Knikkerracen vult leemte bij sportliefhebbers wereldwijd

Het coronavirus doet het hart van menig sportliefhebber bloeden. Gedaan met de wekelijkse portie voetbal, wielrennen of Formule 1. Maar er loert echter een minder gekend, maar daarom niet minder opwindend alternatief om de hoek: knikkerracen.

Sportliefhebber zoekt sport? Knikkerracen als uitstekend alternatief

Geen samenscholing? Check! Minimaal anderhalve meter afstand? Dubbel check! Vandaag de dag maakt een tot nog toe eerder onbekende sportdiscipline furore: knikkerracen.

Klinkt maar saai, zul je op het eerste gezicht misschien denken, maar de competitie tussen knikkers met ronkende namen als 'Speedy', 'Snowy' en 'Bolt' kan wel degelijk een groot publiek bekoren. Het YouTube-kanaal Jelle's Marble Runs heeft maar liefst 775.000 abonnees, met een mooie 200.000 unieke kijkers voor de finale van het kampioenschap afgelopen weekend.

Geesteskind twee Nederlandse broers

Het idee voor de zogenaamde Marble League ontsproot in de breinen van twee Nederlanders, de boers Jelle en Dion Bakker. Samen stampten ze de Kinikkegen Marble League uit de grond, verwijzend naar hun woonplaats Kinikkegen. In 2015 sloegen de broers de handen ineen met Greg Woods en zag de internationale Marble League het levenslicht. Het is deze Woods die van dan af aan iedere knikkerwedstrijd van deskundige commentaar zou voorzien.

Later zouden nog Marble Rally en Marbula One volgen.

Marbula One instant hit

Vooral de Marbula One groeide ondertussen uit tot een wereldwijde hit. Dat is natuurlijk grotendeels te danken aan sportliefhebbers die het wereldwijde web afzoeken naar iets wat voor een sportwedstrijd kan doorgaan. Maar ook de makers verdienen de nodige credits. Iedere wedstrijd is voorzien van deskundige commentaar, handige graphics en zelfs het geluid van uitzinnige toeschouwers.

En het allerbelangrijkste sportelement - spanning - mag natuurlijk ook niet ontbreken. Knikkers die uit de baan gaan of spectaculaire inhaalmanoeuvres, stuk voor stuk maken ze integraal deel uit van het Marbula One-kampioenschap.
Woods tracht het huidige succes tegenover vakblad Sports Illustrated enigzins te verklaren. "Wat je ziet is ook wat je krijgt. Er is geen drama achter de schermen. Het zijn enkel en alleen atleten die het tegen elkaar opnemen en je wordt er meteen in mee gezogen, ook al gaat het om knikkers."

Later dit jaar gaat ook de Marbula E van start, waardoor ook de Formule E zijn knikkervariant krijgt. En ook de Marble League - voorheen de MarbleLympics - waarin de knikkers het tegen elkaar opnemen in enkele olympische sporten, staat normaal gezien gepland. Kijkplezier gegarandeerd dus!

Herbeleef hier alvast de eerste wedstrijd van het Marbula One-seizoen:

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?