schilderijen van Breughel spelen een belangrijke rol in dit magische visoen.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top