Uitgelicht: focus op de Europese Supercup

Sport | Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken we er een bepaalde invalshoek uit. Woensdag zoomen we in op de 5 meest recente finales van de Europese Supercup.

Door Pickx

Deel dit nieuws

11 augustus 2015: Barcelona - Sevilla

In het Georgische Tbilisi kijken de uittredende Champions League-winnaar FC Barcelona en Sevilla, twee maal op een rij zegevierend in de Europa League, elkaar in de ogen. Het traditionele aperitiefje voor een nieuw seizoen Europees topvoetbal zou ditmaal uitdraaien op een waar doelpuntenfestival.

In de eerste vijftig minuten spelen de Catalanen hun Spaanse opponenten van het kastje naar de muur. De vroege openingsgoal van Ever Banega lijkt niet meer dan een accident de parcours. Wie anders dan Lionel Messi, met twee prachtige vrije trappen, zet snel orde op zaken. Daarna loopt Barça uit tot een 4-1 voorsprong. In de tweede helft tonen de Rojiblancos dat ze niets voor niets tweemaal op rij de Europa Leage op hun erelijst mochten bijschrijven. Barcelona, zonder een geblesseerde Iniesta en met een wandelende Messi, lijkt plots nergens meer. Reyes, Gameiro en Konoplyanka bewerkstelligen een heuse comeback. In de extra tijd bezorgt Pedro, met zijn laatste goal in het blauw-rode shirt, de club van zijn hart toch nog de overwinning.

Herbeleef de knotsgekke finale vanaf 10u05 op Proximus Sports 1.

9 augustus 2016: Real Madrid - Sevilla

Een jaar later staan de Andalusiërs opnieuw in de finale van de Europese Supercup. Daarin moeten ze het opnemen tegen het sterrenensemble uit Real.

Succescoach Zinédine Zidane gunt de jonge Spanjaard met Nederlandse roots Marco Asensio een basisplaats en hij stelt niet teleur. Met een verschroeiende knal brengt hij de Koninklijke op voorsprong. Franco Vazquez en Konoplyanka, na een strafschopovertreding van Sergio Ramos, manoeuvreren Los Rojiblancos echter in polepositie. Maar dat is buiten Ramos gerekend. Op de corner van de laatste kans kopt hij de gelijkmaker tegen de touwen. In de extra tijd beslist rechtsachter Dani Carvajal, die forfait moest geven voor het afgelopen EK, de wedstrijd.

Herbeleef Real Madrid - Sevilla vanaf 12u30 op Proximus Sports 1.

8 augustus 2017: Real Madrid - Manchester United

Nadat de Koninklijke hun zegetocht in de Champions League met een jaar hebben verlengd, mogen de troepen van Zinédine Zidane het in 2017 tegen het United van ex-coach José Mourinho opnemen. The Special One kan meteen uitpakken met een prestigeuze transfer: Romelu Lukaku staat met het etiket van duurste speler in Engeland meteen aan de aftrap.

Toch zijn het de Madrilenen die de beste start nemen. Iets voor het halfuur prikt verdedigende middenvelder Casemiro de 1-0 tegen de touwen. Na de koffie spelen Isco en Gareth Bale de United-defensie op een hoopje op weg naar de dubbele voorsprong. Romelu Lukaku lukt daarna wel nog de aansluitingstreffer, maar verder geraken de Mancunians niet meer.

Herbeleef het officiële debuut van Romelu Lukaku bij Manchester United vanaf 15u35 op Proximus Sports 1.

15 augustus 2018: Real Madrid - Atletico Madrid

Met een derde opeenvolgende Champions League op zak treft Real, zonder succescoach Zidane en sterspeler Cristiano Ronaldo, in de Europese Supercup het uitgekookte Atletico van kuitenbijter bij uitstek Diego Simeone.

In tegenstelling tot de voorbije twee seizoenen zal de Koninklijke zijn prijzenkast niet van bij het seizoensbegin kunnen aanvullen. De stadsrivalen leggen de gebreken bij Real pijnlijk bloot. Al na amper 49 seconden mag Keylor Navas, die gloednieuwe Galactico Thibaut Courtois nog uit doel houdt, zich al omdraaien. Gareth Bale en de onvermijdelijke Sergio Ramos (op strafschop) zetten echter orde op zaken. Tien minuten voor tijd hangt Diego Costa, met zijn tweede van de avond, de bordjes opnieuw in evenwicht. In de verlengingen trekken Saúl en Koke de overwinning voor Los Colchoneros over de streep.

Herbeleef hoe Real, zonder CR7, het onderspit delft tegen Atletico vanaf 18u05 op Proximus Sports 1.

14 augustus 2019: Liverpool - Chelsea

De dominantie van de Engelse ploegen in de jaargang 2018-2019 resulteert in een Engelse finale in de Europese Supercup. The Reds versus The Blues, ofte Champions League-winnaar Liverpool tegen Europa League-winnaar Chelsea.

Onder de deskundige regie van Stéphanie Frappart, de eerste vrouwelijke scheidsrechter in een Europese finale, tonen de jonge leeuwen van Frank Lampard zich lange tijd de evenknie van de machine van Jurgen Klopp. Chelsea komt via Olivier Giroud zelfs op voorsprong, maar in het tweede bedrijf tappen de Reds uit een ander vaatje. Sadio Mané brengt de stand al snel opnieuw in evenwicht. In de verlengingen vindt de Senegalees nog een tweede keer de weg naar doel, maar een strafschopdoelpunt van Jorginho zorgt voor penalty's.

In de strafschoppenreeks gaat het lang gelijk op, tot de piepjonge Tammy Abraham zijn inzet gekeerd ziet door Liverpooldoelman Adrian. Over en uit voor Chelsea en een vierde Europese Supercup voor de Reds.

Herbeleef het Engelse treffen tussen Liverpool en Chelsea vanaf 20u30 op Proximus Sports 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top