'The Simpsons' zijn al 45 jaar waarzegger: de meest opmerkelijke uitgekomen voorspellingen

Series | Hoe ze het doen, zal misschien voor altijd wel een raadsel blijven, maar de makers van The Simpsons wisten al talloze keren de toekomst te voorspellen. Het is 45 jaar geleden dat het gezin voor het eerst zijn intrede maakte in 'The Tracy Ullman Show', dus selecteerden wij hun meest opmerkelijke voorspellingen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ebola- en corona-uitbraak

In 2014 was er bijzonder veel angst op het Afrikaanse continent door de uitbraak van het ebolavirus. Vooral enkele West-Afrikaanse landen zoals Liberia en Sierra Leone, maar ook Congo, werden zwaar getroffen. In 1997 was deze angst al bestaande in een aflevering van The Simpsons. Bart lag met koorts ziek in bed, mama Marge las hem daarom voor uit het boek “Curious George and the Ebola Virus”.

Maar ook de coronacrisis zouden The Simpsons voorspellen. In een aflevering uit 1993 zijn er heel wat gelijkenissen terug te vinden met de huidige pandemie. Zo wordt er in de episode een soort griep verspreid die vanuit Azië zou overwaaien.

Corrupte FIFA

In 2015 wordt de wereldvoetbalbond zwaar getroffen door een corruptieschandaal, die onder meer de kop van Sepp Blatter en Michel Platini zouden kosten. De corruptie bij de FIFA was het jaar daarvoor ook al het onderwerp van een aflevering in The Simpsons. Daarin wordt Homer Simpson ingeschakeld om de naam van de FIFA opnieuw te zuiveren.

Donald Trump president

Misschien wel een van de meest beruchte voorspellingen ooit van de makers. In 2000, maar liefst 16 jaar voor de effectieve verkiezing van Donald Trump, voorspelden The Simpsons het onmogelijke. Niemand die bij de scenaristen dacht dat zijn aanstelling als VS-president ooit werkelijkheid zou worden. “Being right sucks”, klonk het bij de makers na de zege van Trump. In dezelfde aflevering zien we tevens een wat oudere Lisa Simpson die de stoel inneemt van Trump en zijn rotzooi moet opruimen. Zelfs de bewering van Trump dat de verkiezingen opgezet spel waren, zat eerst in 'The Simpsons'.


Emotionele speech Greta Thunberg

Ook dankzij klimaatactiviste Greta Thunberg heeft de realiteit de fictie ingehaald. Vorig jaar gaf het Zweedse meisje een vurige en emotionele speech over het klimaat voor de ogen van de Verenigde Naties. Dat heeft gelijkenissen gecreëerd met een soortgelijke speech die Lisa Simpson gaf in de Simpsons-film van 2007. Daarin schreeuwt ze voor de klas dat het plaatsje Springfield er binnen 50 jaar niet meer zal zijn door onder meer de klimaatopwarming.

Nobelprijswinnaars

Een dubbele voorspelling in één aflevering, je moet het maar doen. In 2010 voorspelde Milhouse, een vriend van Bart, dat de Fin Bengt Holmström de Nobelprijs voor Economie zou winnen, wat zes jaar later ook gebeurde. Kyle tot slot dacht dan weer dat de Nederlander Bernard Lucas Feringa de Nobelprijs Chemie zou winnen, wat evenzeer gebeurde.

In 2013 wonnen Peter Higgs en François Englert dan weer de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor de ontdekking van het Higgs boson. De massa daarvan wordt berekend met een formule die Homer Simpson al in 1998 met een enge accuraatheid op een schoolbord schreef in de aflevering ‘The Wizard of Evergreen Terrace’. Hoe is dat mogelijk? Veel van de schrijvers hebben een achtergrond in wiskunde en natuurkunde en de theorie rond het Higgs boson bestond al sinds de jaren 60. De formule werd alleen pas bevestigd in 2013.

Smartwatches

In een aflevering uit 1995 waarin een waarzegger ons 15 jaar in de toekomst bombardeert, gebruikt Lisa niet alleen een computer om te videobellen, maar ook een horloge met dezelfde functies als de toen nog redelijk primitieve gsm’s. De technologie die het mogelijk maakt om te bellen met een horloge zou pas vele jaren later in de vorm van een smartwatch op de markt komen.

Game of Thrones

In 2017, toen ‘Game of Thrones’ een van de meest besproken series op de buis was, besloten de makers van ‘The Simpsons’ er een parodie op te maken. In de aflevering wekt Homer een draak tot leven die daarna over een dorp vliegt en dat helemaal vernielt door een vuur op te spuwen. Toen de laatste afleveringen van de serie in 2019 verschenen, keken een aantal fans op bij een pltwending waarbij een draak bijna hetzelfde doet. Zelfs het minder gesmaakte einde van een hyperpopulaire tv-serie werd voorspeld door ‘The Simpsons’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top