De Beverse wederopstanding: Ivorianen lieten nieuwe wind waaien op de Freethiel

Sport | Op 20 mei 2010 was de fusie tussen SK Beveren en Red Star Waasland een feit. Tien jaar later kon Waasland-Beveren zich ternauwernood uit het financiële moeras hijsen, al was de degradatie naar de Proximus League onafwendbaar. Dit is het parcours van een club met vele gezichten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Waasland-Beveren werd op 20 mei 2010 boven de doopvont gehouden. De fusie weerhoudt vele supporters er niet van om hun club door weer en wind te blijven steunen. Waasland-Beveren is verrezen uit de ruïnes van het vroegere SK Beveren, tweevoudig kampioen van België. Die traditieclub smolt tien jaar geleden samen met Red Star Waasland, een kunstgreep om beide noodlijdende clubs van de ondergang te redden.

Gevierde keepersopleiding

SK Beveren komt voor het eerst piepen op het hoogste niveau in 1967, onder leiding van Guy Thys. In de jaren 70-80 werd de Waaslandse club twee keer landskampioen (1979, 1984) en sleepte het eveneens twee maal de Beker van België in de wacht (1978, 1983). Met name de keepersopleiding gooide hoge ogen en verkreeg doorheen de jaren een ijzersterke reputatie. De grootste exponent? Ene Jean-Marie Pfaff, die onder de lat bij Bayern München tot een wereldster zou uitgroeien.
 
De Waaslanders zouden ook op het Europese toneel uitblinken. Naast een achtste finale in de Europacup I, slaagde Beveren erin om in 1979 tot de halve finales van de Beker der Bekerwinnaars door te stoten nadat het in de kwartfinale Inter Milaan had uitgeschakeld.

De Ivoriaanse periode

Na enkele magere decennia liet Beveren begin jaren 2000 opnieuw van zich horen. De komst van technisch directeur Jean-Marc Guillou in 2001 markeerde het begin van een nieuw hoofdstuk in de clubgeschiedenis. De Fransman is een specialist in het opleiden van jong voetbaltalent. In Ivoorkust stampt hij een nagelnieuwe voetbalacademie uit de grond, geboetseerd naar het model van ASEC Mimosas, de grootste club van het land. 
 
Een handvol ruwe diamanten zou vanuit de academie overkomen naar België, zoals Yaya Touré, Christian N'Dri Romaric, Gervinho en Emmanuel Eboué. In het Waasland werden de Ivoriaanse balkunstenaars mede geslepen tot wereldtoppers die later bij respectievelijk Manchester City, Sevilla en Arsenal het mooie weer zouden maken. Yaya Touré won in 2009 zelfs de Champions League met FC Barcelona. Ondanks het opeengepakte talent zou Beveren in die periode geen potten breken in de Belgische competitie, maar de club schopte het in 2004 wel tot de finale van de Belgische beker.
 
Het ontslag van Guillou in 2006 wegens tegenvallende resultaten zette een punt achter dit hoofdstuk. Na een degradatiestrijd trok Beveren aan het kortste eind en was het veroordeeld tot tweede klasse, waarna het wegzakte in een crisis. Ondanks de afkeuring van de supporters ging SK Beveren in 2010 de fusie aan met zijn minder illustere streekgenoot Red Star Waasland. Twee jaar later volgde de terugkeer naar de hoogste klasse, waar de club bijna elk seizoen moest vechten tegen de degradatie. Minder geluk dus dit seizoen: Operatie Redding mislukte.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top