Stemming competitieslot én competitieformat: 1B-teams vertegenwoordigen zeven stemmen

Sport | Vandaag (vrijdag) staat de felbesproken stemming rond het competitieslot én de eventuele aanpassing van de competitieformule op het programma. Alle Pro League-teams mogen straks meestemmen, maar niet iedereen heeft evenveel invloed op het stemgedrag.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zo hebben de Proximus League-teams gezamelijk zeven stemmen in handen. Elk 1B-team heeft één stem (jawel, ook de teams die geen proflicentie haalden voor vorig seizoen). Enkel het failliete Sporting Lokeren mag niet meer meestemmen.

Toch zullen Beerschot, OHL en co geen al te grote invloed hebben op het stemgedrag, want de G5 vertegenwoordigen samen 15 stemmen (drie per team) en ook de K11 heeft gezamelijk 22 stemmen (2 per team).

Coalities of ieder voor zich?

De afwezigheid van Lokeren kan grote gevolgen hebben. Om de competitieformule te veranderen zijn 36 stemmen nodig (80%), wat inhoudt dat in principe de G5 en de K11 geen 1B-stemmen nodig hebben om een nieuwe format te stemmen. Voor een annulering van het huidige seizoen volstaan dan weer 50% van de stemmen. En daar komen de 'kleinere teams uit 1A' dus al aan omdat er slechts 44 stemmen zijn in plaats van 45.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top