De ultieme elf van de Rode Duivels: de centrale verdediger (2/2)

In de vijfde aflevering van onze zoektocht naar het ultieme elftal van de Rode Duivels laten we je opnieuw kiezen uit vier namen om de tweede positie van centrale verdediger in te vullen.

1. Daniel Van Buyten

De kolos van Chimay heeft meer dan zijn stempel gedrukt op de Rode Duivels. In 85 selecties vindt Daniel Van Buyten liefst 10 keer de weg naar doel. Dankzij zijn kopspel kruipt hij met België meermaals door het oog van de naald.

Op zijn laatste grote toernooi, het WK in 2014, legt de voormalige verdediger van Standard, Marseille en Bayern München tot in de kwartfinales zijn tegenstanders aan de leiband. Maar de supporters van de Rode Duivels zullen vooral zijn ongeloofelijke kopbal tegen Schotland in 2001 herinneren, die de troepen van bondscoach Robert Waseige een plaatsje op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea opleverde.


2. Walter Meeuws

Als 46-voudig international debuteert Walter Meeuws onder Guy Thys in een wedstrijd in en tegen Italië in 1977. Aan het einde van zijn spelersloopbaan neemt hij, zij het zonder veel succes, de teugels van de nationale ploeg over van zijn voormalige coach.

Als speler zal de centrale verdediger tot en met de finale van Euro 1980 onbetwist titularis zijn. Hij zal er echter jammer genoeg niet in slagen om West-Duitsland van de eindoverwinning te houden. Op het WK 1982 start hij nog op de bank, waarna hij het toernooi afsluit met de kapiteinsband om de arm. Meeuws rondt zijn interlandcarrière in 1984 af met een wedstrijd tegen ... West-Duitsland.

3. Philippe Albert

Philippe Albert is nu vooral gekend als co-commentator op de RTBF bij wedstrijden van de Rode Duivels. Maar daarvoor speelde de centrale verdediger zelf een indrukwekkende carrière bijeen. De Gouden Schoen van 1992 zal 41 keer in het shirt van de nationale ploeg verschijnen.

Hij is reeds van de partij op het WK 1990, maar zal zich pas echt onderscheiden vier jaar later in de Verenigde Staten. België behaalt er de achtste finales dankzij de kleinst mogelijke overwinning tegen Nederland. Philippe Albert kroont zich die avond tot matchwinnaar door het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren. Enkele dagen later zal hij echter mee ten onder gaan, wanneer de Saudi Saeed  Al-Uwairan zomaar doorheen de Belgische defensie mag wandelen om zijn land een onverwacht succes te bezorgen.

4. Lei Clijsters

Tussen 1983 en 1991 maakt Lei Clijsters 40 keer zijn opwachting in de nationale ploeg. Hij is onder meer van de partij op Euro 84 en op het WK in 86 en in 90. Clijsters schippert tussen de bank en de basisploeg en speelt ook op verschillende posities (centrale verdediger en verdedigende middenvelder), maar toont zich toch beslissend.

In Mexico komt Lei Clijsters in de verlengingen Georges Grün aflossen in de onwaarschijnlijke pot tegen de Sovjet-Unie. Op dat moment staat de 2-2 tussenstand nog steeds op het scorebord. Drie minuten later bezorgt Stéphane Demol België een delirium door de 2-3 te scoren. In de 110de minuut levert de vader van Kim de assist voor de 2-4 van Nico Claesen, waarmee België haar plaatsje in de kwartfinales definitief mag boeken.

Wie is volgens jullie de beste centrale verdediger uit de geschiedenis van de Rode Duivels? Geef je stem hier!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top