One day, one goal: de indirecte strafschop van het Noord-Ierse duo Blanchflower-McIlroy

Sport | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: de geboorte van de indirecte penalty.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op zondag 14 februari 2016 sloeg Lionel Messi de voetbalwereld met verstomming. In de thuiswedstrijd tegen Celta de Vigo dwong de Argentijn bij een 3-1 voorsprong een strafschop af. De Vlo zette zich zelf achter de bal, maar tot verbazing van het hele stadion ging hij niet voor zijn 300ste doelpunt in La Liga. Het Argentijnse genie legde de bal simpel opzij naar zijn inlopende ploegmaat Luis Suarez, die zo zijn derde doelpunt van de avond voorbij een kansloze Celta-goalie tikte.

Een dag later stonden de kranten vol van het eerbetoon aan Johan Cruyff. Die andere Barca-legende, die op dat moment tegen kanker streed, had eind 1982 de wereld getrakteerd op een een-tweetje vanop de penaltystip. Toch dateert de oorsprong van de eerste zogenaamde tap penalty, waarbij de bal klaargelegd wordt voor een ploegmaat en niet rechstreeks op doel wordt getrapt, van nog veel eerder.

Noord-Ierland als bakermat

Het idee voor de eerste penalty in twee tijden ontsproot in Noord-Ierland. In 1957 beschikte het land over misschien wel haar sterkste lichting profvoetballers. Velen van hen draaiden mee bij de topploegen in Engeland, waaronder kapitein Danny Blanchflower, die bij Tottenham Hotspur verkozen werd tot beste speler ooit, en Jimmy McIlroy, die bij Burnley te boek staat als een van de beste spelers die de kleuren van de ex-ploeg van Steven Defour mocht verdedigen.

Beide spelers vonden elkaar in het groene shirt van Noord-Ierland blindelings. Zo ook op 1 mei 1957 toen ze Portugal ontvingen in een kwalificatiematch voor het wereldkampioenschap. De Noord-Ieren stonden reeds 2-0 voor, toen ze in de 70ste minuut een strafschop afdwongen.

Tergend traag begaf Blanchflower zich naar de strafschopstip. In plaats van op doel te schieten, tikte hij de bal opzij naar de inlopende McIlroy. Die werd op die manier helemaal alleen afgezonderd voor de keeper en legde de bal naast de verbouwereerde doelman van Portugal in het mandje. 3-0 en een nieuw soort strafschop was geboren.

Tot spijt van vele Belgen stak het Noord-Ierse duo daarmee Rode Duivels Rik Coppens en Andre Piters de loef af, die hetzelfde kunstje amper een maand later bovenhaalden tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. Al gingen onze landgenoten wel een stapje verder door te opteren voor een een-tweetje.

Herbeleef de eerste indirecte strafschop hieronder:

Niet altijd even succesvol

Dat dit soort indirecte strafschop echter niet altijd een garantie op een doelpunt is, bewezen Arsenal-iconen Robert Pires en Thierry Henry tijdens een thuiwedstrijd tegen Manchester City in oktober 2005. Bij een 1-0 stand, na een penalty van Pires, kregen de Gunners een tweede strafschop toegekend. Opnieuw zette Pires zich achter de bal. Deze keer zou de Fransman echter niet rechstreeks op doel trappen. Met Henry had hij namelijk een plannetje bekokstoofd.

Alleen liet de uitvoering te wensen over. Pires wou de bal opzij tikken naar zijn aalvlugge spits, maar trapte half naast de bal. Aangezien hij de bal aangeraakt had en dit niet nogmaals mocht doen, kon de City-verdediging de bal simpel ontzetten. Hilariteit alom bij de Citizens, al trokken de Gunners die avond wel aan het langste eind.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top