One day, one goal: Iniesta schiet Barcelona van de hemel naar de hel

Sport | 6 mei 2009 is tot op vandaag een dag die de fans van Chelsea liever zouden vergeten. Die dag leken de Blues op weg naar de finale van de Champions League, tot ene Andrés Iniesta in de laatste minuten er anders over dacht…

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de Champions League-campagne van het seizoen 2008-2009 bereikten 3 Engelse clubs de halve finales. Manchester United rekende daarin af met Arsenal, terwijl Chelsea het Barcelona van coach Pep Guardiola moest kloppen indien het een volledig Engelse finale wou.

De heenwedstrijd in Camp Nou eindigde op een scoreloos gelijkspel. De terugmatch op Stamford Bridge moest beslissen wie het finaleticket zou bemachtigen.

Essien zet Chelsea in een zetel

De return kon haast niet beter starten voor Chelsea. Na amper negen minuten voetballen, tekende Mickaël Essien misschien wel voor een van de mooiste goals van deze CL-editie. Met wat geluk viel de bal voor de linkervoet van de Ghanees, wat volgde was een magistrale uithaal vanop zo’n 20 meter. Via de onderkant van de lat belandde de loeier van Essien in doel.

Vanaf dan holde Barcelona een hele match achter de feiten aan. Het Chelsea van interim-coach Guus Hiddink gaf Barça de bal, maar de Catalanen konden amper tot geen kansen bijeen sprokkelen. Chelsea parkeerde de bus. Het tiki taka-voetbal dat Guardiola in zijn eerste jaar als coach in de ploeg van Barcelona had gedrild, kwam er niet uit.

Scheids eist hoofdrol op

Met heel wat minder balbezit was zelfs Chelsea gevaarlijker. Enkele keren schreeuwden de Londenaars ook nog om een penalty, die ze niet zouden krijgen. Later zou de scheidsrechter van dienst, de Noor Tom Henning Øvrebø, Engeland moeten verlaten onder politiebegeleiding omdat hij doodsbedreigingen kreeg.

Want ook al kreeg Chelsea geen penalty, de Blues leken tegen het machteloze Barcelona alsnog op weg naar de finale van het kampioenenbal. Tot Andrés Iniesta nog a touch of magic in petto had.

Iniesta zet Barça op weg naar treble

Essien, die tot dan toe leek uit te groeien tot de held van de avond, ging namelijk ietwat in de fout. De Ghanees trapte in minuut 93 net naast de bal, waardoor Lionel Messi plots het leer kon overnemen. De Argentijn bezorgde de bal aan Iniesta, die klaar stond aan de rand van het strafschopgebied. De Spaanse middenvelder twijfelde niet en plaatste de bal richting het doel van Chelsea-keeper Petr Cech. De Catalaanse ontlading kon niet groter zijn: het enige Barça-schot tussen de palen, leidde meteen tot een doelpunt.  

Het belangrijke uitdoelpunt zette Barcelona plotsklaps in de finale, Chelsea had geen tijd meer om te reageren. Stamford Bridge ontplofte van woede, vooral richting scheidsrechter Øvrebø, die hen de mogelijkheid om tot 2-0 uit te lopen had ontnomen. Chelsea-spits Didier Drogba riep in de camera dat deze wedstrijd a fucking disgrace was.

Voor Barcelona was er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht. De Catalanen stoomden door tot in de CL-finale, waar Manchester United wachtte. Die finale zou Barcelona met 2-0 winnen. Voordien kroonde Barça zich ook al tot Spaans kampioen en wonnen ze tevens de Spaanse beker, waardoor de Blaugrana dat jaar de treble won.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top