One day, one goal: de gouden treffer van Trezeguet

David Trezeguet zal eeuwig in het collectief geheugen van voetbalsupporters blijven als de auteur van het beslissende doelpunt voor Frankrijk tegen Italië in de finale van het EK 2000, dat georganiseerd werd door België en Nederland.

Op 2 juli 2000, een eeuwigheid geleden, kijkt Frankrijk, de regerende wereldkampioen, eeuwige rivaal Italië in de ogen in het Feyenoord Stadion in Rotterdam. Het was de finale van het EK. De partij zou pas in de verlengingen zijn ontknoping kennen, wanneer invaller David Trezeguet een gouden doelpunt scoorde tegen de Squadra Azzura.

Delvecchio voorop in het strijdgewoel

Lang voor de apotheose dacht de Italiaanse bondscoach Dino Zoff de juiste tactiek gevonden te hebben om de offensieve kracht van Les Blues, getrokken door Zinédine Zidane en Thierry Henry, te neutraliseren. De vijfmansdefensie van Italië, bestaande uit o.a. sterkhouders Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta en Paolo Maldini, moest een ondoordringbare muur vormen voor de Fransen.
 
Ondanks een sterk begin van de tweede helft moest Frankrijk toch plooien voor de Italiaanse aanvalsgolven. In de 55e minuut was het raak: een corner die subtiel uitgespeeld werd tussen Francesco Totti, Gianluca Pesotto en AS Roma-aanvaller Marco Delvecchio belandde uiteindelijk tegen de touwen.

Frankrijk dwingt verlengingen af

Terwijl de klok verder tikte kwam Italië steeds dichter bij zijn tweede Europese titel – de eerste werd behaald in 1968. Maar dat was buiten de Franse bondscoach Roger Lemerre gerekend: die bekokstoofde een laatste tactische zet door nieuwe aanvallende pionnen in de strijd te gooien. Sylvain Wiltord, David Trezeguet en Robert Pirès droegen de laatste hoop van de Franse natie op hun schouders.
 
In de blessuretijd liep al wat Italiaans was op de toppen van zijn tenen: iedereen telde met spanning af naar het eindsignaal om het veld te bestormen. Op een allerlaatste vrije trap, genomen vanop eigen helft door keeper Fabien Barthez, devieert Trezeguet de bal met het hoofd voor de voeten van Wiltord, die het leer na een borstcontrole buiten het bereik van doelman Francesco Toldo schiet. Een ijskoude douche voor Italië, dat weer van nul moest beginnen.

De sensationele volley van Trezeguet

Italië was KO. Fysiek en mentaal zaten de troepen van Dino Zoff in zak en as. Bovendien kregen de Italianen aanvalsgolf na aanvalsgolf van Henry en Zidane te verwerken.
 
Uiteindelijk kwam de doodsteek vanop links, via Robert Pirès. De aanvallende middenvelder, die weinig later Marseille zou inruilen voor Arsenal, pakt Cannavaro op snelheid en schotelt Trezeguet een perfecte center voor. Die laatste neemt de bal in één tijd op de slof: de winning goal was een feit.
 
Het concept van de golden goal verdween in 2004. Italië revancheerde zich in 2006 tijdens de WK-finale in Duitsland. Frankrijk, dat in de verlengingen kapitein Zinédine Zidane kwijtspeelde na een legendarische kopstoot, delfde het onderspit in de strafschoppenreeks. Uiteindelijk zou de misser van één man Frankrijk de das omdoen: die van Trezeguet.
 
Herbeleef de hoogtepunten uit de EK-finale van 2000 tussen Frankrijk en Italië:
 

Voetbal

Bekijk alles
Top