Iconische momenten op de Olympische Spelen: Usain Bolt boekt zijn plaatsje als ultieme sprintlegende

Sport | Usain Bolt is zonder twijfel de grootste sprinter die de wereld ooit heeft mogen aanschouwen. Tussen 2008 en 2017 overvleugelt de Jamaicaan zijn tegenstrevers met een sprekend gemak en stapelt hij de wereldrecords en medailles op. Zijn grootste gloriemoment blijft zijn ongelooflijke prestatie op de Olympische Spelen van 2008. Een terugblik op 16 augustus 2008, de dag dat Usain Lightning Bolt werd.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Unforgettable: Usain Bolt boekt zijn plaatsje als ultieme sprintlegende

Wanneer de Olympische Spelen van Peking zich op gang trekken, behoort Usain Bolt, amper 21 jaar, tot de topfavorieten op de 100 en 200 meter. De jonge Jamaicaan heeft er dan ook een daverend seizoensbegin opzitten. Als specialist op de 200 meter voegt Bolt voor het eerst in zijn carrière de 100 meter aan zijn programma toe. Op 3 mei laat hij meteen de tweede snelste chrono aller tijden noteren, wanneer hij op de Jamaica International Invitational finisht in 9.76. Slechts twee honderdsten van het wereldrecord van zijn landgenoot Asafa Powell.

Vier weken later, op de meeting in New York, doet Bolt nog beter. Op zijn vijfde 100 meter vestigt hij een nieuw wereldrecord met een tijd van 9.72. Maar de specialisten weten dan al dat het fenomeen nog ver van zijn limiet zit. En dat zal in China ook duidelijk worden...

Lightning Bolt slaat driemaal toe

Usain Bolt kwalificeert zich met de vingers in de neus voor de finale van de 100 meter op de Olympische Spelen. Hij laat een tijd van 9.92 noteren in de kwartfinales en scherpt die aan tot 9.85 in de halve. Op 16 augustus is het dan tijd voor zijn allereerste olympische finale. Vanuit baan 4 loopt Bolt de tegenstand naar de vaantjes. Hij heeft zelfs de tijd om de laatste meters uit te bollen! De Jamaicaan loopt bovendien naar een nieuw wereldrecord: de chrono stopt na 9.69 tellen.

Een Scandinavisch team rekende na dat Bolt zonder uit te bollen naar een tijd tussen de 9.61 en 9.55 gelopen zou hebben. Niemand kan zeggen welke chrono Bolt die avond precies in zijn lange benen had. Wat we wel met zekerheid weten, is dat Lightning Bolt vier dagen later een tweede keer toeslaat. Op de 200 meter sleept Bolt een tweede gouden medaille in de wacht in een nieuwe wereldrecordtijd van 19.30.

Om zijn drieluik te vervolledigen, voegt de eerste atleet die erin slaagt om de twee wereldrecords op de sprintnummers op dezelfde Olympische Spelen te verbreken, er nog een derde gouden medaille op de 4x100 meter estafette met Jamaica aan toe. Tenminste op het terrein. In 2017 wordt de Caraïbische eilandstaat door het IOC van de tabellen geschrapt na een positieve dopingplas van Bolts landgenoot Nesta Carter.

Acht titels en drie olympiades

In totaal krijgt Usain Bolt acht keer een olympische medaille om zijn nek (in Peking, Londen en Rio de Janeiro). Hij is ook de eerste atleet die zijn twee sprinttitels (100m en 200m) tijdens drie opeenvolgende Olympische Spelen heeft behouden. Hoe dan ook is de Jamaicaan de enige die tegelijkertijd de wereldrecords op 100 en 200 meter heeft gehouden (sinds de introductie van elektronische tijdsmeting).

In 2017 eindigt de grootse carrière van de koning van de sprint enigszins in mineur, wanneer hij een blessure aan het linker dijbeen oploopt tijdens de finale van de 4x100 meter. Bolt probeert zich daarna om te turnen tot een voetballer, maar kent weinig succes. Steevast met een glimlach op de lippen en zijn kenmerkende nonchalance, slaagde dit icoon van de atletiek erin om alle camera's naar zich toe te zuigen. Het is afwachten wie in de grote voetsporen van het sprintfenomeen kan treden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top