Deze incidenten deden stof opwaaien op het filmfestival van Cannes

Films | Door de coronacrisis is het filmfestival van Cannes uitgesteld. De organisatie hoopt op een latere datum haar filmsterren te mogen ontvangen in de glamoureuze Franse badplaats, waar elk jaar wel een nieuw incident stof doet opwaaien. Wij bundelden de vijf meest controversiële momenten uit de geschiedenis van het filmfestival.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lars Von Trier: "Ik begrijp Hitler" (2011)
 
In 2011 stelde de Deense regisseur Lars Von Trier zijn nieuwe film ‘Melancholia’ voor aan het publiek. Tijdens de persconferentie verklaarde Von Trier dat hij Adolf Hitlers gedachtegang enigszins begreep. “Ik begrijp Hitler. Ik sympathiseer zelfs een beetje met hem.”
 
Na deze uitspraken werd de Deense cineast verzocht het filmfestival te verlaten. Zeven jaar later kreeg Von Trier opnieuw de toelating om mee te dingen naar de Palme d’Or met zijn film ‘The House That Jack Built’. Ook dan schuwde enfant terrible Von Trier de controverse niet: het vele geweld in de film joeg gedegouteerde kijkers uit de cinemazalen.

Jean-Claude Van Damme (bijna) op de vuist met Dolph Lundgren (1992)
 
1992 was een boerenjaar voor Jean-Claude Van Damme: zijn film ‘Universal Soldier’ was net afgerond en klaar om losgelaten te worden op pers en publiek in Cannes. Omdat onze landgenoot niet verlegen is om publiciteit speelt hij de geruchten uit dat er een haar in de boter zou zitten tussen hemzelf en zijn Deense tegenspeler Dolph Lundgren.
 
Op de rode loper en voor de ogen van de wereldwijde pers voerden beide acteurs een toneeltje op: ze leken op het punt te staan om op de vuist te gaan met elkaar. Beveiligingsagenten kwamen zeer snel tussenbeide, waardoor de pr-stunt nog realistischer leek.

De ongelijkheid in Cannes wordt aangekaart (2018)
 
In 2018 protesteerden 82 vrouwen tegen de ongelijkheid op het Franse filmfestival. In de toen 71-jarige geschiedenis van het festival passeerden liefst 1.688 mannelijke regisseurs op de rode loper, tegenover slechts 82 vrouwelijke regisseurs. 
 
Juryvoorzitter en actrice Cate Blanchett stelde samen met enkele vrouwelijke collega’s en filmmakers de ongelijkheid aan de kaak door in stilte (en met veel persaandacht) naar het Palais des Festival te wandelen, het epicentrum van de festiviteiten.

Belgen in hun blootje (2009)
 
In 2009 keek Cannes zijn ogen uit toen de Belgische regisseur Felix Van Groeningen met zijn crew poedelnaakt over de beroemde Croisette fietste. Het bleek een promotiestunt voor zijn film ‘De Helaasheid der Dingen’.
 
De film werd geselecteerd voor een belangrijke nevencompetitie van het filmfestival: ‘Quinzaine des Réalisateurs’, en won daar de ‘Prix d'Art et Essai’. De verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst werd door filmcritici in binnen- en buitenland lovend onthaald.

Cannes: the heist film (2013)
 
In 2013 leek Cannes het decor voor twee heist films. Bij een eerste diefstal werden juwelen ter waarde van één miljoen euro ontvreemd van het Zwitserse juwelenhuis Chopard. Bij de tweede diefstal werd juwelierszaak De Grisogono het slachtoffer: daar werd een diamanten halsketting ter waarde van 1,7 miljoen euro gestolen.
 
Ironisch detail: de eerste diefstal vond plaats tijdens de vertoning van Sofia Coppola’s ‘The Bling Bling’. Die kraakfilm gaat over het waargebeurde verhaal van een groepje tieners dat inbreekt bij rijke Hollywoodsterren die van huis zijn…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top