Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Muziek | Er gaat geen maand voorbij zonder afscheid te moeten nemen van enkele muzikale grootheden. Een in memoriam.

Door MF

Deel dit nieuws

Dave Greenfield

De muzikale legende van The Stranglers, de 71-jarige Dave Greenfield, overleed op 3 mei aan de gevolgen van het coronavirus. De toetsenist kwam een jaar na de oprichting, in 1975, bij de band. Zijn orgelspel werd in die tijd vergeleken met dat van zijn collega Ray Manzarek van The Doors. De grootste hits van The Stranglers zijn onder meer ‘No more heroes’, ‘Always the sun’ en niet te vergeten ‘Golden brown’, een lied dat uit de pen van Greenfield kwam.



Hillard Atkinson

Soulzanger Hillard ‘Sweet Pea’ Atkinson van Was (Not Was) overleed op 5 mei aan de gevolgen van een hartaanval.
Je kent hem vooral van het nummer ‘Walk the Dinosaur’, dat hij samen met ‘Sir’ Harry Bowens zong. Zijn stemgeluid deed denken aan de klassieke soulzangers van de sixties, in het bijzonder aan dat van Otis Redding. Atkinson was ook bekend als achtergrondzanger van Bob Dylan, Iggy Pop, Elton John en Brian Wilson. In 2017 bracht hij een eerste soloalbum uit: ‘Get what you deserve’. Atkinson werd 74 jaar. 

Brian Howe

Een hartaanval werd de voormalige zanger van de Britse rockband Bad Company, de 66-jarige Brian Howe, op dinsdag 6 mei fataal. Howe werd begin de jaren tachtig bekend als zanger met de plaat ‘Penetrator’ van Ted Nugent. Toen Paul Rodgers in 1982 Bad Company verliet om meer tijd met zijn familie te spenderen, nam Brian Howe zijn plek in. Hij bleef maar liefst acht jaar in dienst bij de band uit Westminster.



Ty


De Britse rapper Ty werd geboren in Londen, als zoon van Nigeriaanse immigranten. Begin deze eeuw bracht hij zijn eerste album uit, getiteld ‘Awkward’. Drie jaar later werd hij met z’n tweede album, ‘Upwards’, genomineerd voor de prestigieuze Mercury Prize, waar hij het opnam tegen Amy Winehouse en The Streets. Later bracht hij nog drie albums uit en mocht hij samenwerken met onder meer De La Soul, Roots Manuva en Arrested Developement. Jammer genoeg overleed de 47-jarige rapper op 7 mei, aan een longziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Andre Harrell

Platenbaas Andre Harrell, de oprichter van Uptown Records en oud-baas van Motown Records, stond aan de wieg van heel wat carrières van enkele grote artiesten. Sean ‘Diddy’ Combs, toen nog Puff Daddy, om er maar één te noemen. Helaas overleed de inmiddels 59-jarige platenbaas op 7 mei, een groot verlies voor de muziekwereld. 

Little Richard

Op 9 mei overleed een van de pioniers van de rock-n’-roll in de jaren vijftig. Geen idee over wie het gaat? Little Richard, who else? In 1956 liet Richard voor het eerst van zich horen met het nummer ‘Tutti Frutti’, wat meteen z’n grootste hit werd. Later scoorde hij onder meer nog met ‘Long Tall Sally’, ‘Lucille’, ‘Rip It Up’ en ‘Good Golly Miss Molly’. Na de jaren vijftig werd het stiller, al was zijn invloed jaren later nog steeds voelbaar. Niet alleen The Beatles, maar ook The Kinks, Creedence Clearwater Revival en Elvis Costello coverden Little Richards nummers. De Amerikaanse zanger en pianist werd 87 jaar.

Betty Wright

Bessie Regina Norris, misschien beter bekend als Betty Wright, overleed op 10 mei op 66-jarige leeftijd. De Amerikaanse soul- en R&B-zangeres is vooral bekend van de klassiekers ‘Clean up woman’, ‘Tonight is the night’ en ‘No pain ‘no gain’. Het nummer ‘Where is the love’ uit 1974 leverde haar zelfs een Grammy op. Wright was amper vijftien jaar oud toen ze haar eerste soloalbum op de wereld afvuurde. In de eighties lanceerde ze als eerste vrouwelijke artiest ooit haar eigen onafhankelijke platenlabel.



Phil May

De langharige zanger Phil May van de Engelse rockband The Pretty Things overleed op 15 mei op 75-jarige leeftijd.
Hij en gitarist Dick Taylor waren maar liefst 55 jaar land de creatieve tandem van de band, en scoorden hits met onder meer ‘Roadrunner’, ‘Cry To Me’ en ‘Don’t Bring Me Down’. Tot 2018 bleef The Pretty Things optreden en platen maken.  

Lucky Peterson

Lucky Peterson was gitarist, orgelspeler en zanger en wist met zijn muziek de hele blueswereld te veroveren. Helaas kwam er op 17 mei een einde aan zijn carrière. De 55-jarige muzikant overleed nadat hij thuis onwel was geworden. Vorig jaar nog bracht hij een gloednieuw album uit: ’50 Just Warming Up’. 

Jimmy Cobb

De iconische drummer op ‘Kind of Blue’ van Miles Davis, Jimmy Cobb, overleed op 24 mei op 91-jarige leeftijd na een zware strijd tegen longkanker. De Amerikaanse jazzdrummer speelde in zijn decennialange carrière samen met tal van grootheden, waaronder Billie Holiday, Sarah Vaughan, Gil Evans en John Coltrane.  

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top