One day, one goal: een voetbalgenie geeft zijn visitekaartje af op het WK ‘58

Sport | 1958. Op een doordrenkt terrein in het Rasunda Stadium in Zweden zou een 17-jarige Braziliaan de wereld verbazen met zijn aangeboren voetbaltalent. De straatvoetballer uit Três Corações zou algauw de gevestigde voetbalorde doorbreken en zijn plaats in de voetbalgeschiedenis opeisen. Zijn naam: Edson Arantes do Nascimento, beter bekend onder de roepnaam Pelé.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brazilië kwalificeerde zich met de hakken over de sloot voor het WK 1958. Een nieuwe, multiraciale ploeg stond in de stellingen, onder hen een jonge Braziliaan wiens naam op het einde van het toernooi tot in de uithoeken van de aardbol bekend in de oren zou klinken.
 
Brazilië wou in de voorbereiding op het WK niets aan het toeval overlaten en nam een psycholoog onder de arm om de mentale weerbaarheid van het team te toetsen. Pelé scoorde ondermaats. Hij gedroeg zich “kinderachtig” en zou “geen verantwoordelijkheidszin noch teamgeest” hebben, zo rapporteerde de teampsycholoog.
 
Zijn trouwe teammaat Garrincha moest trouwens ook even slikken: hij werd bestempeld als "idioot". Pelé en Garrincha vormden een dodelijke tandem in die tijd. Brazilië verloor nooit een match als de twee samen op het terrein stonden. Maar de psychologische analyse moet met een korreltje zout genomen worden: dezelfde test werd afgenomen om buschauffeurs te rekruteren in São Paulo. De wetenschappelijke waarde was op zijn minst twijfelachtig.

Weg naar de finale

Aangekomen in Zweden kampte Pelé met een aanslepende knieblessure. Brazilië versloeg Oostenrijk en behaalde een scoreloos gelijkspel tegen Engeland – Pelé kwam niet in actie. Er moest gewonnen worden tegen de Sovjet-Unie om de kwalificatie voor de volgende ronde af te dwingen. Coach Feola besloot om zijn geheim wapen voor de leeuwen te gooien en stuurde Pelé de wei in, samen met partner in crime Garrincha.
 
Het aantrekkelijke sambavoetbal van de Brazilianen werd alom geprezen. De openingsminuten tegen de Russen, waarin zowel Garrincha als Pelé de paal trof en Vavá scoorde, werden beschreven als de beste drie minuten uit de geschiedenis van het voetbal. Onder impuls van een ongrijpbare Pelé wonnen de Goddelijke Kanaries met 2-0. De straatvoetballer die als kind steevast op blote voeten sjotte gaf zijn visitekaartje af aan de wereld.

Met zijn winning goal tegen Wales vestigde Pelé het record van jongste voetballer ooit die scoorde op een WK. In de halve finale kwam Brazilië uit tegen Frankrijk, dat topschutter Just Fontaine in zijn rangen had. Na afloop van de match ging echter één naam over de tongen: die van uitblinker Pelé. Zijn hattrick leidde de Seleção naar een 5-2 zege.

Het hoogste goed

Op 29 juni 1958 bekampten Brazilië en Zweden elkaar in de finale om het hoogste goed in voetballand: de Wereldbeker. Een volgelopen Rasunda Stadium vormde het decor voor de epische strijd, die de geschiedenis zou ingaan door toedoen van één man: jawel, Pelé.
 
De Brazilianen misten hun start compleet. Na vier minuten stonden ze al 1-0 in het krijt, maar de Kanaries vertrouwden op hun Goddelijkheid en panikeerden niet. Vavá boog de achterstand om in een 1-2 voorsprong.
 
De tweede helft was één langgerekt moment de gloire van één man: Pelé. In de 55e minuut controleerde hij een voorzet met zijn borst in de grote rechthoek, schakelde een toegesnelde verdediger uit met een boogbal over diens hoofd, om het leer vervolgens in één tijd tegen de touwen te volleren. Het stadion wreef zijn ogen uit. Zelfs de Zweedse fans begonnen Pelé toe te juichen telkens die de bal raakte. In de allerlaatste minuut scoorde Pelé met het hoofd de 2-5, meteen ook de allerlaatste goal van het WK in Zweden.
 
Brazilië was wereldkampioen, en had dat grotendeels te danken aan zijn nieuwe nationale held: Pelé.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top