Klara biedt alternatief voor Koningin Elisabethwedstrijd

De laatste week van mei had normaal gezien de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano moeten plaatsvinden. Omwille van de coronacrisis is de prestigieuze internationale muziekwedstrijd echter uitgesteld tot volgend jaar. Maar niet getreurd: van 25 tot 30 mei kan je luisteren naar 'De Week van de Koningin' op Klara.

Van maandag 25 tot zaterdag 30 mei belichten diverse programma’s dagelijks allerlei facetten van de Koningin Elisabethwedstrijd (KEW). Beroemde winnaars? Check. Bijzondere laureaten? Check. Opvallende concerten, straffe verhalen of pittige anekdotes? Check. En niet alleen piano, maar ook viool, zang en cello komen aan bod in dit overzicht van hoogtepunten en memorabele momenten uit de rijke geschiedenis van de Elisabethwedstrijd.

Orgelpunt – excusez le mot – is De Week van de Koningin Top 30 op zaterdag met de favoriete KEW-concerten en -sonates van de Klara-luisteraars. 

Op de website en de sociale media van Klara is er eveneens ruime aandacht voor de wedstrijd, met veel archiefmateriaal. Een kort overzicht.

Espresso

In Espresso (6 tot 9 uur) zoomen Clara De Decker en Greet Samyn telkens in op de ‘petites histoires’ van de Koningin Elisabethwedstrijd. De hofleveranciers van die geestige anekdotes, coulissegeheimen, de stress- of ontladingsmomenten van de kandidaten zijn KEW-presentatoren van vroeger en nu, zoals Thomas Vanderveken, Katelijne Boon, Lut Van der Eycken, Fred Brouwers en Marlène de Wouters. Ze stellen ook allemaal een vraag voor de KEW-quiz die de luisteraars online kunnen spelen.

Klassiek Leeft

In Klassiek Leeft (9 tot 12 uur) brengt Bart Stouten platen mee die een link hebben met de Elisabethwedstrijd, bijvoorbeeld omdat ze composities bevatten uit het repertoire dat vaak gespeeld wordt op het Concours, of omdat ze werden opgenomen door voormalige laureaten, of juist door kandidaten die het helemaal niet zo goed deden in de KEW, maar later toch een grote carrière uitbouwden.

Music Matters

In Music Matters (12 tot 14 uur) praat Olav Grondelaers met voormalige Belgische deelnemers over hun ervaringen tijdens de wedstrijd en over het verdere verloop van hun carrière.

  • Maandag 25 mei: Chiara Skerath (laureaat zang 2014) en Rudolf Werthen (laureaat viool 1971)
  • Dinsdag 26 mei: Yannick Van de Velde (halve finale piano 2013) en Werner Van Mechelen (laureaat zang 1988)
  • Woensdag 27 mei: Stephanie Proot (halve finale piano 2013) en Jeroen D’Hoe (compositie 2003)
  • Donderdag 28 mei: Liebrecht Vanbeckevoort (laureaat piano 2007) en Roel Dieltiens (cellist, jury en artistieke commissie cello 2017)

Maestro

In Maestro (14 tot 17 uur) zet Mark Janssens een muzikant in de kijker die erg is opgevallen tijdens of door de Elisabethwedstrijd. Het programma besteedt daarnaast ook aandacht aan de mooie prestaties die toch tussen de plooien van de geschiedenis zijn verdwenen of muzikanten die in de KEW niet hoog scoorden, maar nadien toch veel succes kenden.

Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor David Oistrakh (viool - 1937), Andrei Nikolsky (piano - 1987), Marie-Nicole Lemieux (zang - 2000), Vadim Repin (viool - 1989), Aga Winska (zang - 1988),  Maria Tipo (piano 1952) en Kristóf Baráti ( viool - 1997)).

Django

In Django (18 tot 20 uur) gaat Heidi Lenaerts op zoek naar voormalige deelnemers aan de KEW die ook jazzy uit de hoek durven komen.

Klara Live

Klara Live (20 tot 22 uur) tenslotte brengt recente concerten van voormalige winnaars en focust op hun huidige carrière. Lut Van der Eycken is de hele week de gastvrouw en maakt de connectie van het moment dat de artiesten de eerste prijs wonnen, met de dromen en wensen van toen, tot hun huidige carrièrekeuzes.  Worden gevolgd, één muzikant per dag: Denis Kozhukhin (winnaar pianowedstrijd 2010), Nikolaj Znaider (winnaar vioolwedstrijd 1997), Boris Giltburg (winnaar pianowedstrijd 2013), Victor Julien-Laferrière (winnaar cellowedstrijd 2017) en Anna Vinnitskaya (winnaar pianowedstrijd 2007).
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top