Het lexicon van de film- en televisiewereld: de flashforward

Series | Wie de ontknoping van Thuis vorige week volgde, zag twee scènes waarbij een sprong vooruit in de tijd werd gemaakt. Een techniek die niet onbekend is in de film, tv- en literatuurwereld. Daarom klappen we ons woordenboek nog eens open en leggen we onze vinger op het woord flashforward.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Verwarring in Thuis

Verwarring alom bij de kijkers van Thuis na de ongewone seizoensfinale van afgelopen vrijdag. Plots kropen politieagenten Tim en Lexi uit een tent, waardoor ze de indruk gaven dat er een ongeluk had plaatsgevonden met een dodelijke afloop. Extra eigenaardig: de aflevering van de vrijdag daarvoor had quasi exact dezelfde scène. Alleen vond de scène in de seizoensfinale overdag plaats, die van daarvoor ’s nachts of ’s avonds laat.

Hiermee maakten de scenarioschrijvers van Thuis gebruik van een techniek die gekend is in het wereldje: de flashforward. Simpel gesteld is de flashforward het tegenovergestelde van de flashback, waarin de kijker wordt meegenomen naar een moment uit het verleden. Met de flashforward krijgt de kijker een glimp te zien van een gebeurtenis in de toekomst. De kijkers van Thuis weten dus alvast dat er twee zware gebeurtenissen zullen plaatsvinden later in de serie, alleen weten ze nog niet over wie of welke situatie het gaat.

De makers van de populaire Eén-reeks hadden trouwens eerder al de smaak te pakken met deze techniek. Eerder dit seizoen had het personage Stan geregeld dezelfde droom, namelijk dat iemand hem wil doen verdrinken. Zijn nachtmerrie zou later echter pure werkelijkheid worden. Zijn zwemleraar Jacques probeerde namelijk Stan te vermoorden, maar werd in extremis tegengehouden door Frank en Joren.

Waarom belandt Michael in de cel?

Nog een recent voorbeeld van de flashforward vinden we terug in de Eén-serie GR5, waar een groep vrienden besluit om een pad van Nederland tot Zuid-Frankrijk af te wandelen als eerbetoon aan een vermiste vriendin. Zo starten de eerste afleveringen van GR5 telkens met een kort fragment wat er later in de serie staat te gebeuren.

Ook in de filmwereld zijn er genoeg voorbeelden. In They Shoot Horses, Don't They?, een film uit 1969 van regisseur Sydney Pollack, zien de kijkers halverwege de film hoe plots het personage Michael in een politiecel wordt geduwd. Pas later wordt duidelijk hoe het personage in de gevangenis belandt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top