One day, one goal: Dejan Savicevic dient Johan Cruijff nekschot toe

UEFA Champions League | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. Wij grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds tot de verbeelding spreekt. Vandaag: Dejan Savicevic bezegelde het lot van FC Barcelona-coach Johan Cruijff in de Champions League-finale van 1994.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Cruijff kwam op volle oorlogssterkte aan de aftrap in de Champions League-finale tegen AC Milan op 18 mei 1994. Zijn elftal bestond uit de toekomstig wereldvoetballer van het jaar, Romário, Pep Guardiola, en de ijzersterke verdediger Ronald Koeman. Het dream team was de gedoodverfde eindwinnaar.
 
Maar dat was buiten AC Milan gerekend. De Italianen waren nochtans niet met hun allersterkste formatie naar het Olympisch Stadion in Athene afgezakt. Marco van Basten en toptalent Gianluigi Lentini lagen beiden in de lappenmand. Kapitein Franco Baresi en sleutelpion Alessandro Costacurta waren geschorst. Op de koop toe vielen Laudrup, Papin en Raducioiu naast de ploeg omdat clubs toen slechts drie buitenlanders mochten opstellen. Het lot van de Milanezen leek op voorhand gedoemd.

Exit Cruijff

Het was een match op het scherpst van de snee. Milan had niets te verliezen en schoot furieus uit de startblokken. Al snel zien de Rossoneri een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel, maar ze blijven pushen. In minuut 22 is het een eerste keer raak: spits Massaro werkt een voorzet van Savicevic in doel en scoort een tweede keer voor rust.

Vlak na de pauze verliest Barcelona-verdediger Nadal kinderlijk de bal aan Milan-spits Dejan Savicevic. Die ziet doelman Zubizarreta te ver uit doel staan en lobt de bal vanop een uithoek van de zestien wondermooi over de doelwachter heen: 3 - 0, en boeken toe voor het fiere Barça. Niet veel later prijken de zware 4-0-eindcijfers op het bord.

De machtige Blaugrana werden van de mat gespeeld met wat toen de grootste overwinning was in een Champions League-finale. De smadelijke nederlaag luidde de zwanenzang in van Cruijff als coach van zijn geliefde Barcelona. Zijn krediet geraakte op en het voetbalicoon werd in 1996 aan de deur gezet in Camp Nou.

Krijg je niet genoeg van wonderlijke doelpunten? Lees over het pareltje van George Weah tegen Hellas Verona.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top