On this day: Anderlecht pakt zijn eerste Europese titel

Voetbal | Anderlecht mag met recht en rede een van de meest succesvolle clubs van België genoemd worden. RSCA heeft de meeste nationale titels, maar boekte ook enkele eindzeges op het Europese toneel. Op 5 mei 1976 schreef paars-wit geschiedenis door West Ham United te verschalken in de finale van de Europacup II.

Door Pickx

Deel dit nieuws

België kan teren op een aantal Europese successen. In de tweede helft van de 20ste eeuw wisten Anderlecht en Club Brugge Europese bekers in de prijzenkast te steken.

In eigen land ontstaat er op die manier enige rivaliteit tussen beide teams, die tot op vandaag nog steeds bestaat. Maar het was Anderlecht dat de jaren 70 wist te domineren, in 1974 pakte paars-wit zijn 16de landstitel. Anderlecht werd ook de ploeg die als eerste België op de Europese voetbalkaart zette.

Moeilijk begin

Terug in 1976 begon het toernooi niet met een groepsfase, zoals we dat nu gewoon zijn. Het was meteen alles of niets. Het leek ook snel niets te worden voor paars-wit. Anderlecht verloor in de eerste ronde zijn heenmatch met 1-0 bij Rapid Boekarest, maar zette in het eigen stadion de scheve situatie recht door met 2-0 te winnen van de Roemenen. In de tweede ronde werd het Joegoslavische Banja Luka makkelijk opzij gezet, vervolgens klopte Anderlecht in de kwartfinales het Welshe team Wrexham.

Terwijl West Ham United en Eintracht Frankfurt een strijd op leven en dood uitvochten in de halve finales, freewheelt Anderlecht door zijn halve eindstrijd. Het Duitse Zwickau zou met 3-0 en 2-0 cijfers nooit enige tegenstand bieden.

Valse start

De finale op 5 mei 1976 werd een soort van thuismatch voor Anderlecht. De finale vond immers plaats in het Heizelstadion. 51.000 toeschouwers zouden die dag Anderlecht bijstaan. Paars-wit, onder leiding van de Nederlandse coach Hans Croon, trad aan met spelers als Michel Lomme, Hugo Broos, François Van der Elst en de Nederlander Rob Rensenbrink. Bij West Ham speelde ene Frank Lampard Sr., papa van de latere Chelsea-icoon Frank.  

De wedstrijd begon niet goed voor Anderlecht. Na 30 minuten opende West Ham de score, kort daarna moest Ludo Coeck noodgedwongen het veld verlaten met een blessure. Laatgenoemde zou vervangen worden door de amper 19-jarige Franky Vercauteren.

Kort voor de rust maakte Anderlecht via Rensenbrink gelijk. Na de pauze nam paars-wit het commando over dankzij een prachtige goal van Van der Elst. Maar nu kwamen de Engelsen terug langszij. Twintig minuten na de 2-1 maakte Robson gelijk. De spanning was te snijden in het Heizelstadion.

Meteen prijs in eerste finale

Maar met de steun van het aanwezige publiek oversteeg Anderlecht zichzelf. Rensenbrink zette een strafschop om, twee minuten voor tijd nam Van der Elst alle twijfels weg. Anderlecht pakte als eerste Belgische ploeg ooit een Europese titel. Rensenbrink boekte nog een persoonlijk succesje door met acht goals topschutter te worden van het toernooi.

De eindwinst in 1976 zou een glorierijke periode inluiden voor Anderlecht in Europa. In datzelfde jaar pakte paars-wit ook de Europese Supercup na winst tegen Bayern München. Een jaar later stond het opnieuw in de Europacup II-finale, maar bleek Hamburg te sterk. Maar in 1978 was het opnieuw dubbel prijs. Austria Wenen werd geklopt in de finale van de Europacup II, Liverpool ging voor de bijl in de Europese Supercup. Met tenslotte nog een eindzege in de UEFA Cup van 1983 is Anderlecht tot op heden het meest succesvolle Belgische team in Europa.

Herbeleef het eerste Europese succes van Anderlecht hieronder:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top