Terugblik op het vreemde seizoen in de JPL (2) - AA Gent, op de positieve weg

Jupiler Pro League |
Het seizoen 2019-2020 in de Jupiler Pro League is stilgelegd. Het coronavirus heeft over het laatste fluitsignaal beslist. Definitief of voorlopig? Dat zal de toekomst uitwijzen. In afwachting bekijken we het voorbije seizoen van de 16 ploegen in de hoogste Belgische voetbalklasse.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Het seizoen 2018/2019 bracht het bestuur van AA Gent niet meteen alles wat het ervan had verwacht. Toch bleef het vertrouwen in Jess Thorup, de Deense trainer, behouden. De Buffalo's investeerden in een sterke zomermercato: Laurent Depoitre en Sven Kums, twee sterkhouders van de kampioenenploeg van 2015, werden teruggehaald, en Vadis Odjidja bleef in de Ghelamco Arena. Jonathan David kwam tot volle ontplooiing en dus kon AA Gent ernaar uitkijken om een grote rol te spelen in dit seizoen. Op Europees vlak hadden de Buffalo's snel het goede ritme te pakken, in de Jupiler Pro League duurde dit wat langer, vooral op verplaatsing.
 
In de eerste tien wedstrijden pakte AA Gent 20 op 30, 18 op 18 in eigen huis en 2 op 12 op verplaatsing. Daarna volgde 16 op 30, met 8 op 18 op verplaatsing en een eerste overwinning buitenshuis op de 14e speeldag op het veld van Racing Genk (0-2). In de laatste 9 duels pakten de troepen van Jess Thorup eerst 19 op 21, maar daarna 0 op 6.
 
Toch kunnen de Gentenaars een positief gevoel overhouden aan het seizoen, vooral dankzij een geweldige Europese campagne. De Buffalo's staan (voorlopig of definitief?) op de tweede plaats met een doelpuntengemiddelde van 59 goals voor (de beste aanval van de JPL!) en 34 goals tegen. Toch is er een minpuntje: tegen de ploegen van de huidige top 6 pakte AA Gent maar 15 op 30.
 
De sterren van AA Gent in de JPL
 
Jonathan David: 18 doelpunten en 8 assists, 80% van de speelminuten en een voet in 44% van de Gentse doelpunten. De marktwaarde van de jonge Canadees steeg volgens de website Transfermarkt dan ook tot 20 miljoen euro.
 
Vadis Odjidja: de metronoom van de ploeg maakte dit seizoen 3 goals en was goed voor 9 assists. Hij is ook betrokken bij 18% van de doelpunten van zijn ploeg.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top