‘Europe Shine A Light’: de show is afgelast, maar tóch nog Eurosong op je scherm

Muziek | Vanavond zou normaal gezien de finale van het Eurovisiesongfestival plaatsvinden. Door de coronapandemie zagen de organisatoren zich gedwongen om een kruis te maken over de editie van dit jaar. In de plaats zenden de VRT en alle partnerzenders over de hele wereld ‘Europe Shine A Light’ uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Een show voorschotelen die eer betuigt, inspireert, verbindt en hoop geeft.” Dat is het doel van de EBU (European Broadcasting Union) aan de vooravond van de show ‘Europe Shine A Light’, die live vanuit Hilversum in Nederland, de winnaar van de vorige editie, uitgezonden zal worden.
 
Op deze zestiende mei 2020 zou de finale van het Eurovisiesongfestival plaatsvinden. Daar stak het coronavirus echter een stokje voor. Uit respect voor de artiesten die hadden moeten optreden, zal dit weekend toch een alternatieve show op poten gezet worden – weliswaar in een volledig lege studio.

41 nummers

Tijdens de show zullen alle 41 nummers van de deelnemende landen de revue passeren en worden korte fragmenten van de videoclips getoond. De triphopband Hooverphonic zal dus toch de kans krijgen om zijn lied ‘Release Me’, de Belgische inzending voor het afgelaste Songfestival van dit jaar, aan de wereld te laten horen. Ook brengen de kandidaten samen een versie van 'Love shine a light', het iconische nummer van Katrina and The Waves waarmee het Verenigd Koninkrijk in 1997 het Eurovisiesongfestival won.
 
Daarnaast wordt elk deelnemend land geëerd via 'Light A Landmark': in elk deelnemend land zal een belangrijk monument spectaculair verlicht worden. Voor België wordt dat het Atomium. Verder wordt de show opgefleurd met enkele oud-winnaars en opvallende deelnemers die een speciale versie van hun toenmalige nummers of andere songs zullen brengen. Onder andere Ilse DeLange van The Common Linnets (Nederland, 2014) zal samen met Michael Schulte (Duitsland, 2018) het nummer Ein Bisschen Frieden brengen. Ook de excentrieke Israëlische Netta en de Ier Johnny Logan zullen hun opwachting maken.
 
‘Eurovision: Europe Shine A Light’ wordt gepresenteerd door Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit. Voor Vlaanderen voorziet Peter Van de Veire de show van deskundig commentaar.
 
De uitzending van ‘Eurovision: Europe Shine A Light’ start om 21u op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top