Niet te missen docu's deze week

Films |

Door Pickx

Deel dit nieuws

Niet te missen docu's deze week. Vijf tips over documentaires waar u deze week vanuit uw kot van kunt genieten

I Am Your Negro – Raoul Peck
 
In de spraakmakende documentaire "I Am Your Negro" verbeeldt de Haïtiaanse filmmaker Raoul Peck een revolutionair boek dat de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin nooit afmaakte. Het ging om een persoonlijk boek over drie van Baldwins vermoorde vrienden: Malcolm XMedgar Evers en Martin Luther King jr.  Het resultaat is een razend actueel en radicaal onderzoek over ras en meer bepaald de zwarte geschiedenis in Amerika, van de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig tot het huidige ‘Black Lives Matter’.
 
De docu wordt uitgezonden op dinsdag 31 maart, 23.15 uur op NPO 2

The Changin’ Times of Ike White
 
Ike White was een muzikaal wonderkind. Punt is: Ike heeft bijna heel zijn leven in de gevangenis doorgebracht. Toen hij 19 jaar was kreeg hij levenslang voor moord. Toch bracht hij in 1974 Chagin’ Times uit, het eerste commerciële album ooit opgenomen in een Amerikaanse gevangenis. In deze meeslepende Britse docu gaat regisseur Dan Vernon op zoek naar White – Stevie Wonder is een fan - die nu ondergedoken leeft in Californië maar toch zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als artiest, David Maestro.
 
Nu woensdag 1 april, op NPO 2 om 23.00 uur

The Accused: Damned or Devoted?
 
Pakistan voerde in 1980 de omstreden blasfemiewet in. Voor het beledigingen van de islam of de profeet Mohammed kan je er de doodstraf krijgen. Wie de koran ontheiligt, wacht dan weer een levenslange gevangenisstraf. Deze Britse documentaire volgt het verhaal van vier mensen die van blasfemie worden beschuldigd. De bekendste van hen is Asia Bibi, een christelijke vrouw die ruim acht jaar in de dodencel zat na het beledigen van de profeet Mohammed. Regisseur Mohammed Ali Naqvi laat beide partijen aan het woord, de aanklager en geestelijken en de vermeende lasteraars die de aanklachten vooral zien als een brutale beperking van de vrijheid van meningsuiting.
 
 Uitzending op donderdag 2 april om 21.20 uur op Canvas

Suburban Steps to Rockland: the Story of the Ealing Club. 
 
De Londense Ealing Club wordt beschouwd als de bakermat van de British blues, ook al gaat het om een jazzclub. Maar tegen 1962 doorbrak de prestigieuze Ealing Jazz Club de heersende regels door er voor het eerst een Marshall-versterker op het publiek uit te proberen: de club groeit zo uit tot een van de eerste rhythm & bluestenten van het Verenigd Koninkrijk. Onder meer The Who, Manfred Mann, Rod Stewart en The Rolling Stones speelden er, al komt die band niet voor in deze rijke docu van Giorgio Guernier. Maar er maakt nog genoeg schoon volk zijn opwachting, zoals bijvoorbeeld de legendarische drummer Ginger Baker, Dick Taylor (de eerste bassist van The Stones), John Mayall en uiteraard Fery Asgari, de manager van de inmiddels opgedoekte club.
 
Afstemmen nu donderdag 2 april om 23.05 uur op Canvas

L’islam au féminin
 
Kan een moslimvrouw zich emanciperen zonder haar geloof te verloochenen? Zijn islam en feminisme twee tegenstellingen die onmogelijk met elkaar te verzoenen zijn. Het zijn slechts enkele van de vele boeiende vragen die deze documentaire van Nadja Frenz oproept. Deze hoopvolle docu zoomt bijvoorbeeld in op de rol van Khadija, de eerste vrouw van de profeet Mohammed of laat juist mensen aan het woord die ijveren voor een meer open en kritische interpretatie van de heilige tekst. 
 
Woensdag 1 april om 22.30 op Arte

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top