Weekly portait: focus op Simone Biles

Sport |

Heb je reeds gehoord van de #handstandchallenge? Wanneer meervoudig olympisch en wereldkampioene turnen Simone Biles zich aan de uitdaging waagde, veroverde ze in een klap het internet. Tijd voor een profielschets van de Amerikaanse topgymnaste.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Simone Arianne Biles ziet op 14 maart 1997 het levenslicht in Columbus, Ohio in de Verenigde Staten. De Amerikaanse met roots in Belize brengt haar eerste levensjaren door in weeshuizen, omdat haar moeder niet in staat is om voor haar en haar broer en zussen te zorgen. In 2000 adopteert haar grootvader aan moederszijde Ron Biles de jonge Simone, samen met haar zus Adria. Nog eens drie jaar later zet ze haar eerste stapjes als gymnaste, het begin van een topcarrière.

17 jaar later, op haar 23ste, heeft het kleine opdondertje (1,42 meter) het geschopt tot misschien wel de grootste gymnaste die de wereld ooit heeft mogen aanschouwen. In tegenstelling tot haar voorgangsters, blinkt Biles uit op bijna alle onderdelen, wat haar maar liefst 4 gouden medailles op de Olympische Spelen in Rio oplevert. Daarnaast heeft ze ook onder meer 5 wereldtitels all-round en 19 gouden medailles op alle WK’s samen op haar schouw staan. Gelukkig voor onze landgenote Nina Derwael is de balk met de ongelijke leggers het enige onderdeel waar de topgymnaste nog geen gouden medaille te pakken kreeg.

Sprongen naar haar genoemd

Een kenmerk dat de grote gymnastes onderscheidt van hun concurrentes is de mate van creativiteit die ze aan de dag kunnen leggen. Hun prestaties worden namelijk gequoteerd met behulp van een 'Code of Points', waarin netjes opgelijst staat welke moeilijkheid toegekend wordt aan welke prestatie. Deze moeilijkheid wordt dan gecombineerd met de punten voor uitvoering om een totaalscore te bekomen.

Indien atletes echter een oefening vertonen die niet in dat lijvig boek vermeld staat, dan moet de jury een nieuwe moeilijkheidsscore bedenken en wordt die routine vernoemd naar de atlete die ze voor het eerst uitvoerde op een groot toernooi. Zo kennen we allemaal bijvoorbeeld de Yurchenko, de Comaneci salto en de Derwael-Fenton, vernoemd naar Nina Derwael.

Simone Biles heeft maar liefst 4 elementen op haar naam staan: 2 op de grond– haar favoriete onderdeel, 1 op de sprong en 1 op de evenwichtsbalk. Bovendien staan ze telkens te boek als de moeilijkste oefeningen die op dat toestel geturnd kunnen worden.

Geniet hieronder bijvoorbeeld van een dubbele gestrekte achterwaartse salto, met een halve draai, ofte de Biles in het turnjargon:

Slachtoffer Larry Nassar

Dat haar turncarrière echter niet louter over rozen loopt, wordt duidelijk wanneer The Indianapolis Star in september 2016 uitpakt met wat zou uitgroeien tot een van de grootste misbruikschandalen in de geschiedenis van de sport. De Amerikaanse teamarts Larry Nassar zou gedurende 14 jaar meer dan 100 vrouwelijke gymnastes aangerand en misbruikt hebben.

Onder hen verschillende topatletes, zoals McKayla Maroney, Kyla Ross en Simone Biles. De Amerikaanse topatlete woont de rechtszaak tegen haar voormalige teamarts niet bij, omdat ze “er emotioneel niet klaar voor is om hem terug te zien”. Nassar krijgt een celstraf van 40 tot 175 jaar en Biles ontvangt samen met haar getroffen collega’s de Arthur Ashe Courage Award. Als eerbetoon voor de vele slachtoffers van Nassar verschijnt ze in 2018 in een zelf ontworpen groenblauw turnpakje op de Amerikaanse kampioenschappen – de kleur van slachtoffers van seksueel misbruik – waarmee ze al haar concurrentes van de mat turnt. Van een statement gesproken!

Simone Biles is een fenomeen. Het is nu al likkebaardend uitkijken naar de Olympische Spelen van 2021!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top