Deze filmklassiekers veranderden voorgoed onze kijk op autisme

Films | Vandaag is het Wereldautismedag. Wij grasduinden in het onmetelijke filmarchief en pikten er drie tijdloze filmklassiekers uit die een hoofdpersonage met autisme opvoeren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Forrest Gump (1994)

In dit bekroonde komediedrama van Robert Zemeckis wordt dan wel niet expliciet vermeld dat Gump autisme heeft, de man vertoont wel veel autistische trekken. Vroeger kwam het vaak voor dat een autismespectrumstoornis verward werd met of verkeerdelijk gediagnosticeerd werd als zwakzinnigheid.
 
De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Winston Groom, draait rond de jeugd van Forrest in de jaren 50 en de vreemde/ongelofelijke/buitengewone avonturen die de jongen uit Alabama in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw beleefde. Zo ontving hij de Medal of Honor uit handen van de Amerikaanse president voor zijn heldenmoed in de Vietnamoorlog, ontpopte hij zich tot tafeltenniskampioen en verwierf hij landelijke bekendheid met zijn onvermoeibare loopmarathons.
 
Het is een ontroerende tragikomedie over onbereikbare liefde, verlangens, geluk en de zin van het leven. En er schemert een boodschap doorheen de avonturen van Forrest: laat je nooit tegenhouden door je beperkingen, knal gewoon!

Rain Man (1988)

Nog zo’n klassieker in hetzelfde genre, zij het in een drogere stijl, is Rain Man. Raymond (glansrol van Dustin Hoffman), een autistisch genie dat in een zorginstelling leeft, krijgt plots het volledige nalatenschap van zijn steenrijke overleden vader in zijn bezit. Een andere erfgenaam, de jonge en verwaande Charlie Babbitt (Tom Cruise) die door de jaren vervreemdde van zijn vader, wist zelfs niet van het bestaan af van zijn broer en is stomverbaasd.
 
Nadat zijn woede bekoeld is, besluit de coole yuppie om zijn acht jaar oudere broer mee te nemen op een roadtrip. Onderweg smeden de twee een unieke band, die er in hun jeugdjaren nooit geweest is. De chemie tussen Cruise en Hofman zorgt voor komische en aangrijpende taferelen. Voor zijn onnavolgbare hoofdrol won Dustin Hofman een Oscar.

Ben X (2007)

De Belgische Oscarinzending van 2008 onder regie van Nic Balthazar, gebaseerd op het boek 'Niets was alles wat hij zei' uit de Fahrenheit-reeks. Het verhaal gaat over een jongen met het syndroom van Asperger, één van de vormen van autismespectrumstoornis. Hoofdpersonage Ben Vertriest (Greg Timmermans), die op school gepest wordt, vlucht in de virtuele wereld van een computerspel

Ben verliest zich steeds meer in zijn alternatieve werkelijkheid, gestuwd door zijn gevoelens voor een avatar waarmee hij het spel intensief beleeft: Scarlite, een meisje dat hij nooit in het echt ontmoet heeft. De film van Balthazar biedt een verhelderend inzicht in de gevoelswereld van autisten, en de sociale problemen waarmee ze kampen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top