5 dingen die je nog niet wist over Star Wars

Vandaag vieren Star Wars-fans wereldwijd hun favoriete saga. Proximus Pickx lijst voor jou 5 zaken op die je misschien nog niet wist over het levenswerk van George Lucas.

"May the Force be with you", deze iconische zinsnede uit Star Wars is door de fans omgeturnd naar "May the fourth be with you", "dat de vierde mei jou mag vergezellen." Voor deze hoogdag voor de Star Wars-fanaten destilleert Proximus Pickx 5 anekdoten uit het rijke archief van de saga die het levenslicht zag in 1977.

Luke Skywalker zou eerst een meisje zijn

Sinds "Star Wars: Episode VII – The Force Awakens" is de protagonist van de saga het vrouwelijke personage Rey. Maar dat kon even goed reeds het geval geweest zijn in de allereerste episode van de saga. In 1975, wanneer het project nog bekend stond als "The Adventures of Starkiller", vond George Lucas dat zijn scenario te veel mannelijke personages telde. Het opkomende feminisme indachtig besliste Lucas om een vrouwelijke touch toe te voegen aan zijn saga. Hij wou zijn voornaamste personage, dan nog Luke Starkiller genaamd, vervangen door een meisje van 18 jaar. Die verandering heeft echter niet lang stand gehouden. Uiteindelijk opteerde hij ervoor om als vrouwelijke touch te kiezen voor Prinses Leia.

De stem van Darth Vader

James Earl Jones, de acteur achter de originele stem van Darth Vader in de eerste film, nam al zijn dialogen in een enkele dag op. Meer nog, in amper 2u30 waren alle replieken ingeblikt. Hij kreeg 7500 dollar uitbetaald voor zijn werk, wat overeenkomt met 3000 dollar per uur. Niet slecht, als we weten dat Harrison Ford 'slechts' een gage van 10.000 dollar kreeg voor zijn acteerwerk in "Star Wars: Episode IV: A New Hope"!

De weddenschap tussen Spielberg en Lucas

De Star Wars-saga groeide uit tot een van de meest lucratieve in de filmgeschiedenis, maar daar had George Lucas zelf oorspronkelijk niet op gerekend. In 1977 ging hij een weddenschap aan met zijn goede vriend Steven Spielberg: als Spielbergs film "Close Encounters of the Third Kind" meer geld in het laatje bracht dan Star Wars, kreeg Lucas 2,5% van de opbrengsten. Als Star Wars echter meer succes kende aan de box office, kreeg Spielberg 2,5% van Lucas. Terwijl "Close Encounters of the Third Kind" uitgroeide tot een succes, met een opbrengst van 340 miljoen dollar wereldwijd, reef Star Wars met 800 miljoen meer dan het dubbele binnen. Meer dan 40 jaar na datum, heeft die weddenschap Lucas meerdere miljoenen gekost, die rechtstreeks in de zak van Spielberg belandden.

De Ewoks worden nooit bij naam genoemd

Moeilijk om je de "Return of the Jedi" in te beelden zonder de Ewoks, die schattige kleine harige wezens. Oorspronkelijk had George Lucas echter zijn zinnen gezet op een leger Wookies op de planeet Endor. Uiteindelijk opteerde hij echter voor kleinere wezens voor de strijd om Endor en zo zagen de Ewoks het levenslicht. Het is opvallend om vast te stellen dat het woord 'Ewok' nooit ter sprake komt in de film. Maar hoe kennen we dan hun naam vraag je je misschien af? Het blijkt dat hun naam voorkomt in het script en in de aftiteling van de film en later ook in talloze boeken.

Het geluid van de light sabers is een ongelukje

Ben Burtt, de geluidstechnicus van de eerste film, heeft onthuld dat hij per toeval op het iconische geluid van de light sabers is gestoten. "Ik had een microfoon open staan, toen ik een televisiescherm passeerde die op de grond stond. Die televisie stond op, maar met het geluid gedimt, en toen de microfoon het toestel passeerde, hoorde ik een ongewoon geluid. Een geluid dat ik daarna combineerde met het geluid van de motor van de projector." Die combinatie ligt aan de basis van het iconische geluid van de light sabers, dat je van mijlenver kunt onderscheiden.

Films

Bekijk alles
Top