On this day: Silverstone organiseert eerste F1-GP

Sport | Het jaar 1950 stond in het teken van de geboorte van het wereldkampioenschap Formule 1. Hoewel de wortels van de koningsklasse van de autosport reeds te vinden zijn in de jaren twintig en dertig, zou het tot 13 mei 1950 duren vooraleer de eerste kampioenschapsrace georganiseerd werd. Die eer viel te beurt aan het Britse racecircuit van Silverstone.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Racen met auto’s, het is iets waar al rond de jaren 1900 mee geëxperimenteerd werd. Vooral in de jaren 20 boomt het aantal Grands Prix-wedstrijden. In België wordt de eerste Grote Prijs in 1925 georganiseerd op het circuit van Spa-Francorchamps. De beide wereldoorlogen steken de ontwikkeling van de auto- en motorsport echter stokken in de wielen.

Een jaar na WO II wordt er meteen een nieuwe Formule 1-klasse opgericht. Een jaar later ziet de World Drivers’ Championship het levenslicht. Nog eens drie jaar later mag het circuit van Silverstone het eerste wereldkampioenschap inluiden.

Royale inhuldiging

Silverstone is niet het oudste circuit in Engeland. De eerste GP’s in het land net over het Kanaal vinden plaats op Brooklands. Dat circuit wordt echter verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Britten kijken vervolgens naar Silverstone, dat in 1942 uit de grond werd gestampt als trainingsveld voor de Britse bommenwerpers tijdens de oorlog. Na WO II verdwijnt die functie echter en dopen de Britten het terrein om tot racecircuit. In 1947 vindt er voor het eerst een motorrace plaats.

Een nieuwe mijlpaal wordt bereikt op 13 mei 1950. Silverstone krijgt die dag de eer om de eerste GP te organiseren in het allereerste wereldkampioenschap F1. Zo’n 120.000 toeschouwers, waaronder koning George VI en koningin Elizabeth, aanschouwen het racespektakel. Het zou het enige race-evenement worden waar een lid van de Britse koninklijke familie present tekende.

Alfa Romeo domineert

Aan de start staat een bont allegaartje aan rijders. Onder de 21 racers heb je onder meer de Thaise prins Bira, de Zwitserse baron Emmanuel “Toulo” de Graffenried en de Brits-Belgische jazzmuzikant Johnny Claes. Ook de 3 F’s staan aan de start: het Italiaanse trio Guiseppe “Nino” Farina, Luigi Fagioli en Juan Manuel Fangio. Zij rijden alle drie in een Alfa Romeo 158.

Die wagen blijkt in de beginperiode van het Formule 1-wereldkampioenschap de te kloppen bolide te zijn. De zeven WK-GP’s van dat jaar worden allemaal gewonnen door een Alfa Romeo. Op Silverstone is het Farina die na 70 rondjes en gemiddeld 146 kilometer per uur het eerste zegegebaar mag maken. Met in totaal drie eindzeges kroont de Italiaan zich ook tot de eerste wereldkampioen F1 ooit.

Pas een jaar na de zege van Farina, wint er op Silverstone in 1951 voor het eerst geen Alfa Romeo, maar zegeviert de Argentijn Frolian Gonzalez met een Ferrari.

Hamilton recordman

Ondertussen is het circuit van Silverstone een certitude geworden in het F1-circuit, maar dat is lange tijd niet zo geweest. De GP van Groot-Brittannië vond namelijk niet altijd plaats op Silverstone. Van 1955 tot 1986 zou de Britse GP afwisselend plaatsvinden op Silverstone, Aintree en Brands Hatch. Het was de Brit Nigel Mansell die de laatste race op Brands Hatch won.

Sinds 1987 maakt Silverstone onafgebroken deel uit van het F1-circuit. Heel wat grootheden zouden er het zegegebaar maken. Denken we maar aan Alain Prost, Michael Schumacher, David Coulthard en Fernando Alonso. Coulthard is niet de laatste Brit die won op Silverstone. Die eer valt, uiteraard, te beurt aan Lewis Hamilton. De huidige wereldkampioen wist al zes keer te juichen op het Britse circuit, een record. En de gemiddelde snelheid? Die schommelt al jaren rond de 220 kilometer per uur.

Lees ook hier de On This Day van 12 mei, over Atlético Madrid dat de allereerste editie van de Europa League won.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top