Het Tourjargon: de baroudeur

Het peloton in de Ronde van Frankrijk is ondertussen al volop aan de slag in de tweede week. De lijven geraken reeds afgepeigerd en dat biedt kansen aan de baroudeurs, die met een lange aanval het laken naar zich toe proberen trekken. Misschien ook vandaag in de overgangsetappe tussen Chauvigny en Sarran Corrèze.

Grosso modo heb je in het Tourpeloton drie grote types renners: de snelle mannen, de klimgeiten en de baroudeurs. Terwijl de eerste categorie op het vlakke haar uitverkoren terrein vindt, fleuren de klimmers op bij de eerste meters bergop. De baroudeurs moeten het echter eerder van een lange, zware inspanning hebben en daarvoor zijn de tweede en derde Tourweek, wanneer de renners stilaan op hun tandvlees beginnen te zitten, het uitgelezen terrein.

Je kan de baroudeur een beetje vergelijken met een avonturier. Als complete renner beschikt dit type wielrenner over een grote motor die hem in staat stelt om urenlang voor het peloton uit te rijden. Dergelijk profiel leent zich dus uitstekend voor lange ontsnappingen. Ook al beschikt de baroudeur over een goede pedaalslag, hij weet maar al te goed dat hij op het beslissende moment de allergrootsten niet kan volgen. Dus legt hij zich toe op lange ondernemingen die hem meestal niet meer dan de sympathie van de toeschouwers en de prijs voor de strijdlust oplevert. Maar af en toe wordt de avonturier toch beloond voor zijn inzet en ondernemingsdrang. Omwille van het specifieke karakter van zijn overwinning neemt die haast steevast epische proporties aan. En als het op epische overwinningen aankomt, dan denken we maar aan één man: Thomas De Gendt.

Koning der baroudeurs

"In het peloton verveel ik mij." Het hoeft dan ook niet te verbazen dat we de Belg jaar in, jaar uit kilometerslang voor het peloton zien uitrijden. In zijn tien jaar als wielrenner heeft zijn aanvallende ingesteldheid de renner van Lotto Soudal in staat gesteld om een mooi palmares bijeen te rijden, met enkele heugenswaardige exploten. Zijn vijftien zeges, waaronder etappes in de drie grote rondes, kwamen er stuk voor stuk na een ontsnapping. Zoals misschien wel een van zijn allerstrafste stoten in de achtste etappe van de Tour van vorig jaar.

Tussen Mâcon en Saint-Étienne moesten de renners 200 kilometer over heuvelachtige wegen in het Centraal Massief afhaspelen. Een etappe die door Thomas De Gendt met stip was aangeduid, want al na 900 meter koos hij het hazenpad. Samen met medevluchters Ben King (Dimension Data), Niki Terpstra (Total Direct Energie) en Alessandro De Marchi (CCC) begon de renner van Lotto Soudal aan wat een kansloze missie leek. In het peloton werd er namelijk door verschillende ploegen achtervolgd in dienst van hun respectievelijke kopmannen. De Gendt zou echter De Gendt niet zijn, als hij niet lustig zou doorstomen. Hij kieperde zijn medevluchters één voor één overboord en had op de top van de Côte de la Jaillère nog twintig seconden voorsprong op een ontketende Julian Alaphilippe en Thibaut Pinot. De Semmerzakenaar plooide echter niet en hield de twee Franse chouchous af voor een verbluffende ritzege. Een nummertje om u tegen te zeggen! En laat de renners net vandaag ook opnieuw door het Centraal Massief trekken... Heb je nog extra inspiratie nodig, Thomas?

De onvermoeibare Jens Voigt

"Toen ik jong was, was Jens Voigt mijn grote voorbeeld", verkondigde Thomas De Gendt enkele jaren geleden. Dat hoeft niet te verbazen als je denkt aan de vele stoten van de sympathieke Duitse renner begin jaren 2000. Als onvermoeibare werkmier, die ook goed bergop kon fietsen, leukte de Duitser menig etappekoers op met zijn vroege ontsnappingen. Voigt zou tussen 1998 en 2014 maar liefst 17 opeenvolgende Tours verrijden en mocht in 2001 ook eens de armen de lucht in steken in een etappe met aankomst in ... Sarran. In 2006 deed hij dat kunststukje nog eens netjes over door een vlucht van 210 kilometer in de 13de rit af te ronden. De Franse sportkrant L'Equipe berekende dat Voigt tijdens die Tour liefst 689 kilometer op kop had gereden...

Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top