35 jaar na benefietsingle ‘We Are The World’: hoe verging het de liefdadigheidsartiesten?

Muziek | Op 7 maart 1985 verscheen één van de bekendste benefietsingles ooit: ‘We Are The World’. De opbrengst ging naar de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië. Uitvoerder was de supergroep USA for Africa, bestaande uit liefst veertig artiesten. Michael Jackson en Lionel Richie schreven de lyrics. Met 20 miljoen verkochte exemplaren groeide de single uit tot een wereldwijd succes. Hoe verging het die fameuze ‘benefietartiesten’ sindsdien? Wij pikten er enkele bekende en minder bekende namen uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bob Dylan

Een van de grootste muziekpersonality’s die instemden voor het benefietproject. Dylan was toen al een icoon, en is dat vandaag nog steeds. Hij beleefde zijn doorbraak in de jaren 60, maar zijn hoogdagen lagen ten tijde van de single achter de rug. Meer nog: de singer-songwriter zat in een artistiek dal.

Zijn medewerking aan de single was daardoor een welgekomen publiciteitsstunt en leidde het begin van zijn wedergeboorte in. Vandaag is de 78-jarige rockveteraan niets minder dan een legende in de muziekbusiness. Hij ontving in 2016 de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn lyrics.

Dionne Warwick

De zesvoudige Grammy-winnares behoort tot de grootste hitmakers die de Verenigde Staten ooit hebben voortgebracht. Na de benefietsingle kon ze haar eerder successen nooit meer evenaren. In de jaren 90 stortte ze zich op televisiewerk. In 2005 werd Warwick gehuldigd door Oprah Winfrey op diens Legends Ball.

Haar gospelalbum ‘Why We Sing’ uit 2008 bleef onder de radar, de daaropvolgende jaren kwam ze sporadisch in de spotlights met televisieoptredens en samenwerkingen met andere artiesten, zoals Billy Ray Cyrus. De laatste jaren doet ze het rustig aan en verscheen ze enkele zeldzame keren in de media.

Huey Lewis

De Amerikaanse zanger/acteur doet bij ons niet meteen een belletje rinkelen, maar was aan de overkant van de grote plas wel degelijk een - weliswaar tijdelijke - beroemdheid. Hij beleefde zijn glorietijd in de VS van de jaren 80. De zanger/harmonicaspeler van de band Huey Lewis and the News boekte met het album Sports uit 1983 zijn grootste succes. De man leefde destijds op een wolk, want hij mocht ook een bijdrage leveren aan de soundtrack van de hitfilm ‘Back to the Future’. Toen hij als man van het moment gevraagd werd voor de benefietsingle moest hij geen twee keer nadenken. Een klassiek geval van het ijzer smeden als het heet is.

Na het vele touren en de release van nog twee succesalbums, Small World en Hard at Play, verdween Lewis medio jaren 90 uit de schijnwerpers. Latere studioalbums in 2001 en 2010 konden geen potten breken, en met uitzondering van enkele occasionele verschijningen op muziekpodia of in tv-sitcoms hield Lewis zich gedeisd.

In 2018 kondigde Lewis aan dat hij gediagnosticeerd was met de ziekte van Menière, hetgeen zich onder meer uit in gehoorverlies. In februari van dit jaar verscheen het tiende studioalbum van Huey Lewis and the News.

James Ingram

Wijlen James Ingram was een tweevoudig Grammy-winnaar en werd twee keer genomineerd voor een Oscar voor beste filmsong. Medio jaren 80 stond hij op de top van zijn roem met ‘Yah Mo B There’, zijn bekroond duet met Michael McDonald. Het decennium nadien maakte hij zich vooral verdienstelijk als componist en uitvoerder van filmmuziek, zoals zijn duet met Dolly Parton als themalied voor Beethoven's 2nd.

In 2008 bracht hij zijn laatste studioalbum uit, maar die kon geen hoge toppen scheren. Daarna verdween hij van het toneel, om enkele keren op te duiken als gastzanger of -acteur, of deelnemer aan een Amerikaanse realityshow. Ingram overleed vorig jaar op zijn 66e aan een hersentumor.

Tina Turner

Turner kreeg niet het spannendste deel van het benefietlied voorgeschoteld. Het potentieel van de Acid Queen werd schromelijk onderbenut. Ze had destijds net een comeback gerealiseerd met haar succesalbum ‘Private Dancer’ en de bijhorende tournee, hetgeen haar drie prijzen opleverde op de Grammy’s. In 1991 werd de zangeres opgenomen in de befaamde Rock and Roll Hall of Fame – een grote eer voor elke muziekartiest. In juli 2000 kondigde Turner haar pensioen aan.

Acht jaar later volgde een comeback: op de Grammy’s zong ze aan de zijde van Beyoncé en in oktober van dat jaar begon ze aan een gelauwerde concertreeks in Noord-Amerika en Europa: de Tina!: 50th Anniversary Tour. Daarna zei ze het optreden definitief vaarwel. In 2018 kwam een opera uit die gebaseerd is op haar leven.

Stevie Wonder

Als één van de grootste sterren in het sterrenensemble werd Wonder aan boord gehaald om de benefietsingle geloofwaardigheid mee te geven. De soullegende speelt met zijn solo een grote rol in het lied. Zijn gravitas en overgave zorgen ervoor dat de sentimentaliteit, die zo’n benefietsingle per definitie in zich heeft, even getemperd werd.

Stevie Wonder bleef ook na de single een bezige bij. Hij won nog 10 Grammy’s, bovenop de 15 die hij al in zijn prijzenkast had staan, en staat daarmee in de top vijf van Grammy-winnaars aller tijden. Medio jaren 90 werd het lange tijd stil rond Wonder, om in 2005 terug boven water te komen met het album A Time to Love. Het was zijn 23e en voorlopig laatste studioalbum, al kondigde hij in 2013 wel aan te werken aan twee nieuwe albums. Die zijn nog steeds niet verschenen. Zijn laatste wapenfeit is een gastbijdrage aan een album uit 2015 van de Brits-Amerikaanse dj en producer Mark Ronson.
 
Naar aanleiding van de wereldwijde coronacrisis wil zijn goede vriend Lionel Richie nu een nieuwe versie van de wereldbekende benefietsingle van weleer opnemen, die destijds meer dan 58 miljoen euro voor het goede doel opleverde.

Bekijk de clip van de benefietsingle hieronder:
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top