Het lexicon van de film- en televisiewereld: de cliffhanger

Series | Een hoofdingrediënt van een goede en/of spannende serie is ongetwijfeld de cliffhanger: dit trucje om een scène af te sluiten op een hoogtepunt laat de kijker achter met een ondraaglijk gevoel van nieuwsgierigheid – mits toegepast volgens de regels van de kunst. Wat die kunst precies inhoudt, vertellen we je hieronder.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De cliffhanger is zowel een zegen als een vloek voor de bingewatchende medemens: het vergroot de drang om verder en verder en nog steeds verder te kijken. En nog een aflevering, dit keer de allerlaatste, beloofd!
 
Bij een cliffhanger komt de plot tot een climax. Dat kan zowel een spannende als een komische climax zijn, maar het resultaat is hetzelfde: na afloop blijft het lot van de hoofdrolspelers onzeker en rijzen er allerlei vragen. De kijker blijft in het ongewisse, want de plotlijn kent geen sluitend einde: hij eindigt op een dramatisch hoogtepunt en zadelt de kijkers op met een onweerstaanbaar gevoel van nieuwsgierigheid naar het vervolg. Hoe loopt dit verhaal in godsnaam af?
 
Een cliffhanger is niet per definitie voorbehouden voor het einde van de slotscène; ook scènes middenin de film of serie kunnen cliffhangers bevatten, dit om de spanning op te drijven. 
 
De term ‘cliffhanger’ is afgeleid van oude Amerikaanse filmseries uit de jaren 30, die iedere week opnieuw eindigden met een vervaarlijk aan de rand van een afgrond bengelende held of heldin – waarna de tekst ‘To be continued’ in beeld verscheen. Zo’n letterlijke cliffhanger was voor het eerst te zien in ‘The Perils of Pauline’ uit 1914.

Enkele illustere voorbeelden

The Empire Strikes Back (1980) eindigt met Lando Calrissian (Billy Dee Williams) en Chewbacca (Peter Mayhew) die achterblijven in de Millenium Falcon om de in carboniet ingevroren Han Solo (Harrison Ford) te redden – en de onopgehelderde kwestie tussen Darth Vader (David Prowse/James Earl Jones) en Luke Skywalker (Mark Hamill) na hun climactisch duel: was Vader nu echt Lukes vader
 
Karma is a b*tch, we weten het allemaal. In aflevering acht van het vijfde seizoen (‘Gliding Over All’) van het alom geprezen ‘Breaking Bad’ komt hoofdpersonage Walter White onzacht in aanraking met karma. De methproducent rekent zich rijk en staat op het punt om zijn leven als crimineel vaarwel te zeggen. Een mooi gezinstafereel rond het avondmaal zou enkele seconden later omslaan in een nachtmerrie: de bevriende DEA-agent Hank ontdekt een boek in de toiletkamer van zijn gastheer. Aan de binnenkant staat een handgeschreven notitie, die de criminele alias van Walter verraadt. Opeens vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats in het hoofd van Hank: zijn beste vriend is de gevaarlijke drugsbaron Heisenberg, waar hijzelf en de drugspolitie al zoveel maanden op jagen.
 
De blockbusterreeks ‘Game of Thrones’ kent tal van cliffhangers, maar één van de meer memorabele is ongetwijfeld die in aflevering tien van het zesde seizoen (‘Mother’s Mercy’). Jon Snow, de centrale held van de reeks, wordt meermaals gestoken door leden van de Night’s Watch en voor dood achtergelaten in de sneeuw, waarop een fade-out volgt en de aftiteling verschijnt. Hoe zou Jon dit overleven? Onmogelijk om niet verder te kijken.

Benieuwd naar meer in deze reeks? Lees onze bespreking van de flashback

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top