On this day: David Beckham hangt zijn schoenen aan de wilgen

Sport |

Dag op dag zeven jaar geleden nam de voetbalwereld afscheid van een van zijn iconen. Na een carrière van meer dan 20 jaar vond David Beckham het welletjes en besliste hij zijn voetbalschoenen definitief op te bergen. Een terugblik op de carrière van de voetballer die zijn sport oversteeg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 2 mei 1975 ziet in Leytonstone, Oost-Londen een toekomstige grootheid van het spelletje het levenslicht. David Beckham blijkt van jongs af aan in de wieg gelegd voor het voetbal en erft de passie voor Manchester United van zijn ouders.

Becks zal zowel op als naast het terrein schitteren. Met zijn perfect gekrulde vrije trappen, splijtende lange ballen en uitstekende passings skills, gekoppeld aan een gecultiveerd imago van posterboy van het Britse voetbal rijft de voetballer in zijn carrière liefst 19 prijzen binnen. Al dient gezegd dat zeker na zijn succesperiode bij Manchester United, zijn sport steeds meer in de schaduw kwam te staan van zijn imago.

Van Fergie's Fledgling tot Galactico

Beckham maakt bij de Red Devils al op jonge leeftijd indruk als onderdeel van de vermaarde Class of '92, met onder meer ook de boers Phil en Gary Neville, Ryan Giggs en Paul Scholes. Zijn goede prestaties in het jeugdteam leveren hem op 23 september 1992 zijn allereerste speelminuten in het eerste elftal op. Voor de echte doorbraak is het echter wachten tot het seizoen 1995-1996 wanneer manager Sir Alex Ferguson beslist om alles in te zetten op zijn jeugdige horde talenten. Een gok die goed uitpakt, want tussen 1995 en 2003 bezorgen Becks en zijn maats Old Trafford 6 titels en een fameuze treble in 1999.

Zijn toennemende sterallures zorgen er echter voor dat het begin jaren 2000 meermaals botst tussen de stervoetballer en de succescoach. Op een bepaald moment gooit Ferugson zelfs een schoen in het gezicht van de trotse Becks, waarna de breuk niet meer te lijmen valt. De blonde voetballer trekt de poorten van het Theatre of Dreams achter zich dicht en verkast naar de Galacticos van Real Madrid. Dat je met louter goede voetballers niet per se een goed team maakt blijkt echter al gauw wanneer De Koninklijke, met naast Beckham onder meer Raul, Zinédine Zidane, Luis Figo, Roberto Carlos en Iker Casillias in de rangen slechts 1 titel binnenhaalt in 4 seizoenen. De vrijetrapspecialist heeft het wel gezien bij La Casa Blanca en tekent een lucratieve deal in de Amerikaanse MLS bij Los Angeles Galaxy.



eefeflke

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top