50 jaar Louis Theroux met 5 van zijn vreemdste documentaires

Films | De Britse televisiemaker Louis Theroux is letterlijk en figuurlijk een buitenbeentje in documentaireland. Je kan het zo gek niet bedenken, of hij heeft er een documentaire over gemaakt. Vandaag blaast hij 50 kaarsjes uit, een goede gelegenheid om terug te kijken op enkele van de vreemdste wapenfeiten van zijn carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Louis Theroux: selling sex from home

Het lijkt alsof deze documentaire op het lijf is geschreven voor deze coronatijden. Theroux volgt Britse sekswerkers die via de webcam van thuis uit werken. Al vanaf de eerste minuten zorgt de presentator voor tenenkrommende televisie als prostituée Caroline haar man Graham belooft dat ze hem toebehoort, maar hem meteen daarna toekirt dat ze “een uurtje met Dave wil spelen”. Terwijl Caroline zich uitstekend van haar taak kwijt, kaarten Theroux en Graham na over zijn huwelijk in een echte Engelse pub.

Momenteel te bekijken op VRT.nu

Louis Theroux's altered states: take my baby

In Amerika is àlles te koop, luidt het hardnekkige vooroordeel. En warempel, na het bekijken van de documentaire Take My Baby weten we nu dat een makelaar je voor 40.000 keiharde Amerikaanse dollars kan koppelen aan een zwangere vrouw die haar kind door jou laat adopteren. Door de minimale rol van de Amerikaanse overheid in het adoptieproces is er een hele lucratieve industrie ontstaan rond het verhandelen van baby’s. Gelukkig verzandt Theroux niet in clichés en laat hij zien hoe draagmoeders kampen met armoede, verslaving en misbruik.

Momenteel te bekijken op VRT.nu

Louis Theroux: The Most Hated Family in America

We blijven nog even in de Verenigde Staten met een documentaire over de Westboro Baptist Church, een kerkgenootschap dat op zijn minst gezegd een nogal aparte kijk op de wereld heeft. De volgelingen van deze kerk gelden als hevige tegenstanders van homoseksualiteit, maar protesteren evengoed tegen racisme en geweld. Door gerichte vragen en het eenvoudigweg tonen van hun controversiële protestacties laat Theroux haarfijn zien waarom de nakomelingen van wijlen predikant Fred Phelps de meest gehate familie van Amerika is.

My Scientology Movie

In 2015 probeerde Louis Theroux om een documentaire te maken over de Scientology-kerk, een geloofsgemeenschap die in ons land officieel gebrandmerkt is als sekte. Scientology weigerde elke medewerking. Daarom zag de documentairemaker zich genoodzaakt om een aantal getuigenissen na te laten spelen door acteurs. Het resultaat hiervan is een film waarin Theroux toont hoe Scientology critici intimideert wanneer ze controversiële toestanden aankaarten.

Louis Theroux: African Hunting Holiday

Theroux gaat op safari in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo, een van de weinige plaatsen waar toeristen nog jacht kunnen maken op wilde dieren. De televisiemaker laat zien hoe de “jacht” op “wilde dieren” daar verloopt. De leeuwen en nijlpaarden in het reservaat worden speciaal gekweekt voor de jacht. De jagers worden gegidst naar waterbronnen in de woestijn. Daar kunnen ze na enkele uren wachten en zonder al te veel moeite het doden van een dier afvinken van hun bucketlist.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top