Hoe Lyon in 2006 zijn stempel drukte op de Ligue 1

Ligue 1 | Dag op dag 14 jaar geleden behaalt Lyon zijn vijfde opeenvolgende titel in de Ligue 1. Een record in het Franse kampioenschap dat nadien nog verder aangescherpt wordt met nog 2 bekroningen. Een terugblik op een uitzonderlijk 2005-2006.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lyon pronkt met vier opeenvolgende titels. Paul Le Guen, de man die Olympique de afgelopen drie jaar de oppergaai heeft bezorgd, staat voor de start van het seizoen 2005-2006 zijn plaats aan de zijlijn af aan Gérard Houiller. Op het gebied van inkomende transfers verwelkomen Les Gones onder meer de Portugees Tiago, de Braziliaan Fred en de Noorse kolos John Carew.

Na eerst nog zijn contract te hebben verlengd, weerstaat de uitzonderlijke middenvelder Michael Essien niet aan de lokroep van Chelsea. Het verdriet bij John-Michel Aulas, die de Ghanees moet laten gaan, smelt als sneeuw voor de zon als hij een blik werpt op de transfersom. Met een bedrag van om en bij de 38 miljoen euro wordt Essien in een klap de duurste uitgaande transfer in de Ligue 1.

En dat zal lang niet het enige record zijn dat Lyon dat seizoen zal vestigen.

Een ijzersterke aanval

Vanaf het begin van het kampioenschap zal OL tonen dat het niet van plan is om op zijn lauweren te rusten. Het gevaar voor hun tegenstanders komt vanuit alle hoeken. Van de wingers Sidney Govou en Florent Malouda, over de infiltratiecapaciteiten van Tiago tot de vrije trappen van Juninho, de troepen van Gérard Houiller lijken haast onoverwinnelijk. In het totaal zal Lyon dat seizoen niet minder dan 73 keer de weg naar het doel vinden.

Hetzelfde verhaal in de Champions League. Les Gones starten hun campagne met een kaakslag voor Real Madrid: 3-0. Ze eindigen daarna als groepswinnaar. Op de laatste speeldag, wanneer de club al zeker is van de kwalificatie, vindt een jonge aanvaller uit het opleidingscentrum voor het eerst de weg naar het doel. Zijn naam? Karim Benzema.

Vlagen van grootsheid

Jean-Michel Aulas weet beter dan wie ook dat succes in het voetbal zeer vergankelijk is. Daarom neemt hij zich ook voor om zich op onontgonnen terrein te wagen om de suprematie van zijn team te consolideren. Eind januari 2006 kondigt de Franse minister van Sport Jean-François Lamour aan dat het verbod op een beursgang voor voetbalclubs opgeheven wordt. Hij stelt daarbij wel als uitdrukkelijke voorwaarde dat elke geïnteresseerde club eigenaar dient te zijn van haar infrastructuur. De voorzitter van Lyon werpt enkele lijntjes uit en neemt zich voor om een nieuwe voetbaltempel te bouwen die het mythische Stade Gerland moet vervangen. Het zal echter nog 10 jaar duren, op de vooravond van het EK 2016 in Frankrijk, voordat OL haar nieuwe stadion kan betreden.

In afwachting mist Lyon haar herstart in 2006 met 4 wedstrijden zonder overwinning. Het is wachten op een overwinning tegen Nantes voor de machine zich opnieuw op gang trekt. Die dag wordt tevens ook het contract van Malouda verlengd. Het vervolg van het kampioenschap draait uit op een gezondsheidswandeling voor Lyon dat de competitite afsluit met 84 punten (een record dat pas in 2015-2016 door PSG van de tabellen zal worden geveegd), maar liefst 15 punten voor eerste achtervolger Bordeaux. Zeven spelers van Lyon worden opgenomen in het elftal van het seizoen. Juninho wordt verkozen tot beste speler van de competitie en Grégory Coupet wordt voor de vierde opeenvolgende keer gelauwerd als beste doelman.

Jammer genoeg levert de Champions League hen niet hetzelfde succes op. Na wraak te hebben genomen op PSV in de achtste finales, zal Lyon in de laatste minuten het onderspit moeten delven tegen het AC Milan van Pippo Inzaghi en Andrej Shevchenko.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top