Lance Armstrong: "Of ik kanker kreeg door dopinggebruik? Ik zeg niet 'neen'"

Zondagavond 24 mei ging de tweedelige ESPN-documentaire "Lance" in première. De documentaire, die in totaal 3 uur en 20 min in beslag neemt, overspant de jeugd, opmars en neergang van de voormalige 7-voudige Tourwinnaar. Amstrong belooft er zijn "waarheid" te vertellen, maar blijkt toch weining schuldbesef aan de dag te leggen.

Deel 1 van de docu "Lance" is vrijdag 12 juni om 21u te bekijken op Proximus Sports 1. Deel 2 volgt een week later, op hetzelfde tijdstip en hetzelfde kanaal.

Ook al had Lance Armstrong zeven jaar geleden al dopingbekentennissen afgelegd in de zetel bij talkshowhost Oprah Winfrey, toch beloofde hij in deze documentaire van Marina Zenovich openhartiger te zijn dan ooit. Vast staat dat voor het eerst Armstrongs volledige levenswandel aan bod komt: van zijn problematische jeugd, over zijn prille successen als wielrenner, zijn dopinggebruik dat hem 7 Tourzeges opleverde tot zijn uiteindelijke bekentenissen nadat enkele van zijn voormalige teammaats hem in het nauw hadden gedreven.

Van bij de start zet Armstrong meteen de toon. "Het is een mirakel dat ik geen massamoordenaar ben geworden", klinkt het bitter. Moeder Linda liet de kleine Lance namelijk grotendeels over aan de zorgen van stiefvader Terry Armstrong die het competitieve karakter er van jongs af aan met de harde hand letterlijk insloeg. Op 15-jarige leeftijd vervalste Lance reeds zijn geboortecertificaat om deel te kunnen nemen aan triatlonwedstrijden, het begin van een carrière vol leugens en bedrog.

"Kanker door dopinggebruik? Ik zeg niet 'neen"

The Boss onthulde dat hij reeds op 21-jarige leeftijd naar de verboden middelen greep. Cortisone of "low active doping", zoals Armstrong het zelf noemt. Dat terwijl zijn concurrenten dan reeds een beroep deden op het wondermiddel epo. Als Armstrong als regerend wereldkampioen in 1994 voortdurend op zijn donder kreeg, besliste hij dat ook hij de stap zou zetten naar de verboden vrucht. Hij leerde dopingdokter Michele Ferrari kennen en daarna is er geen weg meer terug.

In 1996 sloeg het noodlot echter toe en werd teelbalkanker vastgesteld bij de jonge wielrenner. De dokters gaven hem slechts 20-50% overlevingskans, maar als vechtersbaas in hart en nieren overwon hij de ziekte. Gevraagd of zijn dopinggebruik aan de basis zou kunnen hebben gelegen van zijn kanker, zegt Armstrong dat hij daar geen pasklaar antwoord op heeft. Maar, "ik zeg zeker geen 'neen'". "Het enige moment dat ik groeihormonen nam was in 1996 en als dat goede zaken kan doen groeien, kan dat dan niet hetzelfde doen met kwaadaardige cellen?"

"Moeilijk om terug doping te nemen na gevecht met de dood? Neen"

Toch zorgde zijn gevecht op leven en dood er niet voor dat Armstrong doping voorgoed afzwoor, integendeel. Nadat hij in 1998 met geen poot meer vooruitkwam, schakelde hij opnieuw over op epo. Wanneer Zenovich hem voor de voeten werpt of dat geen moeilijke beslissing was, nadat hij de dood in de ogen had gekeken, volgt een nerveus lachje. "Neen", klinkt het simpel. "Ik weet dat dit antwoord niet populair zal klinken, maar in vele opzichten is epo ‘a safe drug’. Zolang je ’t maar met mate gebruikt, in beperkte hoeveelheden, onder toezicht van een professionele arts. Er zijn véél gevaarlijkere dingen om in je lichaam te pompen.”

In het vervolg van de documentaire komt nog een krasse uitspraak van The Boss aan bod. Gevraagd of hij zijn zoon doping zou afraden, klinkt het eerst bevestigend. Maar daarna nuanceert Armstrong zijn antwoord enigzins. "Hij speelt college football. Maar het zou misschien een andere discussie worden als hij in de NFL speelt." We zullen het maar wijten aan de aard van het beestje... Vast staat dat Luke alvast niets van doping wil weten, want "ik wil mezelf zijn, Luke zijn, en niet gezien worden als de zoon van Lance".

Deel 1 van de docu "Lance" is vrijdag 12 juni om 21u te bekijken op Proximus Sports 1. Deel 2 volgt een week later, op hetzelfde tijdstip en hetzelfde kanaal.

Music Maestro

Sport in de kijker

Focus op films, series & tv

Nieuws van het esport-front

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?